Hlavní obsah

Hořkou sobotu vystřídala sladká neděle. Tolik bych to nepřeceňoval, řekl Hadamczik

PRAHA

Vybojovaná výhra v nájezdech nad nebezpečným Švédskem, totální kolaps s Finskem a překvapivé vítězství nad Ruskem o čtyři góly. Ve třech zápasech se předvedl český národní tým na Švédských hrách, pokaždé šlo o naprosto odlišné souboje. Celkově skončil druhý, Oddset Hockey Games vyhráli Švédové, třetí skončilo Rusko, čtvrté Finsko. Nejlepším střelcem českého mužstva se stal Petr Nedvěd, ve Stockholmu se trefil dvakrát. Povedený výkon ukázal proti Rusku i brankář Jakub Kovář, který vychytal nulu.

Foto: Bertil Ericsson, ČTK/AP

Michal Barinka (vlevo) v souboji s Jevgenijem Arťuchinem z Ruska na Švédských hrách.

Článek
Fotogalerie

Rozlučka se severem Evropy dopadla na výbornou. Češi zdolali Rusy 4:0 a připsali si další výhru ve Švédsku. Domů se vrací se dvěma výhrami a jednou vydatnou porážkou. Sobota ale byla odčiněna. „Spokojenost může být, ale zase tolik bych to nepřeceňoval,“ citoval hokej.cz kouče Hadamczika po třetím utkání ve Švédsku. „Je důležité, že jsme po porážce předvedli mnohem lepší hokej, to je pozitivní. Hodili jsme to za hlavu a soustředili se na utkání. Napravili jsme si reputaci,“ přidal komentář kapitán Tomáš Rolinek.

Do nedělního souboje šli čeští hokejisté s jasným cílem, vymazat debakl a poslat do Česka omluvenku fanouškům. A povedlo se. „Hned po sobotním utkání jsem v kabině řekl, že nepovedený zápas je pryč, že hrajeme turnaj. Každý se s tím musel vyrovnat, bylo třeba si odpočinout a připravit se na Rusy,“ pověděl trenér.

Parádní vstup do turnaje si připsali čeští hráči ve čtvrtek. Šestadvacátá bitva trenéra Aloise Hadamczika skončila teprve jeho šestou výhrou nad Švédy. O výhře po samostatných nájezdech rozhodl Petr Nedvěd - 2:1.

Druhý český souboj na Oddset Hockey Games se stal historickou ostudou. Sedm gólů inkasovaných, žádný vstřelený, všechny třetiny prohrané, střídání brankářů. V těchto šedesáti minutách nevyšlo vůbec nic.

Třetí utkání ve Stockholmu mělo jasný průběh od začátku. Od třetí minuty Češi vedli a nepustili soupeře k trvalejšímu tlaku, který překvapivě nepřišel, což nebývá u sborné zvykem a Česko vyhrálo nad Ruskem nejvyšším skóre od roku 2004 především díky třem využitým přesilovým hrám a čistému kontu brankáře Jakuba Kováře.

„Trošku mě překvapilo, že i za stavu 0:2 vycházeli Rusové z obrany, aniž by hru víc otevřeli. Dnes to bylo hodně o taktické stránce a bruslení,“ přiznal Hadamczik před odletem do Prahy. „Po prohře 0:7 jsme zvítězili 4:0, což je hezčí a také sladší. Je fajn, že jsme minulý zápas odčinili a tentokrát to zvládli,“ dodal brankář Kovář.

Česká fakta po třech zápasech na Švédských hrách
Výsledek2:1SN se Švédskem0:7 s Finskem4:0 s Ruskem
Přesilovky1:00:13:0
Třetinyremíza, výhra, prohratři prohrytři výhry
Vyloučení5:65:53:5
StřelciKolář I, NedvědnikdoNakládal, Nedvěd, Kreps, Koukal

Reklama

Související témata: