Hlavní obsah

Finsko - Švédsko 7:0Finové deklasovali na Karjale Švédy a skončili druzí

Hokejisté Finska rozdrtili v souboji o konečné druhé místo na domácím turnaji Karjala v Helsinkách Švédsko 7:0 a zaznamenali tak nejvyšší výhru ve vzájemných soubojích se severským sokem. Tým Suomi tak skončil v druhém dílu Euro Hockey Tour se stejným bodovým ziskem jako vítězné Rusko, sborná ovládla turnaj díky výhře nad Finy po samostatných nájezdech v úvodním duelu.

Foto: Jussi Nukari, ČTK/AP

Finský hokejista Antti Pihlström padá před brankářem Švédska Stefanem Livem.

Článek

Švédy pokořil výběr trenéra Jukky Jalonena podruhé za sebou, protože na Českých hrách v Karlových Varech vyhrál také vysoko 8:3. Pěti body za dvě branky a tři asistence se dnes v severském derby zaskvěl Ville Peltonen.

Švédům stačila úvodní čtvrteční výhra nad českým týmem na Karjale k třetí pozici. V tabulce Euro Hockey Tour se Finové posunuli na druhé místo o bod před Českou republiku a za Ruskem zaostávají o dva body.

První krok k nevídanému debaklu v soubojích týmů elitní evropské čtyřky udělal v šesté minutě Immonen, který dotlačil kotouč po odrazu o své tělo poprvé za Livova záda. Další šanci měl Kerman a v osmé minutě při Weinhandlově vyloučení zvýšil střelou z mezikruží Voutilainen.

Švédové měli černý den, což se potvrdilo v druhé třetině. Třetí branku přidal v 27. minutě dokonce ve vlastním oslabení Peltonen. Finové změnili další průběh ve svou exhibici. Niskalův pokus ještě zastavila tyč, ale pak už zamířil v přesilovce přesněji. Další gól přidal Pihlström a v přesilovkách si připsali své druhé trefy v utkání Peltonen a Immonen.

Do závěrečného dějství nahradil ve švédské brance Liva Tellqvist, hned musel řešit Salmelainenovu šanci, ale brankostroj se už zastavil. Švédům ke zkorigování skóre nepomohly ani dvě přesilovky a gólman Vehanen jako druhý v letošní sérii EHT udržel čisté konto. V zářijovém turnaji v Karlových Varech se to předtím povedlo českému brankáři Mensatorovi.

Turnaj Karjala, druhý díl seriálu Euro Hockey Tour v Helsinkách:
Finsko - Švédsko 7:0 (2:0, 5:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 6. Immonen (Latvala, Peltonen), 8. Voutilainen (Peltonen, Seikkola), 27. Peltonen (N. Kapanen), 35. Niskala, 37. Pihlström (Puistola, Kontiola), 38. Peltonen (Seikola, N., Kapanen), 40. Immonen (Peltonen, Niskala). Rozhodčí: Fraňo, Jeřábek (oba ČR) - Fonselius, Suoraniemi (oba Fin.). Vyloučení: 9:9. Využití: 4:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 10.901.
Finsko: Vehanen - Seikola, Mäenpää, Niskala, Kukkonen, Latvala, Väänänen, Puistola - Erkinjuntti, N. Kapanen, Peltonen - Voutilainen, Immonen, Salmelainen - Tuppurainen, Kontiola, Pihlström - Anttila, Santala, Komarov - Kerman. Trenér: Jukka Jalonen.
Švédsko: Liv (41. Tellqvist) - Akerman, Bäckman, Ragnarsson, Magnus Johansson, Fernholm, Timander - Nordgren, Davidsson, Thörnberg - Weinhandl, Persson, Forsberg - Omark, Harju, Berglund - Widing, Nilson, Ölvestad. Trenér: Bengt-Ake Gustafsson.

Reklama

Související témata: