Hlavní obsah

Česko - Finsko 4:3 PPPočtvrté a znovu vítězně! Na Čechy si v Plzni nepřišli ani úřadující mistři světa

MinutaMin. Tým Hráč Akce
6. Zaťovič 1 : 0
10. Sekáč 2 : 0
13. Björninen 2 : 1
18. Sedlák 3 : 1
52. Lammikko 3 : 2
60. Savinainen 3 : 3
61. Sedlák 4 : 3
Záznam online reportáže

Jan ŠkvorSport.cz
Aktualizováno

Po listopadovém triumfu na Karjale si česká hokejová reprezentace i po čtvrtém zápase sezony udržuje neporazitelnost. Svěřenci trenéra Miloše Říhy staršího porazili v Plzni na úvod Channel One Cupu Finy 4:3 v prodloužení. Domácí byli velmi blízko třem bodům, úřadující mistři světa ale 48 vteřin před koncem základní hrací doby srovnali. V prodloužení ale rozhodl svým druhým gólem v utkání útočník Lukáš Sedlák. Další duely turnaje odehraje národní tým už v Moskvě - v sobotu proti Rusům, o den později proti Švédům.

Dmitrij Jaškin a střelec rozhodující branky v prodloužení Lukáš Sedlák.Video: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Domácí hnaní téměř vyprodaným zimákem přečkali úvodní tlak Finů a pak si vzala slovo plzeňská hvězda Milan Gulaš. Nejproduktivnějšího hráče i nejlepšího střelce extraligového ročníku sice nejprve vychytal gólman Laurikainen, pak ale český kapitán ukázal svou genialitu. Při první přesilovce našel v šesté minutě Zaťoviče, jenž si puk bruslí přikopl a zakončoval do odkryté brány.

O čtyři minuty později už vedl Říhův tým o dva góly. Tomášek svou parádní akci, během níž se zbavil několika soupeřů, zakončil nahozením, jenž úspěšně tečoval Sekáč. Finové sice následně po zaváhání Moravčíka snížili, když přečíslení dvou na jednoho zakončil Björninen, jenže Čechy to nerozhodilo.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český útočník Martin Zaťovič překonává brankáře Finska Eutu Laurikainena.

Zaťovič v oslabení sice svou druhou trefu nepřidal, pak ale Moravčíkovo nahození sklepl ze vzduchu Sedlák, a protože se u videa ukázalo, že nešlo o hru vysokou holí, bylo to 3:1. A kdyby Šustr v poslední minutě úvodní třetiny lépe vyřešil brejk tří na jednoho, mohl být výborný výkon z první dvacetiminutovky ozdobený hned čtyřmi trefami.

Po první změně stran tým Suomi, za který nastoupilo i pět letošních mistrů světa z Bratislavy, přeci jen přidal a obraz hry se vyrovnal. Čechy ale držel jistý gólman Will, jenž měl i štěstí, když ho při pokusu Kemiläinena zachránila levá tyčka. I domácí ale hrozili, Zaťoviče i Gulaše ale zastavil Laurikainen.

Ve 48. minutě našlápl ve vlastním pásmu Nättinen, prohnal se kolem Moravčíka, ale na Willa už si nepřišel. Jenže po propadnutí Kloka ve středním pásmu zamířil v 52. minutě nad Willowu lapačku Lammikko a Finové byli na dostřel jediného gólu. Hosté od tohoto momentu stupňovali nápor, 100 vteřin před koncem základní hrací doby odvolali gólmana na střídačku a Savinainen v čase 59:12 tečí mezi Hrubcovy betony poslal zápas do prodloužení.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český brankář Roman Will během utkání v rámci turnaje Channel One Cup s Finy v Plzni.

To ale skončilo už po 23 vteřinách, protože Sedlák svým druhým gólem rozhodl o vítězství Čechů 4:3 za dva body.

Národní tým v pátek odlétá do Moskvy, hlavního dějiště Channel One Cupu. V ruské metropoli nastoupí v sobotu od 13 hodin SEČ proti domácí svorné o den později v pravé poledne turnaj zakončí proti Švédům. Reprezentace se už bude muset obejít bez Gulaše, jenž podle původní dohody s Milošem Říhou odehrál jen domácí duel s Finy.

Channel One Cup v Plzni, součást Euro Hockey Tour:
Česko - Finsko 4:3 v prodl. (3:1, 0:0, 0:2 - 1:0)
Branky a nahrávky: 6. Zaťovič (Gulaš), 10. Sekáč (Tomášek), 18. Sedlák (Moravčík, Nestrašil), 61. Sedlák - 13. Björninen (Karjalainen), 52. Lammikko, 60. Savinainen (Kemiläinen). Rozhodčí: Sjöqvist, Öhlund (oba Švéd.) - Ondráček, Špůr (oba ČR). Vyloučení: 2:1. Využití: 1:0. Diváci: 6988.
Česko: Will - Šustr, Jeřábek, Moravčík, Krejčík, Mozík, Klok, Pyrochta, Hrbas - Gulaš, Filippi, Zaťovič - Jaškin, Sedlák, Nestrašil - Tomášek, Horák, Sekáč - Lenc, Rousek, Beránek. Trenéři: Miloš Říha st., Miloš Říha ml., Robert Reichel a Karel Mlejnek.
Finsko: Laurikainen - Pokka, Koivisto, Kemiläinen, Melart, Eronen, Friman, Seppälä, Reunanen - Puljujärvi, Lammikko, Savinainen - Palmu, Siikonen, Julius Nättinen - Suomi, Paajanen, Puustinen - Sallinen, Björninen, Karjalainen. Trenéři: Jukka Jalonen, Mikko Manner a Antti Pennanen.
Utkání Rusko - Švédsko najdete zde.
PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Česko 9 25 : 19 16
2 Švédsko 9 26 : 23 16
3 Finsko 9 21 : 22 14
4 Rusko 9 22 : 30 8

Reklama

Související témata: