Hlavní obsah

Říha chválil i káral: Perfektní třetina, před fantastickým publikem ale kluci znejistěli

Jan ŠkvorSport.cz

Pochopitelně měl radost, že se svým týmem zůstává i po čtvrtém utkání sezony neporažen. Trenéra české hokejové reprezentace Miloše Říhu však po výhře 4:3 v prodloužení nad Finy v Plzni mrzelo, že jeho svěřenci po výborné první třetině, v níž vstřelili tři branky, následně polevili a dovolili úřadujícím mistrům světa vrátit se do zápasu.

Trenér Miloš Říha během utkání v rámci turnaje Channel One Cup v Plzni proti Finsku.Video: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Převažuje spokojenost ze zisku dvou bodů, nebo vás mrzí, že nejsou hned tři, když vás od nich dělilo pouhých 48 vteřin?

Na začátku zápasu bych takový výsledek bral, protože jsme nastoupili proti mistrům světa a Finům se venku hraje přeci jen líp než doma, kde byli na listopadové Karjale pod větším tlakem.

Přitom na Finy jste vlétli a v první třetině je přehráli herně i gólově...

První třetinu jsme odehráli fakt perfektně! Hráli jsme jednoduše, chodili jsme do předbrankového prostoru a dostávali do něj puky. Finové si s tím nevěděli rady. Jenže ve druhé třetině jsme od toho ustoupili a sami jsme Finům nabídli, aby nás začali přehrávat.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Čeští hráči se radují z prvního gólu, který dal Martin Zaťovič (vpravo).

V čem byl nejzásadnější problém?

Začali jsme vymýšlet, hráli jsme po koutech, nešli jsme tolik do předbrankového prostoru a pouštěli jsme střední pásmo. Tím jsme Finy trošku dostali na koně. A ve třetí třetině přišly dvě chyby, které jsme neměli udělat, a Finové je potrestali.

V prodloužení jste ale rozhodli, takže i nadále zůstáváte v sezoně neporaženi. Máte z této bilance velkou radost?

Samozřejmě. Finové jsou mistři světa a mají silné mužstvo. Předvedli to od stavu 1:3, kdy začali rychle bruslit a předvedli velmi dobré kombinace. Nemůžeme čekat, že jim dáme 5:1 nebo 6:1, takové mužstvo v Euro Hockey Tour. Stejně si ale myslím, že druhou a třetí třetinu jsme měli ustát a rozhodnout.

Jak se vám líbil výkon Milana Gulaše, který nastoupil před domácím plzeňským publikem a parádním pasem připravil první gól Zaťovičovi?

Šlo na něm poznat, jak je zkušený. Byl jedním z našich nejlepších hráčů. Vždycky dobře přečetl situaci a hráčům ukazoval, jak by se to mělo hrát.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český útočník Milan Gulaš během utkání turnaje Channel One Cup proti Finsku v Plzni.

A Lukáš Sedlák, jenž dvakrát skóroval, včetně vítězného zásahu v prodloužení?

Dal závěrečný gól. Myslím, že všichni hráči pracovali, bylo ale vidět, že jsou trošku přemotivovaní. Všichni chtěli rozhodnout, všichni chtěli dát gól. Z touhy vyhrát byli kluci trošku nervózní. Chtěli jsme předvádět hokej jako na Karjale, ale před fantastickým plzeňským publikem byli trochu zaražení a znejistili. To byla i příčina finského vyrovnání.

V pátek vás čeká přesun do Moskvy, s týmem podle předchozí domluvy neodletí Gulaš a neberete s sebou ani gólmana Willa. Co v zápasech s Rusy a Švédy od svého týmu očekáváte?

Zase chceme být venku úspěšní jako na Karjale, chceme hrát daleko důsledněji a poctivěji do obrany (než ve čtvrtek proti Finům) a využívat naše útočníky.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český brankář Roman Will během utkání v rámci turnaje Channel One Cup s Finy v Plzni.

Už víte, kdo po Gulašovi převezme kapitánské céčko?

V sobotu proti Rusům to bude Zaťovič.

Čeští hokejisté udolali Finsko 4:3 po prodloužení. Národní tým si pochvaloval hlavně plzeňskou atmosféru.Video: Sport.cz

Reklama