Hlavní obsah

Krása na závěr. Dvě předvánoční výhry v Moskvě posadily Česko na druhé místo

PRAHA

Poskočili o stupínek výše. Na listopadovém turnaji Karjala skončili čeští hokejisté třetí, v neděli završili ruský Channel One Cup druhým místem, stejně jako v minulém roce. Nejprve čtvrteční trápení se Švédy, poté sobotní snadná finská kořist a na závěr skalp Ruska. Navíc v Moskvě, když třemi bravurními samostatnými nájezdy rozhodl Zbyněk Irgl. Ruský turnaj vyhráli Švédové, které o triumf v turnaji nepřipravila ani prohra v závěrečném utkání s Finskem 3:4.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Igor Makarov bouchá Tomáše Rolinka do obličeje.

Článek

„Hráči předvedli, jakou výkonnost dovedou ze sebe dostat, jak dokážou hrát proti prvnímu celku Euro Hockey Tour. Tým byl sebevědomý a chtěl vyhrát. Bojoval,“ citovala čtk trenéra Aloise Hadamczika.

Hráči začali prosincovou pouť v Chomutově, kde sice vstřelil Petr Průcha gól už po pěti sekundách, ale Česko nakonec prohrálo 1:2. Po přesunu do Moskvy si spravilo chuť na Finsku, když zvítězilo o čtyři góly - 5:1. Nedělní program zakončilo bitvou s Ruskem. Domácí nezachytili začátek, už v první minutě prohrávali, ale jejich sebevědomí nebylo vůbec otřeseno. Po vypjatém klání došlo až na nájezdy, kde se přetahovali o slávu Zbyněk Irgl a Alexander Radulov. Radoval se Čech. On proměnil tři nájezdy, Rus jen dva.

Vladimir Tarasenko z Ruska před českým brankářem Jakubem Štěpánkem.foto: Reuters/Grigory Dukor

„To, co provedl, nevyžaduje komentáře. Jeden gól krásnější než druhý. Vzal odpovědnost na sebe, jak se sluší a patří,“ okomentoval Irglův závěr turnaje kouč.

Český tým vybojoval na Channel One Cupu dvě výhry. Tři body bral za výhru nad Finskem a dva za vítězství nad Ruskem. Celkově obsadil druhé místo za pět bodů. Před měsícem na Karjale získal tři body a skončil třetí. Při ruském klání vstřelil deset gólů, šestkrát inkasoval. Ve Finsku byl poměr 6:8. Šestnáct hráčů muselo pykat na lavici hanby při druhém podniku evropské tour, což je o jednoho více oproti předchozímu klání. Využítí přesilovek zůstalo stejné - pokaždé dvě.

„Trošku mě zklamal zápas doma se Švédskem, kdy mužstvo hrozně chtělo, ale nemělo pohyb, anebo mělo pohyb utrápený. Vůle byla, ale chyběla lehkost. V obou zápasech (v Moskvě) jsme měli velmi dobrý pohyb. Mohli jsme si ověřit, že taktika, systém hry funguje, a je nutno, aby je hráči vzali za své,“ dodal Hadamczik.

Český gólman Tomáš Pöpperle už se spoluhráči mohl jásat po výhře nad Finy při turnaji Channel One Cup.foto: Reuters/Grigory Dukor

Šanci na prosincovém měření sil dostali i dva nováčci. Slávistický obránce Jakub Krejčík, který ve dvaceti letech předvedl velmi povedený výkon. V premiéře proti Finsku si připsal gól a asistenci, trenéři ho využívali i při přesilovkách a oslabení. Druhým novicem byl třinecký útočník Jakub Orsava. Ten dostal důvěru ve všech třech zápasech, bodově se neprosadil.

Polovičním nováčkem byl i brankář Tomáš Pöpperle, který v roce 2006 chytal proti Rusku, ale po sedmi minutách a dvou inkasovaných gólech střídal. Nyní se vrátil proti Finsku a za šedesát minut si neporadil jen s jedinou střelou.

Na loňském ruském turnaji český výběr nejdříve porazil v nájezdech 3:2 Finsko. Poté prohrál s Ruskem 1:3 a prosincová klání zakončil výhrou nad Švédskem 4:1.

Konečný tabulka Channel One Cupu:
1. Švédsko320019:76
2. ČR3110110:65
3. Rusko310118:84
4. Finsko310025:113

Reklama