Hlavní obsah

Hadamczik povolal na Švédské hry 40letého Nedvěda, Duda nemá zatím důvěru

PRAHA

Ve Finsku třetí, v Rusku druzí. Příští týden startuje třetí turnaj Euro Hockey Tour. Českou reprezentaci čekají Švédské hokejové hry, které nesou název Oddset Hockey Games. Trenér Alois Hadamczik ve středu oznámil nominaci, do které povolal opět čtyřicetiletého útočníka Petra Nedvěda z Liberce, pozvánku obdržel i forvard Tomáš Netík ze švédského Växjö, který ještě před pár dny hrál KHL za Poprad. V týmu není žádný nováček.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Alois Hadamczik na tréninku národního týmu

Článek

Mezi povolané se nedostal Radek Duda z Plzně, který se drží na čele bodování extraligy. "Hráč národního týmu musí mít dlouhodobou výkonnost, jeho různé extempore, které měl, nezaručují, že neudělá něco, co udělal. Chtěl bych vidět jeho výkonost dlouhodobě. Není tajností, že mi volal a sešli jsme se v Ostravě. Až budu přesvědčený s kolegou Palečkem, tak to uděláme. Je v čele bodování extraligy, ale ne vždy body rozhodují, je tu kompletnost hráče i mimo led," řekl dnes na tiskové konferenci trenér Hadamzik.

Jiná situace je u Nedvěda, který hrál za národní tým už na listopadové Karjale, když se vrátil do reprezentace po patnácti letech. A jeho výkony se trenérům líbily. Na následující ruský turnaj nemohl být povolán, protože měl zlomenou čelist, nyní je v pořádku a odletí s týmem příští ve středu do Švédska. O šancích k mistrovství světa ale trenét hovořit nechce.

Bývalá pardubická trojka spolu

"Nominace bude koncem dubna. Dneska nemůžeme nikomu slíbit, že pojede na mistrovství světa, kdybych to sliboval dopředu, tak nominace by nebyla opodstatněná. Ani Petr Nedvěd nemá nic jistého směrem k mistrovství světa," řekl kouč

Po delší době byl povolán i devětadvacetiletý Netík, který hrál za Česko naposledy 12. dubna 2009, na kontě má 27 reprezentačních startů, ve kterých vstřelil šest gólů. V dresu Popradu patřil mezi nejlepší hráče, ale po ztrátě naděje na play-off KHL slovenský klub část týmu rozpustil po Evropě. "Jak charakterově, tak výkonnostně do mužstva patří, parta ho bere, navíc je to dobrý bruslař a zkušený hráč, to jsou jeho přednosti," vysvětlil jeho povolání Hadamczik.

Nominace na Švédské hry
Brankáři: Tomáš Pöpperle (Sparta Praha), Jakub Kovář (České Budějovice),
Obránci: Jakub Krejčík (Slavia Praha), Jan Kolář II (Pardubice), Michal Barinka (Fribourg/Švýc.), Zdeněk Kutlák (Ambri-Piotta/Švýc.), Ondřej Němec (Čerepovec/KHL), Jakub Nakládal (Ufa/KHL), Tomáš Mojžíš (TPS Turku/Fin.),
Útočníci: Jiří Novotný, Lukáš Kašpar, Kamil Kreps (všichni Astana/KHL), Petr Koukal, Jan Kolář I (oba Pardubice), Jan Kovář (Plzeň), Michal Vondrka (Slavia Praha), Petr Nedvěd (Liberec), Jakub Klepiš (Dynamo Moskva/KHL), Zbyněk Irgl (Dinamo Minsk/KHL), Tomáš Rolinek (Magnitogorsk/KHL), Petr Průcha (Petrohrad/KHL), Petr Hubáček (Jyväskylä/Fin.), Tomáš Netík (Växjö/Švéd.).

V týmu jsou dále například Petr Průcha z Petrohradu, Michal Vondrka ze Slavie, Tomáš Rolinek z Magnitogorsku, ten bude opět kapitánem. A také se po delší době v jednou týmu sejde trio Kolář, Průcha, Koukal. Bývalá pardubická trojka v národním týmu. "Chceme po hráčích dobrý výkon, proto jim chceme vyjít vstříc, jsou po dlouhé době zase spolu, situace se vybízí. Je velký předpkoklad, že v prvním utkání nastoupí spolu," řekl trenér.

Po dvou turnajích Euro Hockey Tour v sezóně 2011/2012 je na čele Rusko s dvanácti body, druhé je Švédsko s devíti body, bod ztrácí Česko a poslední je zatím Finsko se sedmi body.

Český národní tým na listopadové Karjale porazil Švédsko 5:2, prohrál s Finskem 0:4 a s Ruskem 1:2. Před Vánoci na ruském Channel One Cupu Hadamczikův výběr přehrál Finy 5:1, 4:3 po nájezdech domácí mužstvo a prohrál o gól se Švédskem 1:2.

Na loňských Švédských hrách česká reprezentace neuspěla. Prohrála vysoko s domácím celkem 1:6, poté nestačila v nájezdech na Finsko 2:3 a turnaj zakončila zápasem s Ruskem, to vyhrála 4:2.

Zápasy národního týmu na Oddset Hockey Games
9. února: Švédsko - Česko (Stockholm)
11. února: Finsko - Česko (Stockholm)
12. února: Česko - Rusko (Stockholm)

Reklama