Hlavní obsah

Finsko - Švédsko 8:3Hokejisté Finska deklasovali Švédy 8:3 a skončili třetí

Hokejisté Finska si na Českých hrách v Karlových Varech spravili chuť po předchozích dvou porážkách a v neděli deklasovali Švédsko 8:3. Svěřenci trenéra Jukky Jalonena se díky prvnímu bodovému zisku na úvodním turnaji Euro Hockey Tour posunuli na konečné třetí místo a na poslední pozici odsunuli svého severského soka. Finové už do 16. minuty získali vedení 4:0 a s chutí si zastříleli i v závěrečném dějství.

Foto: David W Cerny, Reuters

Finský hokejista Joonas Kemppainen (vlevo) oslavuje se spoluhráčem Juuso Puustinenem gól v utkání proti Švédsku.

Článek

K úvodnímu náskoku pomohly týmu Suomi přesilovky. V páté minutě hned po 19 vteřinách potrestal Omarkovo vyloučení Viuhkola, za 138 sekund zvýšil při Tärnströmově trestu Erkinjuntti a za dalších 34 vteřin vedl tým Suomi už 3:0. Tellqvist vyrazil puk jen před Kemppainena, který jeho chybu pohotově potrestal.

Snížit mohl kanonýr Omark, ale neuspěl. Naopak na druhé straně 202 centimetrů měřící Anttila v 16. minutě šikovně prošel do útočného pásma, Tellqvist jeho pokus pustil pod betonem do branky a kouč Gustafsson poslal do zápasu místo něj Holmqvista.

Švédové snížili hned v 17. minutě, kdy Axelsson překvapil Vehanena střelou z otočky téměř od modré čáry a tentýž hráč se prosadil i v 35. minutě. Na kontakt se mohli dostat Švédové ještě v druhé části i na začátku závěrečného třetiny po šancích Anderssona a Weinhandla.

V 45. minutě ale Ilvonen a Anttila rychlými góly definitivně rozhodli. Pak si ještě Hedman srazil do vlastní brány Seikolovu přihrávku a Mäntymaa upravil v 52. minutě už na 8:2. Porážku zmírnil vzápětí v přesilovce Mathias Tjärnqvist.

České hokejové hry v Karlových Varech, úvodní turnaj série Euro Hockey Tour:
Švédsko - Finsko 3:8 (1:4, 1:0, 1:4)
Branky a nahrávky: 17. Axelsson, 35. Axelsson (Pettersson, Tärsntröm), 53. M. Tjärnqvist - 5. Viuhkola (Latvala, Erkinjuntti), 8. Erkinjuntti (Viuhkola), 9. Kemppainen (Puustinen), 16. Anttila (Kiiskinen, Seikola), 45. Ilvonen (Kemppainen), 46. Anttila, 47. Seikola, 52. Mäntymaa. Rozhodčí: Šindler, Šír - Gebauer, Lederer (všichni ČR). Vyloučení: 6:5. Využití: 1:2. Diváci: 1351.
Švédsko: Tellqvist (16. Holmqvist) - Magnus Johansson, Lindström, O. Hedman, D. Tjärnqvist, Jonsson, Tärnström - Weindhandl, Martensson, Persson - Warg, Falk, M. Tjärnqvist - Zackrisson, Harju, Omark -Pettersson, Andersson, Axelsson. Trenér: Bengt-Ake Gustafsson.
Finsko: Vehanen - Seikola, Malmivaara, Latvala, Hietanen, Ilvonen, Mäntymaa, Kalteva - Kuusela, Viuhkola, Erkinjuntti - Puustinen, Kemppainen, Kähkönen - Anttila, Paakkolanvaara, Kiiskinen - Jääskeläinen, Heino, Luttinen. Trenér: Jukka Jalonen.
Tabulka Českých hokejových her:
1.Česko220007:26
2.Rusko210106:64
3.Finsko3100210:83
4.Švédsko301029:162

Reklama