Hlavní obsah

Finové zvou sbornou pod širé nebe, při extrémním mrazu Rusové hrát nebudou

Martin KézrPrávo

Premiérové utkání pod širým nebem v rámci Euro Hockey Tour je nachystáno v Helsinkách. Na ledové ploše, která vznikla na Olympijském stadiónu, mají domácí Finové ve čtvrtek od 18.30 místního času sehrát úvodní duel Švédských her proti Rusům. Sborná ale předem varuje, že pokud teplota ve finské metropoli klesne k minus 18 stupňům Celsia, k zápasu nenastoupí.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Hokejisté Finska hodlají hrát s Rusy pod širým nebem

Článek

„Jsme nachystáni na silný mráz a víme, že na střídačkách budou přímotopy, ale při extrémní teplotě odmítám vystavit hráče riziku onemocnění nebo zranění,“ cituje list Sport Express trenéra Zinatulu Biljaledtinova, podle nějž jsou ruští hráči zvyklí na zimu, jenže moderní hokej se od původní hry venku výrazně vzdálil.

„Uvidíme, jak to bude vypadat při dopoledním rozbruslení, ale pokud teploměr ukáže těch kritických osmnáct, budu trvat na přesunu utkání do Hartwall Areny,“ tvrdí ruský kouč. „Jsme připraveni i na takovou variantu, snad tak chladno nebude. Rozhodne vyšší moc, ale předpověd slibuje teploty do minus patnácti, a hráči i diváci tak snad získají unikátní zážitek,“ vidí vše optimisticky finský kouč Jukka Jalonen.

Pořadatelským testem na venkovní zápas bylo sobotní ligové derby mezi IFK a Jokeritem, které v Helsinkách při teplotě šestnáct pod nulou a za občasného sněžení sledovalo 34 264 diváků. Zájem fanoušků slibuje, že reprezentační Open Air zápas by mohla sledovat ještě vyšší návštěva, Finové hlásí zakoupení téměř třiceti tisíc lístků v předprodeji.

K návratu do dresu Suomi to přimělo i 39letého Petteri Nummelina, který přitom od MS 2010 už odmítal reprezentovat. „Nechci chybět u toho, když národní mužstvo poprvé v mé kariéře hraje venku. Těším se na atmosféru, mráz nebude problém,“ míní obránce Lugana.

Reklama

Související témata: