Hlavní obsah

Finsko - Česko 1:3Češi porazili Finy. Rozhodli bratři v triku

Stockholm/Praha
Aktualizováno

Čeští hokejisté ve druhém duelu na Švédských hrách ve Stockholmu bojovali s Finskem o návrat do čela Euro Hockey Tour. Svěřenci trenéra Miloše Říhy porazili tým ze severu Evropy 3:1. Rozdílovou trefu si připsal Tomáš Zohorna, kterému přihrávali bratři Hynek a Radim.

Foto: Erik Simander, ČTK/AP

Střelec druhé branky českého týmu Tomáš Zohorna (uprostřed) ve druhé třetině v zápase proti Finsku.

Článek
Fotogalerie

Národní tým ve čtvrtek v hale Globen prohrál s domácím Švédskem a klesl na druhé místo. S Finskem ale v obou duelech v této sezoně slavil. V listopadu na turnaji Karjala v Helsinkách vyhrál 3:2 po samostatných nájezdech a v prosinci v Plzni na začátku Channel One Cupu zvítězil 4:3 v prodloužení. Představení na Švédských hrách přineslo třetí radost nad tímto rivalem.

Zápasy ovlivňují přesilové hry. První početní výhodu dostali Finové, ale neradovali se. Po chybné rozehrávce v obranném pásmu se nemýlil Roman Horák, který poslal ve 4. minutě český tým do vedení 1:0 v oslabení.

Foto: Erik Simander, ČTK/AP

Roman Horák (druhý zleva) oslavuje se spoluhráči svůj gól proti Finsku.

Přesně po deseti minutách bylo srovnáno. Přečíslení, rychlá přihrávka přes šířku kluziště a Karjalainen upravil skóre na 1:1, brankář Dominik Furch, který se vrátil po více než roce do reprezentační branky, se nestihl ideálně přesunout.

Před koncem úvodní dvacetiminutovky si Říhův výběr zahrál premiérovou přesilovku na probíhajících Švédských hrách. I když se Češi v tréninku věnovali hře v početní výhodě, v tomto případě Finové přežili bez větších potíží.

Finové se dostali na začátku druhé části pod tlak, většinu času hráli před svým gólmanem, přesto neinkasovali, naopak po Košťálkově faulu hráli přesilovou hru, tu ale nevyužili. Čeští hráči nedali soupeři čas, aby mohl v klidu kombinovat a vstřelit gól.

Foto: Erik Simander, ČTK/AP

Fin Jere Karjalainen (#25) se postaral o vyrovnávací gól proti Čechům.

V polovině zápasu dostal druhou šanci s hráčem navíc opět český výběr. Více než minutu sehrálo spolu trio bratrů Zohornů, gól ale nevstřelili. Stejně jako první přesilovková pětka, která dohrávala početní výhodu.

S přibývajícím časem Finové trávili více času před Furchem, k tomu hráli další přesilovou hru, tentokrát fauloval Jan Kovář. Jenže ani teď se skóre neměnilo. Mimo jedné nadějné akce se tým ze severu Evropy k ničemu nedostal.

Gól přece jen padl, šest sekund před koncem prostřední části se zapsal mezi střelce Tomáš Zohorna, asistence si připsali jeho bratři Hynek a Radim.

Kdo čekal velký finský nápor na začátku závěrečné třetiny, nedočkal se. Po odehraných deseti minutách mělo české mužstvo hru pod kontrolou. Navíc mohli hráči pod trenérem Říhou vedení navýšit, sedm minut před koncem třetiny hráli další početní výhodu.

Tu dostal i soupeř po faulu Davida Skleničky. Finové si vzali oddechový čas a odvolali brankáře dvě a půl minuty před koncem třetiny. Neuspěli. Střely zastavil gólman Furch a do prázdné brány upravil na konečných 3:1 Hynek Zohorna.

Češi si úvodních čtyřech zápasech probíhají sezony Euro Hockey Tour připsali čtyři výhry. Poté ale třikrát prohráli. Tuto nelichotivou sérii prolomili v sobotu vítězstvím nad Finskem. Devátý duel evropské tour sehraje národní tým v neděli od 12:15 s Ruskem.

Švédské hokejové hry v Helsinkách, součást Euro Hockey Tour:
Finsko - Česko 1:3
Branky a nahrávky: 4. Horák, 40. T. Zohorna (H. Zohorna, R. Zohorna), 59. H. Zohorna (T. Zohorna) - 10. Karjalainen (Junttila, R. Salo). Rozhodčí: Öhlund, Björk - Persson, Jonsson (všichni Švéd.). Vyloučení: 4:3. Bez využití. V oslabení: 2:0. Diváci: 3769
Sestavy:
ČR: Furch - Jeřábek, Šulák, Košťálek, Krejčík, Sklenička, Němeček, Klok, D. Musil - Řepík, Jan Kovář, Zaťovič - H. Zohorna, T. Zohorna, R. Zohorna - Flek, Horák, Hyka - Dufek, M. Kovařčík, D. Šťastný - od 31. navíc Rousek. Trenér: Miloš Říha
Finsko: Lehtinen - Koivisto, Melart, R. Salo, O. Manninen, J. Honka, Parikka, Nikkilä, Seppälä - Pulkkinen, Lehterä, Julius Nättinen - Karjalainen, Ruotsalainen, Junttila - Pajuniemi, Ilomäki, J. Mustonen - A. Mustonen, J. Lajunen, Innala. Trenér: Jukka Jalonen
Švédsko - Rusko 5:2 (1:0, 2:0, 2:2)
Branky a nahrávky: 1. M. Nilsson (Händemark, Dahlbeck), 31. Fagemo (Lundkvist, Everberg), 35. Sylvegard (Bromé, Dahlbeck), 49. Bengtsson (M. Nilsson), 51. Bengtsson (M. Nilsson, O. Lindberg) - 48. Porjadin (Galimov), 54. Kudrjavcev (Zernov, Golyšev). Rozhodčí: Kova, Brännare (oba Fin.) - Yletyinen, Lundgren (oba Švéd.). Vyloučení: 4:5. Využití: 2:0. Diváci: 13.850
Sestavy:
Švédsko: Lars Johansson - Pudas, Tömmernes, Lundkvist, Dahlbeck, Bengtsson, Lundberg - C. Klingberg, Händemark, Everberg - Strömwall, O. Lindberg, M. Nilsson - Fagemo, Rydahl, Bristedt - Sylvegard, Linus Johansson, Bromé. Trenér: Johan Garpenlöv
Rusko: Samonov - Galeňjuk, Ljamkin, Sergejev, Rafikov, Kiselevič, Romanov, Mironov - Zernov, Švec-Rogovoj, Golyšev - Marčenko, I. Morozov, Podkolzin - Děnisenko, Galimov, Mamin - Kudrjancev, Igumnov, Kajumov - Porjadin. Trenér: Alexej Kudašov

Reklama

Související témata: