Hlavní obsah

Pavel Bure: Ve sborné nebudu trpět bordel!

MOSKVA

Dlouho o něm nebylo slyšet, přitom před málo lety bylo jméno Pavel Bure mezi hokejovými fanoušky pojmem. Bývalý ruský kanonýr zářil v NHL i na mezinárodní scéně, ale v závěru jej provázely vleklé problémy s kolenem. Definitivní tečku za aktivní kariérou Bure udělal v úterý, kdy byl oficiálně jmenován generálním manažerem ruské reprezentace pro olympijské hry v Turíně.

Článek

Ihned po svém jmenování Bure naznačil, že v národním týmu nebude trpět žádné nešvary. "V našem týmu nebude žádný bordel. V týmu chci jen takové hráče, kteří nebudou hrát za sebe, za mne nebo za trenéra, ale za Rusko!," nechal se slyšet 34letý Bure v rozhovoru pro ruský internetový server gazeta.ru.

Přestože drtivá většina nejlepších ruských hokejistů působí v zámoří, podle Bureho nebude tým pro olympiádu složen jen z krajánků z NHL. "Na olympiádě budou hrát ti, kdo budou mít nejlepší formu. A nezáleží na tom, zda hrají v NHL, v Rusku, nebo v Evropě," prohlásil nejlepší střelec NHL z let 2000 a 2001.

Nikoho přemlouvat nebudeme

V minulosti se často stávalo, že někteří ruští hokejisté odmítali za sbornou hrát. Ať už to bylo kvůli podmínkám v reprezentaci nebo nesouhlasem s vedením týmu. K těmto hráčům zaujímá Bure jasný postoj. "V mužstvu budou jen ti, kteří mají k reprezentaci pozitivní vztah a chtějí za národní mužstvo hrát. Nikoho přemlouvat nebudeme."

Postoje svých krajanů k národnímu týmu bude Bure zjišťovat během příštích dnů, kdy se chystá na inspekční cestu do NHL. Tam se potká s řadou hráčů, s kterými ještě nedávno sám nastupoval na ledě. Poslední soutěžní utkání absolvoval rodák z Moskvy v sezóně 2003/04 v dresu New York Rangers.

Napodobí Gretzkého?

V roli generálního manažera národního týmu Bure napodobí legendárního  Wayna Gretzkého. Ten zastával stejnou pozici u Kanady na ZOH v Salt Lake City, kde jeho svěřenci vyhráli zlaté medaile. Přitom jako hráč Gretzky olympiádu nikdy nevyhrál - stejně jako Bure.

Jak by se mu zamlouvalo Gretzkého napodobit a vyhrát zlato alespoň jako funkcionář? "Na to je těžké odpovědět. Ale mohu slíbit, že budeme bojovat o nejvyšší příčky," dodal na závěr Bure.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Pardubice - Třinec 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec