Hlavní obsah

Malkin dokázal v Moskvě svou výjimečnost

MOSKVA

Už dávno bylo jasné, že ruský hokejový tým pro olympijské hry v Turíně bude z drtivé většiny tvořen hráči z kanadskoamerické NHL a že pro hráče z domácí soutěže bude nominace těžko dosažitelným snem. Pro jednoho z nich to ale neplatilo, devatenáctiletý Jevgenij Malkin je obrovským talentem ruského hokeje a dokázal to i na víkendovém turnaji Rosno Cup v Moskvě.

Článek

Malkin hrál centra prvního útoku sborné s Alexanderem Charitonovem a Maximem Sušinským a tahle řada kralovala turnaji. Malkin nasbíral ve třech zápasech pět kanadských bodů za tři branky a dvě přihrávky, což mu zaručilo tituly nejproduktivnějšího hráče i nejlepšího střelce. Nejlepším nahrávačem byl s pěti asistencemi Charitonov. Především díky jejich produktivitě Rusové vyhráli tradiční turnaj na domácím ledě.

Atraktivní hra domácího týmu přilákala na víkendové zápasy s Finskem a Českem do ochozů stadionu v Lužnikách pokaždé přes jedenáct tisíc diváků a většina z nich s nadšením skandovala Malkinovo jméno. Ten se jim v neděli odvděčil dvěma trefami už po osmi minutách do sítě českého týmu a zadělal na vítězství 3:1.

Malkin září i v superlize

Devatenáctiletý útočník Magnitogorsku převyšuje své vrstevníky i v domácí superlize, kde kraluje kanadskému bodování. Po odehraných 31 zápasech má na kontě 35 bodů za patnáct branek a dvacet asistencí. A díky své výjimečnosti jej nyní čeká náročný program.

Magnitogorsk sice chtěl mít svého útočníka k dispozici pro Spenglerův pohár v Davosu, ale brzy po Rosno Cupu chce Malkina využít také trenér juniorské reprezentace Ruska Sergej Michalev na mistrovství světa dvacetiletých hráčů v Kanadě. Kouč seniorského týmu Vladimir Krikunov má pak pro mladého fenoména najisto připravenou pozvánku na olympiádu do Turína.

Další omluvenka pro Bureho

Tam by údajně měl nastoupit ve stejném útoku jako na turnaji v Moskvě, čili na křídlech s Charitonovem a Sušinským, kteří rovněž působí v ruské superlize. A podle deníku Sport-Express dostanou na olympiádě šanci i daší hráči z domácí soutěže. Měli by jimi být brankář Maxim Sokolov z Petrohradu a útočník Podolsku Alexander Koroljuk.

Jak už to ale u sborné bývá zvykem, nový generální manažer týmu pro olympiádu Pavel Bure musel přijmout omluvenky několika hráčů, kteří účast v Turíně odmítli. Po odřeknutí Sergeje Fjodorova, Alexandra Mogilného a Sergeje Zubova, se naposledy účasti zřekl i útočník Bostonu Bruins Sergej Samsonov.

Reklama

Související témata: