Hlavní obsah

Hokejisté Ruska zdolali na Karjale Švédsko a útočí na celkový triumf

HELSINKY

Hokejisté Ruska zvítězili ve svém druhém utkání na turnaji Karjala v Helsinkách nad Švédskem 4:1 a velký podíl na tom měl dvěma góly v přesilovkách z úvodní třetiny útočník Alexandr Radulov. Za Švédsko snížil v úvodu druhé části Calle Järnkrok, ale v závěru pojistili výsledek Alexandr Pěrežogin a Sergej Širokov.

Foto: David W Cerny, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Sborná si po úvodní výhře nad Finskem 2:1 po samostatných nájezdech polepšila na pět bodů a může v nedělním utkání s Českou republikou útočit na pátý triumf na Karjale za posledních šest let. Švédové, kteří ve čtvrtek prohráli v Örnsköldsviku s Českem 2:5, zůstávají bez bodu.

Rusové získali v úvodním dějství dvoubrankový náskok díky využitým přesilovkám. Při Kronwallově trestu ještě Seveřané odolali, ale při Harjuově vyloučení už sborná v sedmé minutě otevřela skóre. Po Nikulinově střele se puk odrazil od zadního mantinelu k Radulovovi, který u levé tyče zasunul puk do branky dříve, než se stačil gólman Wesslau přesunout. Švédové své dvě početní výhody nezužitkovali a v 17. minutě při Fasthově pobytu na trestné lavici zvýšil opět Radulov.

Po 96 vteřinách druhého dějství snížil Järnkrok, který se natlačil přes Medveděva před Michaila Birjukova a dostal se do úspěšného zakončení, přestože byl faulovaný. V 25. minutě zachránila Rusy po Danielssonově střele levá tyč. Přestože se Švédové tlačili za vyrovnáním, sborná držela těsný náskok.

Po šancích na obou stranách pojistil výhru 132 vteřin před koncem Pěrežogin, který zakončil přečíslení povedenou bekhendovou střelou. Při závěrečné power play Švédů nejdříve minul Radulov při pokusu o dovršení hattricku, pak ale přihrál Širokovovi, jenž 11 vteřin před koncem dovršil výsledek.

Hokejový turnaj Karjala v Helsinkách
Švédsko - Rusko 1:4 (0:2, 1:0, 0:2)
Branky a nahrávky: 22. Järnkrok (Dahlbeck) - 7. A. Radulov (I. Nikulin, Kornějev), 18. A. Radulov (I. Zubov), 58. Pěrežogin (Těreščenko, I. Nikulin), 60. Širokov (A. Radulov, Šipačov). Rozhodčí: Leppäalho, Levonen - Suominen, Vikman (všichni Fin.). Vyloučení: 5:5. Využití: 0:2. Diváci: 5575.
Švédsko: Wesslau - Petrasek, S. Kronwall, Karlsson, Brodin, Dahlbeck, Fernholm - Hannula, Persson, Andersson - Zackrisson, Warg, Thörnberg - Danielsson, Järnkrok, Jämtin - Sundh, Falk, Hjalmarsson - Harju, J. Fasth. Trenér: Pär Marts.
Rusko: K. Birjukov - I. Nikulin, Kornějev, Grebeškov, Denisov, Višněvskij, Medveděv, Čudinov, J. Birjukov - A. Radulov, I. Zubov, Širokov - Tarasenko, Šipačov, Makarov - Pěrežogin, Těreščenko, Petrov - Kuzněcov, Bodrov, Kokarev - Musatov. Trenér: Zinetula Biljaletdinov.

Reklama

Související témata: