Hlavní obsah

Zesnulého Charlamova zastoupil při uvedení do Síně slávy syn

TORONTO

Osminásobný hokejový mistr světa Valerij Charlamov byl v pondělí spolu s bývalým hráčem Bostonu Camem Neelym a kanadským funkcionářem Murraym Costellem oficiálně uveden do Síně slávy NHL. Legendárního ruského hokejistu, který v roce 1981 zahynul ve věku 33 let při automobilové nehodě, na slavnostním ceremoniálu v Torontu zastoupil jeho syn Alexandr.

Článek

"Je velice milé, že si tolik lidí vzpomnělo na mého otce," řekl podle serveru gazeta.ru Charlamov, jehož v roce 1994 draftoval Washington. Kvalit svého otce, který zářil především v dresu CSKA Moskva, však nikdy nedosáhl. "Jsem na svého otce velice pyšný, na to, jak ovlivnil světový hokej," dodal.

Jen slova chvály měl na slavnostním ceremoniálu pro svého někdejšího reprezentačního spoluhráče i Vjačeslav Fetisov. "Byl to jedinečný hokejista a skvělý člověk. Začal jsem svou kariéru s trojicí Michajlov, Petrov, Charlamov. A právě Valerij byl 'strýčkem', který vzal mne, osmnáctiletého mladíka, pod svá křídla," uvedl.

Čtyřicetiletý Neely, jenž musel před devíti lety ukončit ze zdravotních důvodů kariéru, odehrál v základní části NHL 726 zápasů a nasbíral v nich 395 gólů a 299 asistencí. V play off drží s 55 brankami rekord Bostonu. "Je nádherné být oceněn za to, jak jsem hrál. Není to jen o gólech a přihrávkách, protože já jsem žádný důležitý gól nedal," řekl Neely.

Jednasedmdesátiletý Costello, jenž v 50. letech krátce působil jako hráč v Detroitu a Bostonu, byl do Síně slávy uveden jako jeden z průkopníků sportu. V letech 1979 až 1998 byl předsedou Kanadské amatérské hokejové asociace.

Reklama

  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
  5 : 1 Česko - Rakousko 5 : 1 dohráno
20240418T17 : 10:00+0200
Česko vs. Rakousko
Česko vs. Rakousko
Česko
Rakousko