Hlavní obsah

Švédsko - Rusko 1:4Rusové vyhráli na Karjale znovu o tři góly, Švédy porazili

Hokejisté Ruska vyhráli i druhé utkání na turnaji Karjala, který je úvodním dílem série Euro Hockey Tour v sezoně. V Helsinkách porazili Švédsko 4:1. Góly padaly až po polovině zápasu, sborná vyhrála druhou třetinu 2:0 a zůstává stoprocentní. Dva góly vítězů vstřelil útočník Andrej Kuzmenko.

Článek

Rusové byli nebezpečnější už v první třetině. A jen kousek je dělil od vedoucí trefy. Ve 13. minutě zakončil akci při signalizovaném vyloučení Švédů Něstěrov do horní tyče. Více než štěstěně však museli Seveřané děkovat brankáři Hellbergovi, jenž držel naděje na úspěch svého týmu až do druhé části.

V ní nejprve vychytal bekhendové zakončení Byvalceva z bezprostřední blízkosti, pak už ale kapituloval. Barabanov ve 31. minutě obkroužil švédskou branku a Kuzmenko po jeho přihrávce skóroval.

Navýšení náskoku nabídli Švédové soupeři sami. Při přesilovce si dávali přednost, kdo se chopí puku, a tak po něm vystartoval Ketov, obhodil si Wikstranda, pak si při skvěle provedeném zakončení nejprve položil Hellberga a za jeho zády do prázdné branky zvýšil.

Na začátku třetí dvacetiminutovky měla sborná další dvě velmi slibné možnosti, jenže místo snahy o nekompromisní zakončení v nich ruští hráči hráli až příliš na krásu. A velmi brzy je to muselo mrzet, neboť pykali za špatné střídání, Seveřané je při početní výhodě skvěle rozebrali a osamocený Lilja střelou zblízka bez přípravy snížil.

Klid do ruských řad přinesla rovněž přesilovka po Wikstrandově prohřešku. V začínající 51. minutě dostal Kuzmenko ideálně nabito od Byvalceva a zametl kotouč pod Hellbergem. Rozdmýchat švédské naděje mohl vzápětí ještě Bengtsson, proti jeho bombě však Šesťorkin vyjel daleko z branky a švédský bek mohl jen stěží uspět.

Kuzmenko ještě při snaze o dovršení hattricku rozezvučel horní tyčku a už v čase 55:45 - ihned po vyloučení Byvalceva - sáhli Švédové ke hře bez gólmana. Na dostřel se však nedostali, protože Šesťorkin chytal skvěle a zejména zákrok lapačkou proti Landerovi, který zakončoval do odkryté branky, byl z kategorie zázračných. Výsledek naopak zpečetil Loktionov.

Hokejový turnaj Karjala v Helsinkách, součást Euro Hockey Tour:
Švédsko - Rusko 1:4 (0:0, 0:2, 1:2)
Branky a nahrávky: 46. J. Lilja (Bengtsson, Persson) - 31. Kuzmenko (Barabanov, Chafizullin), 39. Ketov, 51. Kuzmenko (Byvalcev, Šalunov), 59. Loktionov (Tělegin, Byvalcev). Rozhodčí: Kaukokari, Kova - Nikulainen, Pesonen (všichni Fin.). Vyloučení: 6:6. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 3552.
Švédsko: Hellberg - Bengtsson, Wikstrand, Persson, Bertilsson, Lööv, Holm - Brodin, Josefson, J. Lilja - N. Sörensen, Rasmussen, Wedin - Davidsson, Lander, Norman - Larsson, L. Johansson, Nygard. Trenér: Rikard Grönborg.
Rusko: Šesťorkin - Zub, Pedan, Jelesin, Antipin, A. Vasilevskij, Chafizullin, Blažijevskij, Něstěrov - Ketov, Kadějkin, Tělegin - Děrgačov, Šalunov, Slepyšev - Barabanov, Byvalcev, Kuzmenko - Grigorenko, Loktionov, Kaprizov. Trenér: Ilja Vorobjov.

Reklama

Související témata: