Hlavní obsah

Mám rekord, smál se už v osmé minutě brankář Pöpperle. A teď na Rusy!

MOSKVA

Skvělá premiéra, vydařený návrat, střelecké probuzení, mimořádná obětavost... Superlativy zněly z tábora českých hokejistů po výhře 5:1 nad nevýrazným finským souborem na Channel One Cupu v Moskvě. Roli sehrálo i odhodlání odčinit čtvrteční porážku z Chomutova, kde tým trenéra Aloise Hadamczika prohrál se Švédskem 1:2.

Foto: Grigory Dukor , Reuters

Český gólman Tomáš Pöpperle už se spoluhráči mohl jásat po výhře nad Finy při turnaji Channel One Cup.

Článek

"Potřebovali jsme vyhrát. První zápas nám nevyšel, Švédové nás přebruslili, ale chtěli jsme ukázat, že to byla náhoda," řekl probuzený střelec dvou gólů Zbyněk Irgl, který v národním týmu ukončil střelecký půst. Naposledy se trefil 18. prosince 2008 v Malmö při výhře nad Švédskem 6:2, kdy vstřelil hattrick.

"Takticky jsme zápas výborně zvládli, dělali jsme přesně to, co trenér chtěl," podotkl. Český tým tak dokázal čelit očekávané finské hře, ani v oslabení nepodlehl tlaku soupeře a znemožňoval Finům přecházet do rychlých protiútoků.

Útočník české reprezentace Zbyněk Irgl střílí gól finskému brankáři Mikko Koskinenovi.foto: ČTK/AP/Ivan Sekretarev

Svou premiéru v národním týmu ozdobil gólem dvacetiletý obránce Jakub Krejčík, který v osmé minutě otevřel skóre. "Dostal jsem přihrávku na modrou, útočník přede mnou si lehl, tak jsem vystřelil nad ledem a zaplaťpánbůh to tam spadlo," prozradil svůj střelecký recept Krejčík, který si schoval puk na památku. Není mnoho zadáků, kteří by při premiéře v reprezentaci skórovali - je teprve šestým.

"Paráda. Dopadlo to výborně," zářil spokojeností i brankář Tomáš Pöpperle nad tím, že mu návrat do reprezentačního dresu po pětileté pauze vyšel. "Po osmé minutě jsem si říkal, že mám nový rekord," žertoval s novináři v narážce na rok 2006, kdy na Švédských hrách inkasoval od Rusů již v úvodní minutě a po druhé trefě sborné opustil brankoviště po sedmi minutách.

Kluci bránili dobře, pochválil obránce Pöpperle

Tentokrát inkasoval jen jedinkrát a nezatrnulo mu ani v druhé třetině, kdy český tým hrál dlouhé minuty v oslabení. "Faulů bylo zbytečně moc, mohl přijít kontaktní gól, ale kluci padali do střel a parádně bránili. To byl asi rozhodující moment. Pomohlo i to, že jsme rychle dali dva góly a celou dobu vedli, a to se hraje mnohem líp," chválil spoluhráče brankář.

Útočník Petr Hubáček se ve svém 99. zápase v národním týmu podílel na Irglově vítězné brance z 15. minuty a odvedl skvělou práci v oslabení. "Na střílení gólů tady nejsem, protože pak bychom jich moc nedali," vtipkoval nad svou rolí v týmu Hubáček, který vlastním tělem schytal tři finské střely.

Ondřej Němec padá po ataku Fina Joonase Kemppainena (vpravo).foto: Reuters/Grigory Dukor

Spoluhráči žertovali, že byl v zápase brankářem s největším počtem zásahů. "Odezva od kluků na střídačce byla slušná... A modřiny ještě nejsou. Ty budou ráno a začnou se vybarvovat, až o Vánocích budou nejhezčí," smál se.

Hlavně však byl rád, že po nepovedeném zápase se Švédy na domácím ledu může mít pocit dobře odvedené práce, která mu dodává sebevědomí do nedělního zápasu s ruským týmem.

Zápasy s Ruskem a zvláště v Moskvě tradičně bývají vypjaté, ale sborná pod taktovkou nového trenéra Zinetuly Biljaletdinova více vsadila na zajištěnou defenzivu. "Budeme si muset dávat pozor na to, z čeho jsme těžili: neztrácet puky a hlídat protiútoky," řekl Irgl.

"Bude to stejné jako před měsícem ve Finsku: budou hrát ze zajištěné obrany a podnikat rychlé brejky, které mívají výborné," odhadoval Hubáček.

Reklama

Související témata: