Hlavní obsah

Češi na Karjale zničili Švédy. Nedvěd a Petružálek se blýskli dvěma góly

ÖRNSKÖLDSVIK

Ve velkém stylu začala česká hokejová reprezentace novu sezónu. V úvodním zápasu turnaje Karjala porazila v Örnsköldsviku domácí Švédy vysoko 5:2 a neoblíbenému soupeři tak alespoň částečně oplatila semifinálovou porážku z letošního MS. Skvěle se v českém dresu předvedli dva muži, na něž byla před zápasem upřena největší pozornost. Vládce produktivity KHL Jakub Petružálek a liberecký veterán Petr Nedvěd dokázali nasázet po dvou gólech. První jmenovaný tak zažil premiéru v reprezentaci z říše snů, druhý pak oslavil neméně vydařený návrat po dlouhých patnácti letech.

Foto: Novinky

Jakub Nakládal a brankář Jakub Štěpánek se radují z vítězství nad Švédskem na turnaji Karjala.

Článek

S výjimkou několika pasáží ve druhé třetině Hadamczikův tým kontroloval hru, dobře bránil, napadal a domácí tým převyšoval. Třešničkou na dortu pak byly individuální výkony obou dvougólových střelců.

V Örnsköldsviku je sice hokej obrovsky populární, ale reprezentační zápas přivítala hodně chladná atmosféra. Český národní tým do severského městečka dorazil po tříhodinovém letu, ale na ledě vypadali svěřenci Aloise Hadamczika od prvních sekund mnohem aktivněji než notně omlazený domácí tým.

A brzy se za aktivitu dočkali odměny. Už ve třetí minutě ujel po křídle veterán Petr Nedvěd a střelou na bližší tyč zaskočil brankáře Wesslaua. Liberecký hokejista, který na dresu momentálně nosí kapitánské céčko, se tím pádem stal nejstarším střelcem v českém reprezentačním dresu.

Na brankáře české reprezentace Jakuba Štěpánka dotírá švédský hráč Mika Hannula.foto: ČTK/AP

Český tým měl od začátku převahu, kterou Švédové trochu přibrzdili během dvou krátce po sobě jdoucích přesilovkách. Domácí si také vypracovali první šance, ale dvakrát je zmařil před brankářem Štěpánkem Nakládal.

Švédové se dočkali vyrovnání

Na začátku druhé třetiny se dočkali první přesilové hry i hosté. Během ní si reprezentační nováček Jakub Petružálek parádně vyměnil puk s Klepišem, sjel si před branku a nekompromisně zvýšil na 2:0. Nejproduktivnější hráč KHL tak dokázal prodat svoji formu hned v prvním reprezentačním startu.

Zdálo se, že dobře hrající Češi mají zápas proti neoblíbenému soupeři pod kontrolou. Jenže domácí vrátila do hry přesilová hra po přísném vyloučení Aleše Kotalíka po oboustranném souboji u mantinelu. Sedm sekund před návratem Kotalíka do hry se z dorážky trefil Andres Jämtin. Štěpánek si sice stěžoval, že ho dotírající Harju sekl do výstroje, ale marně.

Petr Nedvěd se stal hrdinou zápasu proti Švédům.foto: ČTK/AP

Švédové po své úvodní brance hodně ožili, přidali na bruslení a za pár minut se dokonce radovali z vyrovnání, když Jonas Andersson podobně jako Nedvěd z rychlého kontru po levé straně ranou na bližší tyč prostřelil Štěpánka.

Hned v úvodu závěrečné části ale sebral lepšícím se Švédů vítr z plachet opět Petr Nedvěd, který skóroval z téměř totožného místa a velmi podobnou střelou, akorát z druhé strany. Na jeho rychlé zápěstí byl nejistý gólman Wesslau znovu krátký.

Po třetím gólu ve své síti se Švédové úplně sesypali a Češi zásluhou tečované střely Jiřího Novotného a druhé trefy Jakuba Petružálka rázem vedli 5:2. Švédové dohrávali zápas v křeči, Češi zápas kontrolovali a benjamínek Petružálek byl dokonce blízko hattricku.

Turnaj Karjala
Švédsko - Česko 2:5on-line
Branky: 27. Jämtin (Kronwall, Warg), 35. Andersson (J. Fasth, Karlsson) - 3. Nedvěd, 22. Petružálek (Klepiš), 43. Nedvěd (Irgl, Mojžíš), 46. Novotný (Kotalík, Hubáček), 46. Petružálek (Blaťák, Klepiš). Rozhodčí: Bulanov, Ravodin (oba Rus.) - Käck, Yletyinen (oba Švéd.). Vyloučení: 4:5. Využití: 1:1. Diváci: 5227.
Švédsko: Wesslau - Petrasek, Kronwall, Backmän, Karlsson, Brodin, Fernholm, Hjalmarsson, Dahlbeck - Hannula, Warg, Thörnberg - Andersson, Persson, J. Fasth - Jämtin, Järnkrok, Harju - Zackrisson, Falk, Sundh. Trenér: Pär Marts.
ČR: Štěpánek - Ševc, Blaťák, Nakládal, Čáslava, Mojžíš, Zíb - Irgl, Nedvěd, Průcha - Kotalík, Novotný, Hubáček - Petružálek, Koukal, Klepiš - Kvapil, Vampola, Adamský. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.

Reklama

Související témata: