Hlavní obsah

Hokejisté Finska mají v nominaci na Karjalu osm nováčků

Helsinky

Osm nováčků zařadil do sedmadvacetičlenné nominace na listopadový domácí turnaj Karjala trenér finských hokejistů Jukka Jalonen. Debutovat mohou na prvním dílu nového ročníku Euro Hockey Tour brankář Veini Vehviläinen, bek Teemu Kivihalme a útočník Ville Leskinen z Kärpätu Oulu i forvardi Oula Palve z TPS Turku, Arttu Ruotsalainen z Ilvesu Tampere, Teemu Turunen z Hämeenlinny a Juhani Tyrväinen z IFK Helsinky a obránce Petteri Lindbohm z Lausanne.

Foto: Petr Svačina

Ilustrační snímek.

Článek

Pětapadesátiletý Jalonen se před touto sezonou vrátil k finské reprezentaci po pěti letech a nahradil Lauriho Marjamäkiho. Předtím vedl národní tým jako hlavní kouč v letech 2008 až 2013 a před sedmi lety na mistrovství světa na Slovensku s ním získal titul.

Následně trénoval Petrohrad, finskou reprezentační dvacítku, s kterou získal zlato na světovém šampionátu v roce 2016, a poslední dvě sezony strávil v Jokeritu Helsinky v KHL.

Pětadvacetiletý Lindbohm se vrátil do Evropy po čtyřletém působení v zámoří, na kontě má 40 zápasů v NHL za St. Louis. Rovněž po čtyřech sezonách v Severní Americe zamířil zpět na Starý kontinent bek Ville Pokka, jenž má stříbro ze světového šampionátu v roce 2016. Účastník dvou mistrovství světa a Světového poháru v Torontu z roku 2016, který se v NHL šance nedočkal, nyní působí v Omsku.

Stejnou dobu strávil v zámoří i forvard Iiro Pakarinen, jenž od léta působí pod taktovkou českého trenéra Josefa Jandače v Magnitogorsku. Vicemistr světa z roku 2014 se vrátil s bilancí 134 zápasů a 23 bodů za 10 tref a 13 asistencí v dresu Edmontonu.

Obránce Miika Koivisto z Dynama Moskva s útočníci Marko Anttila se Sakarim Manninenem z Jokeritu Helsinky v minulé sezoně nechyběli na olympijských hrách v Pchjongčchangu ani na mistrovství světa v Dánsku. Pod pěti kruhy se představili i gólman Juha Metsola s útočníkem Teemu Hartikainenem z Ufy a beci Mikko Lehtonen z HV 71 a Atte Ohtamaa z Karpätu Oulu, který má dvě stříbra z mistrovství světa z let 2014 a 2016.

Finové vstoupí do turnaje v helsinské Hartwall Areně ve čtvrtek 8. listopadu v 17:30 proti Rusku. O dva dny později se od 16:30 utkají s českou reprezentací a v neděli je ve stejný čas čeká severské derby se Švédskem.

Nominace hokejistů Finska na turnaj Karjala v Helsinkách (8.-11. listopadu):
Brankáři:
Veini Vehviläinen (Kärpät Oulu)
Juha Metsola (Ufa/KHL)
obránci:
Jani Hakanpää
Teemu Kivihalme
Atte Ohtamaa (všichni Kärpät Oulu)
Teemu Eronen (IFK Helsinky)
Veli-Matti Vittasmäki (Tappara Tampere)
Miika Koivisto (Dynamo Moskva/KHL)
Mikko Lehtonen (HV 71/Švéd.)
Petteri Lindbohm (Lausanne/Švýc.)
Ville Pokka (Omsk/KHL)
útočníci:
Marko Anttila
Sakari Manninen
Mika Niemi (všichni Jokerit Helsinky/KHL)
Joonas Nättinen
Juuso Puustinen
Mikael Ruohomaa (všichni Nižněkamsk/KHL)
Ville Leskinen (Kärpät Oulu)
Oula Palve (TPS Turku)
Arttu Ruotsalainen (Ilves Tampere)
Teemu Turunen (Hämeenlinna)
Juhani Tyrväinen (IFK Helsinky)
Miro Aaltonen (Podolsk/KHL)
Toni Rajala (Biel/Švýc.)
Harri Pesonen (Langnau/Švýc.)
Teemu Hartikainen (Ufa/KHL)
Iiro Pakarinen (Magnitogorsk/KHL)

Reklama

Související témata: