Hlavní obsah

Čeští hokejisté prohráli se Švédskem. Přesto se radují z triumfu na turnaji v Brně

BRNO

Ideální scénář se nenaplnil. Vítězné rozloučení si národní tým na Českých hokejových hrách nepřipsal. Česko prohrálo v posledním utkání se Švédskem 2:4. I přesto brněnský turnaj opanovalo. Celkově v Euro Hockey Tour 2010/2011 skončil výběr vedený Aloisem Hadamcikem čtvrtý. Reprezentace mám před sebou už jen středeční generálku v Praze, ve čtvrtek se přesune na Slovensko, kde o den později začíná mistrovství světa. Obhajoba mistrů světa vypukne v sobotu proti Lotyšsku.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Petr Vampola (uprostřed se probíjí mezi dvojicí švédských hráčů (vlevo) Mikael Backlund a David Petrasek na Českých hrách v Brně.

Článek

Český tým získal ve třech kláních šest bodů. Na předchozích třech turnajích vytěžil v devíti utkáních také šest bodů. Tedy výrazné zlepšení. Za 180 minut v Brně využil čtyři přesilovky a skončil s celkovým skóre 10:8.

Jaromír Jágr sehrál v hale Rondo tři utkání, ve všech se bodově prosadil. Finsko 0+1, Rusko 1+3, Švédsko 1+0 a stal se nejproduktivnějším hráčem českého týmu.

První gól vstřelili Švédové 

Domácí hokejisté byli prvními, kteří inkasovali. V šesté minutě otevřel skóre Daniel Fernholm. Za 121 sekund bylo srovnáno, Milan Michálek našel najíždějícího Lukáše Krajíčka, ten se nemýlil.

Čeští hokejisté se radují na turnaji EHT v Brně z gólu proti Švédsku.foto: ČTK/Igor Šefr

Do zápasu se oblékl i obránce Martin Ševc, kterého narychlo trenér povolal. Jelikož nebyl v hráčském seznamu, nastoupil v dresu číslo 44, které nosí jinak Miroslav Blaťák. Proto byla jmenovka přelepena páskou.

Jágr v přesilovce otočil skóre 

Opět o sobě dal vědět nejsledovanější hráč Hadamczikova výběru. Roman Červenka si v přesilovce našel Jágra a ten z kruhu poslal český tým do vedení. Obrat z 0:1 na 2:1 jako ve čtvrtečním klání s Finskem.

Jaromír Jágr právě vstřeli gól proti Švédsku na Českých hrách v Brně.foto: ČTK/Igor Šefr

Ale ve druhé třetině přišel obrat skóre i z druhé strany. Martin Thornberg v přesilovce vyrovnal a Jakob Silfverberg poslal hosty do vedení. Švédové ve druhé třetině předváděli zlepšený výkon. Čeští hokejisté v těchto dvaceti minutách prožívali nejtíživější chvíle na turnaji. Jakoby jim po vyhecovaném utkání s Ruskem chyběla energie.

Dalšího otočení stavu se fanoušci ve vyprodané hale Rondo už nedočkali. Naopak Švédové se dostali v 52. minutě do přečíslení a Robert Nilsson zvýšil na 4:2. Domácí poté měli šance v přesilovkách. Dokonce hráli v počtu pět a tři. Pár sekund i šest na tři, když opustil branku Jakub Štěpánek, ale ani toto přečíslení nepomohlo.

Český tým nedosáhl na třetí výhru v řadě a rozloučil se porážkou na Švédských hrách, které i tak vyhrál.

České hokejové hry, čtvrtý turnaj seriálu Euro Hockey Tour v Brně:
Česko - Švédsko 2:4 (2:1, 0:2, 0:1)
Branky a nahrávky: 9. Krajíček (M. Michálek, Vampola), 12. Jágr (Červenka, K. Rachůnek) - 7. Fernholm (Berglund, Pääjärvi-Svensson), 21. Thörnberg (Gunnarson, Pääjärvi-Svensson), 34. Eriksson (Backlund), 52. Nilsson (Erikkson) . Rozhodčí: Karabanov, Ravodin (oba Rus.) - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 6:6. Využití: 1:1. Diváci: 7200.
Štěpánek - K. Rachůnek, Nakládal, Němec, Čáslava, Martínek, Krajíček, Ševc, Mojžíš - Jágr, Červenka, Průcha - Voráček, Koukal, Klepiš - Havlát, Vampola, Michálek - M. Růžička, Vrána, Vondrka - Novotný. Trenér: Alois Hadamczik.
Ersberg - Petrasek, Gunnarsson, Rundblad, S. Kronwall, Erixon, Grossman, Ekholm, Fernholm - Pääjärvi-Svensson, Berglund, Thörnberg - Nilsson, Sjögren, Eriksson - Axelsson, Backlund, Tedenby - Silfverberg, Wallin, Ericsson. Trenér: Pär Marts.

Reklama