Hlavní obsah

Prospal: Mít tu možnost svézt se ve formuli, neváhám

Hokejista Tampy Václav Prospal je vášnivým a dobrým tenistou. K jeho oblíbeným letním kratochvílím patří i golf, ve kterém poráží svého kamaráda a někdejšího spoluhráče z Budějovic Radka Dvořáka. Během letní přestávky se stihl také podívat do Hockenheimu na Velkou cenu Německa formule 1, kde paradoxně na Mercedes tribuně držel palce své oblíbené stáji Ferrari.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Hokejista Václav Prospal si letní přípravu zpestřuje tenisem.

Článek

Léto si hodně zpestřujete tenisem a golfem. V čem jste lepší?

Tenis hraju vlastně každý den. Pro mě je to dobrá příprava. Místo běhání v parku chodím na tenis.

Plánoval jste také, že se podíváte na závody formule 1. Povedlo se?

Byli jsme na Hockenheimu a bylo to nádherné. Neskutečný zážitek. Zvuk řvoucích motorů, to se prostě nedá popsat. Seděli jsme na Mercedes tribuně, auta se řítila třístovkou a před námi to ohnula do zatáčky. A pak zase plná akcelerace. Kdybych měl tu možnost do formule sednout, neváhám.

Jak jste se tam vůbec ocitl?

Náš kamarád z Budějovic nám sehnal lístky. Ale na tribuně Mercedesu jsem jim to trochu kazil, protože jsem měl na sobě tričko Ferrari.

Takže jste fanoušek Schumachera.

My to máme rozdělené. Manželka se synem Vašíkem fandí Alonsovi, ale dcerce Verunce jsem koupil tričko Ferrari. Čili jsou síly vyrovnané.

Po závodě jste měl díky Schumiho výhře navrch.

S Radkem Dvořákem se sázíme každý týden pro srandu o stovku, kdo vyhraje další Grand prix. Já jsem si zabral Schumiho a poslední dobou mi to vycházelo. Jsem v plusu, ale víc nad ním vydělám v golfu. (smích)

Jak často spolu hráváte?

Nedávno jsme vyrazili, ale celý den nám propršel. Teď už víc trénujeme a tolik času není. Když má člověk rodinu, tak chce být i s dětmi a s manželkou. Teď jsme si třeba udělali výlet do Prahy. Koukli jsme se na Hrad, Karlův most. Pro děti to byl zážitek.

Radek Dvořák dosud nemá podepsanou smlouvu, bavíte se o jeho situaci?

Je to těžké. Všichni kolem něj podepisují kontrakty, a on nic. Na druhou stranu má už v NHL něco odehráno, je to vynikající hráč. Potkala ho těžká sezóna, kdy byl zraněný, ale on uplatnění najde.

Za pár týdnů odletíte do Ameriky na tréninkový kemp Tampy Bay. Jak vám utíká letošní léto?

Přiletěl jsem až po půlce května a rychle mi uteklo hlavně těch pět týdnů volna. Pak už člověk musel začít něco dělat.

Kde jste trávil dovolenou?

Poslední zápas jsme hráli koncem dubna, pak jsme čekali, až Vašík skončí ve školce. Na týden jsme potom vyrazili na malý ostrůvek na Floridě. Tam to bylo báječné hlavně pro děti.

A co vy, zkoušel jste tam třeba potápění?

Já skočím do vln, ale že bych se navlékl do neoprenu, to teda ne. Stejně tak surfování není mým sportem. Mám z toho trochu respekt.

V létě žil celý svět šampionátem ve fotbale, ten máte rád?

Jasně. Jediné, co mě na něm štve, je to věčné simulování. Pořád se tam borci válejí po trávníku. Až když vidí nosítka, tak rychle vstávají. To ten nádherný sport kazí, stejně jako fakt, že nepadají góly. Když začnou vyřazovací zápasy, tak je zázrak, když se někdo trefí dvakrát.

Takže na hokej nedáte dopustit.

I když se hraje defenzívně, tak se toho alespoň víc děje.

Všichni dokola probírali Zidanovu finálovou "hlavičku". Co o ní soudíte vy, dokážete to pochopit?

Svým způsobem. V těch emocích se mu ani nedivím. Jenže provokování musel za svou kariéru zažít hodně. Měl se nad to povznést a šoupnout tam Italům dva fíky navíc.

Takže jste fandil Francii?

Fandil jsem tomu, aby padlo hodně gólů. Jsem útočník a pořád si myslím, že pro lidi je tahákem útočná hra, a ne defenzíva.

Vzpomínáte, kdo na ledě nejvíc vytočil vás?

Toho bylo víc, vážně těžko vybírat. Jednou jsem byl suspendován, dvakrát mě obvinili, že jsem pak musel platit tisícové pokuty. Taky se dokážu vytočit. Nejsem beránek, co po ledě jezdí bez zájmu.

Co vás ještě čeká do odletu?

Třetí týden v srpnu půjdu na led, ale do té doby se budu připravovat na suchu.

Máte novinky, jak to bude v Tampě vypadat v příští sezóně?

Moc zpráv nemám. Ale Tampa vyměnila Pavla Kubinu do Toronta a Fredrika Modina do Columbusu. Je to na manažerovi, co mu platový strop dovolí. Já jsem v Tampě řadový hráč, takže to můžu sledovat, ale nepřísluší mi to hodnotit. V případě těchto dvou hráčů to je ale velká ztráta. Oba patřili k základním pilířům sestavy.

Bavili jste se s Kubinou o jeho trejdu?

Jistě, volali jsme si. Stejně jako já před třemi lety dal i Pavel najevo, že se mu z Tampy nechce. Manažer se tak ale rozhodl.

Budete mít i nového gólmana, Marka Denise z Columbusu.

Po tom, co v Tampě dokázal Nikolaj Chabibulin, to bude mít těžké každý brankář. Bavili jsme se s Vinniem Lecavalierem a jeho agent mu tvrdil, že zaslechl, jak Tampa půjde po jednom z nejlepších gólmanů na trhu. Nic takového se ale nestalo. Žádný úplně top nákup klub neudělal.

Dá se odhadnout, jaká teď bude Tampa?

Hlavně ať nám to šlape líp než minulou sezónu. Do olympiády jsme byli kolem pátého místa v konferenci, ale pak jsme horko těžko udělali play-off. Nemá se házet vina na brankáře, ale my jsme v něm oporu v důležitých momentech neměli. Johnny Grahame měl fantastické zápasy, ale taky utkání, kdy absolutně vyhořel. Když je mužstvo ofenzívně laděné, tak potřebuje gólmana, aby to občas vzadu zavřel. Náš trenér má strašně rád ofenzívu. Lecavalier, Richards, St. Louis, to jsou hodně útočně naladění kluci. A já taky nejsem výjimka.

Po Dominiku Haškovi se váš management nepoptával?

Do toho moc nevidím. Každopádně Detroit poté, co vyhrál základní část a vyhučel v prvním kole play-off, sháněl výborného gólmana. Dominik je vynikající a všem bude chtít dokázat, že hodlá skončit na vrcholu.

Reklama

  3 : 0 Pardubice - Třinec 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec