Hlavní obsah

Ruský lék vyléčil finskou ostudu. Češi smetli sbornou 4:0

STOCKHOLM

Závěr Švédských her český hokejový národní tým zvládl, porazil Rusko 4:0 a odčinil sobotní historický debakl s Finskem 0:7. První gól vstřelil Nakládal už po 122 sekundách, dále se v přesilovkách trefili Nedvěd, Kreps a Koukal. Česká reprezentace může po nedělní výhře stále myslet na druhé místo na turnaji ve Stockholmu. O konečném umístění rozhodne poslední zápas mezi Švédskem a Finskem, který začíná v 15:30.

Foto: Bertil Ericsson, ČTK/AP

Radost českých hokejistů, Kamil Kreps vstřelil třetí gól Rusku na Švédských hrách.

Článek
Fotogalerie

Odčinit debakl, to byl hlavní úkol po sobotní finské palbě, Češi prohráli 0:7. A nedělní zápas začal skvěle. Jakub Nakládal se zapsal mezi střelce už po 122 sekundách, když využil přihrávku zpoza branky. Lépe utkání pro výběr trenéra Aloise Hadamczika začít nemohlo.

Ve třinácté minutě padl první dvouminutový trest a Rusové hráli přesilovku, ale nedokázali ji využít. Jen co se Barinka vrátil z trestné lavice, byl faulován a český výběr měl hráče na ledě navíc. A tentokrát gól padl. Nejdříve Petr Nedvěd se svojí střelou neuspěl, ale druhý pokus čtyřicetiletého útočníka přinesl gól. Neomylná střela zápěstím do růžku, brankář Birjukov neměl šanci.

Druhou třetinu zahájili Rusové tlakem, ale gólman Jakub Kovář, který nastoupil poprvé na tomto turnaji od začátku utkání, několikrát prokázal své kvality. Zahajovací třetinu Češi vyhráli na střely 11:7, v prostřední části měli nakročeno na otočení této statistiky Rusové, nakonec se tak nestalo.

A opět přesilovky

V 25. minutě se musel národní tým bránit oslabení. Ale i on si poté zahrál v početní výhodě, jenže v polovině utkání další gól fanoušci ve stockholmské hale Globen neviděli. Za minutu ale přišla další výhoda, a opět pro český celek. Tentokrát už se česká střídačka radovala, druhá početní výhoda využita, Kamil Kreps zvýšil na 3:0.

Hráči v bílých dresech byli při chuti, Tomáš Netík nastřelil ještě ve druhé dvacetiminutovce tyčku. Po čtyřiceti minutách vedlo Česko 3:0 a navýšilo i poměr střel 20:12.

Během prvních deseti minut třetí třetiny nepadl gól. Do největší šance se dostal Petr Průcha, ale v rozhodující chvíli přišel o puk. Když už se ruští hráči dostali do šancí, vždy stál v brance pozorný budějovický Kovář.

Pět minut před koncem dokonal přesilovkový hattrick Petr Koukal, který využil třetí českou početní výhodu v utkání, Rusko prohrávalo 0:4 a vidina bodů se zdála být nemožná. Po šedesáti minutách si český výběr připsal tři body do tabulky, soupeř odjel s nulou.

Česko - Rusko 4:0 (2:0, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 3. Nakládal (Koukal), 16. P. Nedvěd (Irgl), 34. Kreps (Kašpar, Novotný), 56. Koukal (Nakládal, Kolář I). Rozhodčí: Sjöberg, Johansson - Haster, Yletyinen (všichni Švéd.). Vyloučení: 3:5. Využití: 3:0. Diváci: 1157.
Jakub Kovář - Kutlák, Barinka, Němec, Mojžíš, Nakládal, Krejčík, Kolář II - Klepiš, P. Nedvěd, Průcha - Irgl, Novotný, Kašpar - Kolář I, Koukal, Rolinek - Netík, Jan Kovář, Kreps. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.
M. Birjukov - I. Nikulin, Čudinov, N. Bělov, Rjazancev, Višněvskij, J. Birjukov, Zubarev, A. Bělov - Arťuchin, Zubov, Širokov - Žerděv, Kuzněcov, Čistov - Tarasenko, Šipačov, Tichonov - Kokarev, Kalinin, Burdasov. Trenér: Zinetulja Biljaletdinov.

Reklama

Související témata: