Hlavní obsah

V nominaci Švédska na EHT jsou dva mistři světa a tři nováčci

Trenér hokejistů Švédska Rikard Grönborg nominoval na únorový domácí turnaj Euro Hockey Tour ve Stockholmu dva mistry světa. Zlato z roku 2017 má obránce Philip Holm z Nižního Novgorodu a u loňského triumfu v Kodani byl brankář Magnus Hellberg z Petrohradu.

Foto: JONATHAN HAYWARD, ČTK/AP

Ilustrační snímek.

Článek

Ve čtyřiadvacetičlenném výběru pro Švédské hry jsou také tři nováčci. Na třetím dílu EHT mohou debutovat obránce Emil Djuse ze Skelleftey a útočníci Emil Sylvegard z Malmö a Emil Bemström z Djurgaardenu, který reprezentoval na přelomu roku na mistrovství světa hráčů do 20 let ve Vancouveru a Victorii. Tam hrál také útočník Isac Lundeström z Luley, který se ale už v "áčku" představil v minulé sezoně.

Vedle Hellberga a Holma mají zkušenosti z velké mezinárodní akce už jen další tři hráči. Obránce Simon Bertilsson z Brynäs startoval loni na olympijských hrách v Pchjongčchangu. Dennis Rasmussen z Magnitogorsku má ze své jediné účasti na MS v roce 2014 bronz a další útočník Jacob Josefson z Djurgaardenu byl na světovém šampionátu v roce 2015. Josefson odehrál také přes 300 zápasů v NHL za New Jersey a Buffalo.

V týmu je jen pět krajánků a všechny Grönborg vybral z Kontinentální ligy. Vedle Hellberga, Holma a Rasmussena povolal beky Klase Dahlbecka z CSKA Moskva a Viktora Lööva z Jokeritu Helsinky.

Švédové vstoupí do turnaje ve čtvrtek 7. února v hale Hovet proti české reprezentaci, o dva dny později změří síly s Ruskem a v neděli je čeká severské derby s Finskem. V tabulce EHT jsou třetí o tři body za druhým Finskem a o dva body před poslední Českou republikou.

Nominace hokejistů Švédska na Švédské hry ve Stockholmu (7.-10. února):
Brankáři:
Adam Reideborn (Djurgaarden)
Magnus Hellberg (Petrohrad/KHL)
obránci:
Simon Bertilsson (Brynäs)
Emil Djuse (Skelleftea)
Joel Persson (Växjö)
Jesper Sellgren (Lulea)
Klas Dahlbeck (CSKA Moskva/KHL)
Philip Holm (Nižnij Novgorod/KHL)
Viktor Lööv (Jokerit Helsinky/KHL)
útočníci:
Emil Bemström
Jonathan Davidsson
Jacob Josefson
Jakob Lilja (všichni Djurgaarden)
Linus Johansson
Michael Lindqvist
Joakim Nygard (všichhni Färjestad)
Fredrik Händemark
Emil Sylvegard (oba Malmö)
Emil Larsson
Isac Lundeström (oba Lulea)
Jesper Boqvist (Brynäs)
Mathias Bromé (Mora)
Joel Kellman (Brynäs)
Dennis Rasmussen (Magnitogorsk/KHL)

Reklama

Související témata: