Hlavní obsah

Finsko - Česko 2:3 SNČeši porazili úřadující mistry světa a na Karjale jsou blízko triumfu! Co k němu potřebují?

MinutaMin. Tým Hráč Akce
23. Lammikko 1 : 0
38. Jeřábek 1 : 1
41. Manninen 2 : 1
59. Filippi 2 : 2
65. Krejčík (rozhodující nájezd) 2 : 3
Záznam online reportáže

Helsinky/Praha
Aktualizováno

Věděli, že v případě tříbodové výhry nad Finskem by už s předstihem Karjalu vyhráli, což se jim zatím povedlo jen v roce 2012 pod vedením kouče Hadamczika. Čeští hokejisté sice úřadující mistry světa porazili 3:2, ale až po samostatných nájezdech. Triumf v prvním podniku seriálu Euro Hockey Tour tak svěřenci trenéra Miloše Říhy ještě jistý nemají, jsou mu ale velmi blízko. Bez ohledu na výsledek duelu Finsko - Švédsko jim k tomu stačí v neděli od 12:30 SEČ jakkoli porazit Rusy. Pokud Češi uhrají se sbornou bod, musejí doufat, že Finové nevyhrají severské derby po 60 minutách.

Foto: Jussi Nukari, ČTK/AP

Český hokejista Jakub Krejčík proměňuje rozhodující nájezd proti Finsku na turnaji Karjala.

Článek
Fotogalerie

Češi vyrukovali na svého soupeře s Markem Langhamerem v brance, pro něhož šlo o třetí duel za národní tým, a rovněž útočníky Jiřím Smejkalem a Michalem Kovařčíkem, kteří dokonce debutovali.

Říhova družina, stejně jako o dva dny předtím proti Švédům, začala velmi aktivně a zejména první útok ve složení Řepík, Kovář, Nestrašil byl pro gólmana Olkinuoro permanentní hrozbou. Hlavně obrovský závar před brankou v 9. minutě po gólu volal, skóre se ale neměnilo. I Finové ale několikrát zahrozili, Langhamer ovšem působil jistým dojmem a blýskl se především při zakončení Pesonena z bezprostřední blízkosti.

V úvodu druhého dějství sice český tým přečkal oslabení po faulu Jaškina, pak ale Moravčík nepokryl na brankovišti dorážejícího Lammikka a Finové vedli. Češi se nemohli dostat do tempa především kvůli častým faulům, po nedovolených zákrocích Tomáše Zohorny a Kovařčíka hráli dokonce 85 vteřin ve třech proti pěti, ale ubránili se.

Foto: Jussi Nukari, ČTK/AP

Čeští hokejisté Jan Kovář (vlevo) a Michal Řepík (vpravo) se snaží vyzrát na finskou obranu v utkání na turnaji Karjala.

I oni se ale dokázali ve druhé třetině vypracovávat šance. Filippiho ještě Olkinuora vychytal, Smejakl zase pálil nepřesně, pak ale ve 38. minutě prostrčil Radim Zohorna puk k nekrytému obránci Jeřábkovi, který ranou z mezikruží vyrovnal.

Jenže stav 1:1 dlouho nevydržel. Už po 42 vteřinách hry ve třetí části hry totiž obránci zapomněli na dorážku číhajícího Manninena a tým Suomi byl opět o krok napřed. Finové se tímto zásahem uklidnili a už se soustředili hlavně na pozornou defenzivu. Dvě minuty před koncem základní hrací doby zkusili Češi hru se šesti bruslaři a tento tah jim vyšel. Filippi si v čase 58:51 najel mezi finskou obranu a střelou nad lapačku poslal zápas do prodloužení.

V jeho samém závěru mohl rozhodnout Tomáš Zohorna, Finy ale zachránila horní tyčka, takže přišly na řadu samostatné nájezdy. A zatímco Finové v nich neskórovali, na druhé straně zajistili Čechům bod navíc obránce Krejčík.

Turnaj Karjala, součást Euro Hockey Tour (Helsinky):
Finsko - ČR 2:3 po sam. nájezdech (0:0, 1:1, 1:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 23. Lammikko (Pokka, Kuusela), 41. Manninen (Pokka, Lindbohm) - 38. Jeřábek (R. Zohorna, H. Zohorna), 59. Filippi (T. Zohorna, Šustr), rozhodující sam. nájezd Krejčík. Rozhodčí: Harnebring, Nord (oba Švéd.) - Neva, Sormunen (oba Fin.). Vyloučení: 4:5. Bez využití. Diváci: 12 150.
Finsko: Olkinuora - M. Lehtonen, Hietanen, Lindbohm, Pokka, Nikkilä, Vittasmäki, Niemelä - Puljujärvi, Manninen, H. Pesonen - Turunen, Ilomäki, Suomi - Rajala, Tyrväinen, Ojamäki - Kuusela, Lammikko, Anttila. Trenéři: Jukka Jalonen, Mikko Manner a Antti Pennanen.
ČR: Langhamer - Šustr, Jeřábek, Moravčík, Krejčík, Zámorský, D. Musil, Pyrochta, Galvas - Řepík, Jan Kovář, Nestrašil - H. Zohorna, T. Zohorna, R. Zohorna - Jaškin, Sedlák, Smejkal - M. Kovařčík, Filippi, O. Beránek. Trenéři: Miloš Říha st., Miloš Říha ml., Robert Reichel a Karel Mlejnek.
Utkání Švédsko - Rusko najdete zde.
PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Česko 9 25 : 19 16
2 Švédsko 9 26 : 23 16
3 Finsko 9 21 : 22 14
4 Rusko 9 22 : 30 8

Reklama

Související témata: