Hlavní obsah

Jediný gól Svitova rozhodl na úvod EHT o výhře Rusů nad Finy

HELSINKY

Hokejisté Ruska zvítězili v zahajovacím utkání turnaje Karjala a zároveň celé série Euro Hockey Tour v Helsinkách nad Finskem těsně 1:0. Čtvrteční zápas rozhodl v 58. minutě útočník Alexandr Svitov, čisté konto vychytal v brance sborné Vasilij Košečkin.

Foto: Antti Aimo-Koivisto, ČTK/AP

Hokejisté Ruska oslavují vítězný gól Alexandra Svitova (uprostřed) v utkání EHT proti Finsku.

Článek

Domácí Finové, kteří díky lepšímu skóre vyhráli sérii turnajů EHT v minulé sezoně právě před Rusy, byli v první třetině aktivnějším týmem. Zatímco gólman Vehanen v jejich brance musel zasahovat pouze v pěti případech, jeho protějšek Košečkin si připsal 12 úspěšných zákroků. Svou převahu ovšem nedokázali Seveřané ani přes dvě přesilovky promítnout do skóre a úvodní část skončila bez branek.

Svěřenci kouče Jalonena měli k dispozici početní výhodu také hned po zahájení druhého dějství, na Košečkina však vyzrát nedokázali. Rusové byli poté střelecky aktivnější, ale ani oni nedokázali pohnout vývojem skóre. Ve 34. minutě se v krátkém rozmezí vyznamenali oba brankáři, když poprvé v utkání výrazněji chybovaly zadní řady obou týmů a pustily soupeře do přečíslení dvou ne jednoho.

Defenzivně laděná partie pokračovala i v závěrečné části. Bezgólový stav mohl zlomit v 50. minutě Gorovikov, jenže Vehanen byl proti a vzápětí stihl pokrýt puk i před dorážejícím Saprykinem. Když už se pozvolna schylovalo k prodloužení, propálil na konci 58. minuty finského gólmana Svitov. Domácí o chvilku později sáhli k oddechovému času a následně také ke hře bez brankáře, i přes velké šance se ale vyrovnání nedočkali.

Finsko - Rusko 0:1 (0:0, 0:0, 0:1)
Branka a nahrávka: 58. Svitov (Morozov). Rozhodčí: Claesson, Sjöberg (oba Švéd.) - Saha, Terho (oba Fin.). Vyloučení: 3:4. Bez využití. Diváci: 12.385.
Finsko: Vehanen - Puistola, Hietanen, Välivaara, Niskala, Väänänen, Jaakola, Uusitalo, Kukkonen - Peltonen, Kapanen, Aaltonen - Lahti, Immonen, Lehtonen - Laine, Kontiola, Pihlström - Komarov, Lehterä, Petrell. Trenér: Jukka Jalonen.
Rusko: Košečkin - Bělov, Nikulin, Grebeškov, Kornějev, Kuljaš, Guskov, Birijukov - Morozov, Svitov, Mozjakin - Afinogenov, Gorovikov, Saprykin - Pěrežogin, Kurjanov, Popov - Platonov, Kajgorodov, Kňazev. Trenér: Vjačeslav Bykov.

Reklama

Související témata: