Hlavní obsah

Duda má zatím červenou. Sešel jsem se s ním, už to je velkorysost, řekl Hadamczik

Jeho životopis má pár stránek, které nejsou zrovna povahy Mirka Dušína. Hokejista Radek Duda se tahá o čelo bodování extraligy, na druhé straně vyfasoval tři měsíce podmíněně za napadení chodce. Ve středu se dozvěděl, že není v reprezentační nominaci na Švédské hry. U trenéra Aloise Hadamzcika, o kterém v minulosti nehovořil vždy s láskou, zatím nemá důvěru. „Už to, že jsem s ním šel do diskuze a přijmul jsem, že se sejdeme, jsem ukázal velkorysost,“ řekl Hadamczik.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Radek Duda v plzeňském dresu

Článek

Radek Duda v této sezóně patří k nejproduktivnějším hokejistům v extralize, není to důvod ho vyzkoušet v národním mužstvu? Je na čele bodování ligy, ale já od něj také očekávám dlouhodobou výkonnost v jednom týmu. Ne půlku sezóny v jednom, poté v druhém. Samozřejmě také tu jsou jeho neřesti, které měl. Až budu mít záruku dlouhodobé výkonnosti, až nebude muset trenér říkat, že tam ho Straka pohlídá, tam je další hráč, který ho pohlídá... Když poté bude mít nadále výkonnost, tak nic nebrání, aby byl v národním týmu, ale v současné době jsme s kolegou Palečkem nenašli důvod, aby byl v této nominaci.

Může být Duda povolán na čtvrtý turnaj evropské tour, který se koná koncem dubna v Brně? Nechci předcházet, začíná nyní jeden turnaj. Měl jsem s ním krátký pohovor, jsou tu ještě zápasy Challenge Cupu, dále Euro Hockey Tour v Brně. Už to, že jsem s ním šel do diskuze a přijmul jsem, že se sejdeme, jsem ukázal velkorysost, že i přes jeho chování nejen vůči mně, ale i k ostatním hráčům, že jeho chování nebylo adekvátní reprezentanta. A to se zpátky vzít nedá. Pokud dlouhodobě ukáže výkonnost, což je spojitá nádoba, aby mohl reprezentovat naši zemi, tak se tomu nebráním, ale nerad bych říkal něco dopředu.

Hokejista Radek Duda čeká na jednání karlovarského soudu.foto: ČTK/Jan Sokol

Jaký byl váš rozhovor? Není tajností, že mi volal, že jsme se sešli v Ostravě. Diskuse byla krátká a z obou stran vstřícná.

Vysvětlili jste si nesrovnalosti z minulosti? Dále bych se k tomu nevyjadřoval. Já jsem se s ním jako trenér sešel, sleduji jeho výkonnost. Vidím jeho velké přednosti v útočném pásmu, také vidím nedostatky v defenzívě. Kompletnost hráče musí být, a to už vůbec nehledím na další věci.

Trenér hokejové reprezentace Alois Hadamczik a útočník Radek Duda příští středu společně do Švédska nepoletí.foto: ČTK/Michal Kamaryt

Soudní proces hrál roli při vašem rozhodování? Když jsme se sešli, tak soudní proces ještě probíhal, ale také to hraje svoji roli. Národní tým ale není jen Radek Duda, ten je o všech hráčích. Richard Král pod mým vedením vedl bodování o několik bodů, taky nebyl v nominaci. Ne vždy nejlepší hráč v bodování je v nominaci. Kolikrát mi bylo třeba vytýkáno, že je v týmu Hubáček, ale když víte jakou roli mu dát, tak je v defenzívě a v oslabení nezastupitelný. Mužstvo se musí skládat z hráčů, kteří hrají přesilovou hru, jsou dobří v oslabení, musí tu být komplexnost týmu.

Radil jste se s někým, jestli nominovat Radka Dudu? Nekonzultoval jsem to. Je pravda, že jsem mluvil s Marianem Jelínkem (trenér Plzně). On také vidí spoustu předností, na kterých s ním pracuje v týmu, což byla pozitivní debata. Komunikoval jsem s Josefem Palečkem, Slavomírem Lenerem, s kluky ze svazu. My jsme také zodpovědní, když vyjdeme ven, jak se který hráč bude chovat v emocích. Došli jsme k názoru, že je tomu hráči potřeba dát čas. Musí vědět, že za své různé činy musí prokazovat delší dobu chování a výkonnost.

Reklama