Hlavní obsah

Hokejisté porazili ve Stockholmu Švédy po nájezdech, rozhodl Klepiš

Jirka G. NovákSport.cz

Česká hokejová reprezentace ve Stockholmu úspěšně vstoupila do turnaje LG Hockey Games, závěrečného dílu aktuální série Euro Hockey Tour. Domácí Švédsko porazila 2:1 po samostatných nájezdech, když exekutorem vítězné branky byl Jakub Klepiš. Český tým porazil Švédsko na ledě jeho jeho stánku ve stockholmské hale Globen po dlouhých šesti letech, poprvé od Světového poháru 2004.

Foto: Pontus Lundahl, ČTK/AP

Český útočník Lukáš Kašpar (v červeném) překonává švédského brankáře Jacoba Markströma.

Článek

Český tým se v hale Globen předvedl v nových dresech a se třemi nováčky v sestavě. Kromě obránce Nakládala a útočníka Voráčka dostal příležitost i brankář Ondřej Pavelec, jednička Tomáš Vokoun potřebuje po příletu ze zámoří delší čas na aklimatizaci.

Hráči v červených dresech byli od začátku zápasu aktivnější, nejprve Koukalův a poté i Markův útok zahrozili před švédskou brankou. Pavelec na druhé straně skvěle zasáhl betonem proti dorážce Martenssona. Domácí pak velmi špatně sehráli své přesilovky v zápase. Při té první Blaťák trefil tyčku a ve druhém případě dokonce ujel Kašpar a blafákem do bekhendu otevřel skóre.

Švédové vyrovnali po čtyřech minutách druhé části. Pavelec nejprve zneškodnil příležitost Pääjärvi-Svenssona, ale na střelu Hedmana z mezikruží už nedosáhl. Ve 34. minutě Martensson vypíchl puk jednomu z českých beků při rozehrávce a jel sám na Pavelce, gólman udržel puk před brankovou čarou.

Po převaze domácího týmu v prostřední části se v poslední třetině chopili iniciativy zase Češi a to i díky častým vyloučením Tre kronor. Od 50. minuty jsme hráli dokonce přes minutu a půl přesilovku pět na tři, ale brankář Markström pokryl dělovku Klepiše a ustál i skrumáž po střele Čáslavy.

Krátce poté ještě Kašpar trefil břevno, neúspěšně skončil i výpad dvojice Klepiš, Červenka.  Před Pavelcem zase hrozili především Weinhandl a Harju, mladý gólman si ale při svém debutu vedl nadmíru dobře.  Zastavil betonem i nepříjemný odraz puku od brusle Petterssona v závěru.

Nakonec byl Pavelec hvězdou i závěrečných samostatných nájezdů. Postupně vychytal Weinhandla, Pääjärvi-Svenssona, i Omarka, zatímco Klepiš uspěl s blafákem do bekhendu.

Turnaj LG Hockey Games 2010
Česká republika - Švédsko 2:1 po sam. nájezdech (1:0, 0:1, 0:0 - 0:0)on-line
Branky a nahrávky: 18. Kašpar (Novotný), rozh. nájezd Klepiš - 25. Hedman (Pääjärvi-Svensson). Rozhodčí: Laaksonen, Partanen (oba Fin.) - Lyth, Ahlström (oba Švéd.).  Vyloučení: 7:7. Využití: 0:0. V oslabení: 1:0.
ČR: Pavelec - Čáslava, Rachůnek, Němec, Blaťák, Nakládal, Barinka, Gřegořek, Mojžíš - Voráček, Červenka, Klepiš - Kvapil, Marek, Rolinek - Kašpar, Vampola, Novotný - M. Růžička, Koukal, Hubáček. Trenér: Vladimír Růžička.
Švédsko: Markström - Magnus Johansson, Gunnarsson, Lindström, V. Hedman, Rundblad, Bäckman, Ekman-Larsson, Fransson - Weinhandl, Martensson, Persson - Pääjärvi-Svensson, Wallin, Ericsson - Andersson, Nylander, Bergfors - Omark, Harju, Pettersson. Trenér: Bengt-Ake Gustafsson.
Tabulka LG Hockey Games
1.Finsko101005:42
2.Česko101002:12
3.Švédsko100101:21
4.Rusko100104:51
Tabulka Euro Hockey Tour
1.Finsko10422235:2418
2.Rusko10333134:3018
3.Česko10233227:2415
4.Švédsko10122525:439

Reklama

Související témata: