Hlavní obsah

V nominaci na Zlatou hokejku je z extraligy jen Bříza

PRAHA

Jednačtyřicetiletý brankář Petr Bříza, který letos zakončil kariéru ziskem titulu se Spartou, se dostal jako jediný extraligový zástupce do nominované desítky na zisk Zlaté hokejky. Zbývajících devět hokejistů působí v NHL a nechybí mezi nimi hlavní favorit Jaromír Jágr z New Yorku Rangers či letošní vítěz Stanleyova poháru František Kaberle z Caroliny.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Jaromír Jágr je znovu největším favoritem na vítězství.

Článek

Bříza je také mezi kandidáty jediným hráčem, který nebyl členem únorového bronzového týmu na olympijských hrách v Turíně. Jágr se loni stal s šesti triumfy ve Zlaté hokejce rekordmanem, nyní je opět favoritem. V NHL získal čtyřiatřicetiletý nejlépe placený hráč světa prestižní Lester B. Pearson Award pro nejužitečnějšího hráče NHL podle hráčské asociace. Navíc skončil druhý v kanadském bodování soutěže, v tabulce střelců a v hlasování na Hartovu trofej pro nejužitečnějšího hráče soutěže podle novinářů.

Po první polovině hlasování vedl Jágr ve Zlaté hokejce se 170 body s náskokem 48 bodů před brankářem Dominikem Haškem z Ottawy, který se po únorovém zranění na olympijských hrách Turíně a předčasném konci sezony nedostal do finálové desítky. Do nominace, kterou dnes oznámili pořadatelé, se dostalo také trio hlavních opor stříbrného týmu z květnového mistrovství světa v Rize - obránce Tomáš Kaberle z Toronta a útočníci Martin Erat z Nashvillu s Davidem Výborným z Columbusu.

Slavnostní vyhlášení 38. ročníku ankety Zlatá hokejka se uskuteční v sobotu 19. srpna ve 20:00 v hotelu Thermal v Karlových Varech.

Nominace na Zlatou hokejku 2006:
Petr Bříza (Sparta Praha)
Martin Erat (Nashville Predators)
Aleš Hemský (Edmonton Oilers)
Jaromír Jágr (New York Rangers)
František Kaberle (Carolina Hurricanes)
Tomáš Kaberle (Toronto Maple Leafs)
Václav Prospal (Tampa Bay Lightning)
Martin Straka (New York Rangers)
David Výborný (Columbus Blue Jackets)
Marek Židlický (Nashville Predators).
Pořadí po první polovině hlasování:
1. Jágr 170 bodů, 2. Dominik Hašek (Ottawa) 122, 3. T. Kaberle 117, 4. Prospal 73, 5. Martin Straka 70, 6. Tomáš Vokoun (Nashville) 61, 7. Židlický 59, 8. Hemský 53, 9. Petr Průcha (New York Rangers) 41, 10. Petr Ton (Sparta) 29.

Reklama