Hlavní obsah

Trefilo to jednoho Švéda do kalhot, popisoval Čajánek svou trefu

MOSKVA

Smíšené pocity měli čeští hokejisté ze sobotního utkání na Channel One Cupu v Moskvě proti Švédsku. Během necelých 14 minut v závěru třetí třetiny dokázali smazat tříbrankovou ztrátu, ale v prodloužení zápas ztratili, protože neuhlídali kanonýra Mattiase Weinhandla. Šťastný gól Petra Čajánka jedenáct vteřin před koncem třetí třetiny na 3:3 a získaný bod ale ponechaly Růžičkův výběr ve hře o triumf na třetím dílu Euro Hockey Tour.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Čajánek na tréninku české hokejové reprezentace.

Článek

"Bláto (Blaťák) mi dal krásnou přihrávku, já se rychle podíval, jestli tam není někdo sám. Pak mi došlo, že je nějakých dvacet vteřin do konce, tak jsem to jen nahodil na bránu, aby to tam kluci mohli tečovat. Jednoho Švéda to trefilo do kalhot a náhodou to tam spadlo," okomentoval Čajánek svou druhou trefu v utkání a celkově třetí na turnaji.

Český tým hrál při vyloučení Karla Fabriciuse bez brankáře v šesti proti čtyřem, předtím měl oddechový čas a poradu s trenéry. "Říkali jsme si akorát, že se potřebujeme dostat do útočné třetiny, abychom mohli odvolat gólmana a získali dalšího hráče před švédskou bránu. To bylo všechno," doplnil Čajánek.

Opora Petrohradu nebyla spokojená s děním na ledě v prvních dvou třetinách. "Nehráli jsme to, co jsme chtěli. Nevím, možná se na tom podepsalo naše cestování do Moskvy. Bylo vidět, že Švédi líp bruslili. Ale ve třetí třetině jsme začali hrát blíž sobě, dokázali jsme se vrátit z téměř prohraného zápasu zpátky do hry. Ukázalo to na charakter mužstva," ocenil týmovou práci.

Podle Čajánka se český tým potýkal s vyčkáváním Švédů. "Hrají výborně dozadu, stojí, vyčkávají na chyby. Poslední dobou se s tím určitě těžko vyrovnáváme, takhle to vypadá už několikátý zápas po sobě," doplnil Čajánek.

Litoval, že mužstvo nedotáhlo zápas do vítězného konce. "V prodloužení je to vabank. Na prostředku někde odskočil puk a Mattias Weinhandl to tam prostřelil. V prodloužení rozhoduje jedna střela a jemu to tam spadlo," dodal Čajánek.

V závěru při vhazovaní ve vlastním obranném pásmu dvakrát prověřil pozornost gólmana Jakuba Štěpánka. "To proto, aby měl nějaké zásahy," smál se Čajánek. "Buly z pravé strany hraju doprostřed, samozřejmě že tam nějaké riziko je, ale zatím mi to gólmani chytají. Jarda Jágr říkal, že moje třetí střela už bude gól," popsal vtípky z české střídačky.

Od nedělního zápasu s Ruskem očekává velkou bitvu. "Určitě to bude hodně náročné. Do zápasu zbývá asi dvacet hodin, pokud se nepletu. Ale náročné to bude i pro Rusy. Jisté je, že kulisa bude skvělá. Loni jsem to sledoval v televizi, byl to parádní hokej! Očekávám to samé i v neděli," dodal Čajánek.

Štěpánek si čtvrtý gól Švédů vyčítal

Gólman Štěpánek si čtvrtý gól Švédů trošku vyčítal. "Borec na mě jel z boku a vystřelil mi mezi nohy. Gólman občas takový gól dostane, tentokrát to potkalo mě," podotkl vítkovický gólman.

Jaké potíže mu nadělalo prodělané nachlazení, nechtěl rozebírat. "Necítím se nijak extra špatně. Myslím, že jsem celkem v pohodě. Ve druhé třetině jsme bohužel dostali dva góly a pak ještě jeden. Nebylo to ideální, ale zvedli jsme se a radovali jsme se z vyrovnání. Bohužel jsme dostali gól v prodloužení a byl konec," dodal.

Weinhandl jej překonal celkem třikrát. "Ten první bekhend mu podle mého sjel, těsně přede mnou mu puk skočil. Já už jsem šel nahoru a nestačil jsem zareagovat víc. V přesilovce dostal dobrou nahrávku. Vyčítat si můžu jedině ten poslední gól, kdy mě z boku prostřelil mezi nohy. Nejsem první ani poslední gólman, který takový gól dostal. Prostě se to stává," prohlásil Štěpánek. "Jinak si myslím, že to z mé strany nebyl špatný zápas," dodal kandidát na účast na olympijských hrách ve Vancouveru.

Reklama