Hlavní obsah

V nominaci Švédska na EHT je pět hráčů z NHL a dva nováčci

STOCKHOLM

Pět hráčů z NHL mají v nominaci na domácí turnaj LG Hockey Games ve Stockholmu hokejisté Švédska. Kouč Bengt-Ake Gustafsson zatím může využít v přípravě na mistrovství světa v Německu z prestižní zámořské soutěže trio hráčů Toronta - brankáře Jonase Gustavssona, obránce Carla Gunnarssona a útočníka Rickarda Wallina, dále zadáka Victora Hedmana z Tampy Bay a forvarda Nicklase Bergforse z Atlanty.

Článek

Bergfors je jedním ze dvou hráčů, kteří si ve čtvrtek při vstupu do závěrečného dílu Euro Hockey Tour proti České republice mohou odbýt v dresu Tří korunek premiéru. Druhým je osmnáctiletý obránce Oliver Ekman-Larsson z druholigového Leksandu.

V týmu jsou také čtyři hráči, kteří debutovali před necelými dvěma týdny ve dvou přípravných zápasech ve Švýcarsku - devatenáctiletý forvard Magnus Pääjärvi-Svensson z Timry, stejně starý bek David Rundblad ze Skelleftey, o deset let starší Jonas Andersson z Dinama Minsk i jednadvacetiletý gólman Anders Lindbäck z Timry.

Společně s dvojkou loňského draftu Hedmanem jsou v týmu celkem čtyři hokejisté, kteří ještě nedosáhli dvaceti let. Gólman Jacob Markström tuto věkovou hranici překročil teprve v lednu.

Nechybějí ale ani zkušení matadoři. Obránce Christian Bäckman z Frölundy má na kontě zlato z olympijských her 2006 v Turíně. Mistry světa ze stejného roku z Rigy jsou zadák Magnus Johansson s forvardem Tonym Martenssonem z Linköpingu a také další útočník Michael Nylander. Sedmatřicetiletý Nylander, o něhož neměl zájem Washington a v průběhu sezony odešel do Jokeritu Helsinky, je navíc i mistrem světa z roku 1992 z Prahy.

Dnes trenér Gustafsson doplnil nominaci o další dva útočníky Andrease Engqvista a ostříleného Marcuse Nilsona, kteří hájili barvy Djurgaardenu ve finále švédské ligy, jež skončilo v sobotu výhrou týmu HV 71 4:2 na zápasy.

Švédové vstoupí do turnaje proti Česku ve čtvrtek od 19:30 v hale Globen, o dva dny později se utkají s Ruskem a v neděli s Finskem. Gustafssonův výběr je po třech turnajích EHT v tabulce poslední se ztrátou pěti bodů na třetí Česko.

Nominace Švédska na LG Hockey Games ve Stockholmu (29. dubna - 2. května):
Brankáři: Jacob Markström (Brynäs), Anders Lindbäck (Timra), Jonas Gustavsson (Toronto/NHL),
obránci: Oliver Ekman-Larsson (Leksand), Christian Bäckman (Frölunda), Magnus Johansson (Linköping), David Rundblad (Skelleftea), Sanny Lindström (Färjestad), Johan Fransson (Lulea), Carl Gunnarsson (Toronto/NHL), Victor Hedman (Tampa Bay/NHL),
útočníci: Linus Omark, Johan Harju, Mattias Weinhandl (všichni Dynamo Moskva/KHL), Andreas Engqvist, Marcus Nilson (oba Djurgaarden), Tony Martensson (Linköping), Fredrik Pettersson (Frölunda), Jammie Ericsson (Skelleftea), Magnus Pääjärvi-Svensson (Timra), Michael Nylander (Jokerit Helsinky), Niklas Persson (Nižněkamsk/KHL), Jonas Andersson (Dinamo Minsk/KHL), Nicklas Bergfors (Atlanta/NHL), Rickard Wallin (Toronto/NHL).

Reklama

Související témata: