Hlavní obsah

Finové prohráli i podruhé, nepodržel je brankář

LIBEREC

Finští hokejisté museli na turnaji Česká pojišťovna Cup v Liberci podruhé v krátké době spolknout hořkou pilulku. Po čtvrteční porážce od českého týmu nestačili v sobotu ani na Rusko, s kterým prohráli 1:4. Finové v celém zápase tahali za kratší konec, v závěrečných minutách je navíc nepodržel náhradní brankář Leinonen, jenž dostal přednost před jedničkou Bäckströmem.

Článek

Finové měli hned v úvodu výhodu dvojnásobné přesilové hry při vyloučení Kutějkina a Sušinského. Největší šanci měl Saarela, který tečoval střelu Mikkoly od modré, ale  Jeremenko byl pozorný. Vylámal si na něm zuby i Kalto, jenž prokličkoval až přímo před ruského gólmana, nebo vzápětí nadvakrát Viuhkola. To už bylo dokonce při soupeřově přesilovce, která se Rusům hrubě nevyvedla.

Sborná se až příliš často pouštěla do komplikovaných kombinací, a spíše zbytečně přicházela o puk. Finský brankář Leinonen se zapotil pouze při šanci Buta po pěkné přihrávce Něprjajeva. Dvě minuty před koncem první části jeli Rusové dva na jednoho, ale do přihrávky Kajgorodova na poslední chvíli obětavě vpadl finský bek Niemi.Před prvním hvizdem se pak Leinonen musel vytáhnout proti střele Kolcova od modré a vzápětí předvedl parádní rozštěp proti dorážce Titova.

Na začátku druhé třetiny už ruskému týmu přálo více štěstí. Při hře čtyři na tři střílel z levého kruhu Aťjušov, který se přesně trefil mezi betony finského gólmana. Rusové rázem převzali iniciativu, na Leinonena se v 25. minutě řítil Charitonov, ale dojíždějící obránce Lehtonen jej zápasnickými chvaty srazil k zemi.

Oba týmy zaskočil výpadek proudu

Po vyloučení Platonova se ke slovu dostali i Finové. Při početní výhodě předvedli několik parádních kombinací  a v jednu chvíli dokonce už předčasně zvedali ruce nad hlavu na oslavu gólu. Puk ale skončil jen na boční síťce Jeremenkovy branky. Naopak v polovině zápasu Finové už prohrávali o dvě branky. Sušinskij překazil finskou rozehrávku, a namazal před branku Charitonovovi. Jeho střelu by padající Lehtonen snad ještě pokryl, ale najíždějící Taratuchin plácl do puku poskakujícího po brankářově výstroji a zvýšil na 2:0.

Snažení obou celků v závěrečné třetině bylo uťato po necelých sedmi minutách, kdy v celé Tipsport Areně vypadl elektrický proud. Utkání tak bylo na téměř dvacet minut přerušeno a hráči obou týmů se poté jen pomalu dostávali znovu do tempa.

Rychleji se vzpamatovali Rusové, když Kuljaš z kruhu prostřelil nepozorného Leinonena. Ten navíc osm minut před koncem rozehrál před dotírajícím Taratuchinem tak nešťastně, že se mu puk odrazil zpátky do branky a o zápase bylo rozhodnuto. Finové už jen zkorigovali Lehtonenem, jenž připravil Jeremenka o čisté konto.

Rusko - Finsko 4:1 (0:0, 2:0, 2:1)
Branky a nahrávky: 23. Aťjušov (Kuljaš, Sušinskij), 33. Taratuchin (Charitonov, Sušinskij), 48. Kuljaš (Aťjušov), 52. Tatatuchin - 54. Lehtonen (Viuhkola, Louhi). Rozhodčí: Minář - Barvíř, Blümel (všichni ČR). Vyloučení: 8:10. Využití: 2:0. Diváci: 1090.
Rusko: Jeremenko - Kuljaš, Aťjušov, Žukov, Kutějkin, Titov, Vorobjev, Chomickij, Kolcov - Sušinskij, Taratuchin, Charitonov - Tkačenko, Něprjajev, But - Platonov, Čistov, Kajgorodov - Zapirov, Kurjanov, Mirnov. Trenér: Vladimir Krikunov.
Finsko: Leinonen - Karalahti, Lehtonen, Lepistö, Niemi, Mikkola, Saravo, Malmivaara - Louhi, Viuhkola, Pyörälä - Saarala, Pirnes, Pärssinen - Kalto, Hahl, Virta - Luomala, Kontiola, Valtonen. Trenér: Erkka Westerlund.
Tabulka:
1. Rusko210015:33
2. Švédsko110002:13
3. Česká republika101002:12
4. Finsko200112:61
Pozn.: Sloupce v tabulkách znamenají počet zápasů, výher v základní hrací době (3 body), výher v prodloužení či po samostatných nájezdech (2 body), proher v prodloužení či po samostatných nájezdech (1 bod), proher v normální hrací době (0 bodů), skóre a celkový počet bodů.

Reklama

Související témata: