Hlavní obsah

Finsko - Švédsko 2:1Severské derby pro domácí. Mistři světa končí na Karjale druzí za českým týmem

Finští hokejisté vyhráli na závěr domácího turnaje Karjala v Helsinkách nad Švédskem 2:1 a skončili druzí za českým týmem. Úřadující mistři světa získali do 26. minuty dvoubrankový náskok, Švédové už jen zkorigovali výsledek a obsadili poslední místo.

Foto: Lehtikuva, Reuters

Finští hokejisté Juho Lammikko a Mikko Lehtonen se radují z úvodního gólu v severském derby se Švédy.

Článek

Finové se ujali vedení ve čtvrté minutě, kdy se obránce Lehtonen šikovně uvolnil a překonal Reideborna. Domácí před 12.443 diváky přečkali dvě oslabení při vyloučeních Nikkiläho a Lindbohma.

Sami ve 26. minutě při Brodinově trestu udeřili. Po Turunenově přihrávce doklepl puk do odkryté branky Aaltonen. Finové se ubránili i při dalším oslabení a v polovině utkání mohli zvýšit, ale Švédům pomohla po Manninenově střele tyč.

Vzápětí snížil Alsing, který se po Bertilssonově přihrávce trefil z pravého kruhu. Vzápětí byl blízko vyrovnání Dahlbeck, ale zamířil jen do tyče. Ve 46. minutě Reideborna překonal Suomi, ale po trenérské výzvě švédského kouče Garpenlöva sudí Jeřábek se Šírem nakonec gól neuznali kvůli zákroku na švédského gólmana. Těsný náskok domácí uhájili do konce.

Hokejový turnaj Karjala v Helsinkách, součást Euro Hockey Tour:
Finsko - Švédsko 2:1 (1:0, 1:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 4. M. Lehtonen (Haapala, Hietanen), 26. M. Aaltonen (Turunen, Haapala) - 33. Alsing (Bertilsson, Händemark). Rozhodčí: Jeřábek, Šír (oba ČR) - Pekkala, Nikulainen (oba Fin.). Vyloučení: 3:3. Využití: 1:0. Diváci: 12 443.
Finsko: Säteri - M. Lehtonen, Hietanen,, Nikkilä, Pokka Lindbohm, Vainio, Eronen, Niemelä - Puljujärvi, Manninen, H. Pesonen - Hartikainen, M. Aaltonen, Turunen - Ilomäki, Tyrväinen, Suomi - Haapala, Lammikko, Anttila. Trenér: Jukka Jalonen.
Švédsko: Reideborn - Nilsson, Wikstrand, Hansson, Dahlbeck, Alsing, Bertilsson - Lindqvist, Berglund, Friberg - Zaar, Händemark, Sylvegard - C. Klingberg, Sundström, O. Lindberg - Brodin, L. Johansson, Bromé. Trenér: Johan Garpenlöv.
PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Česko 9 25 : 19 16
2 Švédsko 9 26 : 23 16
3 Finsko 9 21 : 22 14
4 Rusko 9 22 : 30 8

Reklama

Související témata: