Hlavní obsah

Nedvěd poprvé na pravém křídle. Abych neprojel až do desáté řady, směje se

Po letošním mistrovství světa a získaném bronzu byl hokejový útočník Petr Nedvěd ohledně své budoucnosti v reprezentaci spíš skeptický. Čtyřicetiletý veterán už v další pozvánku nevěřil. Kouč Alois Hadamczik ale kapitána Bílých Tygrů zařadil do své nominace pro Karjalu a ve středu jej tak čeká "doma" v Liberci duel se Švédy. Ne však na tradiční pozici centra, nýbrž na pravém křídle ve formaci s Kladeňáky Plekancem a Tlustým.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Petr Nedvěd na srazu české hokejové reprezentace

Článek

Jak se na spolupráci s kolegy z útoku těšíte?

Kluci mají obrovskou fazónu a pohodu, a já jsem rád, že budu mít tu šanci si s nimi zahrát. Navzájem se dobře známe, když je možnost, rádi uděláme nějakou srandičku. Dneska (v úterý) k tomu ještě příležitost byla, ve středu už bude vše směřovat k zápasu.

Už vám kladenská převaha z vaší formace říkala, jak budete hrát? Že Jágr to dělá takto a vy byste tak měl činit rovněž?

Jarda jezdí všude, tak ho budu kopírovat a taky jezdit všude (opět se směje). Ne, absolutně to nemá cenu a ani se o to nebudu snažit. Kluci jsou nějakým způsobem sehraní, funguje jim to a já se budu snažit, abych jim vadil co nejmíň.

Jaký máte po pár trénincích ze souhry s Plekancem a Tlustým pocit?

Všechno se bude odvíjet až od zápasu. Při tréninku vám to může klapat, pak přijde zápas a je to úplně něco jiného. Ale každý hráč z národního týmu je vynikající a natolik zkušený, že není potřeba se nějak dlouhodobě sehrávat. Podívejte se na Američany a Kanaďany, kteří jedou na mistrovství světa. Ti se taky potkávají až na letišti nebo v kabině a pak jim to jde. Ale souhra důležitá je, tak jsme za ty dva dny alespoň oprášili to, co bychom chtěli hrát.

Proti Švédům nenastoupíte na své obvyklé pozici centra, ale na pravém křídle. Zvyknete si za tak krátkou dobu?

Uvidíme, nikdy jsem to nehrál. Abych neprojel až někam do desáté řady... (směje se). V Pittsburghu jsem s Džegim (Jaromírem Jágrem) hrál na levém křídle, tak to teď ve čtyřiceti zkusím na pravém. (znovu se začne smát).

V čem je největší rozdíl obou postů?

Na křídle je to víc nahoru dolů. Když hraješ centra, máš daleko větší volnost a líp se dostáváš do rychlosti. Na křídle víc brzdíš a hobluješ mantinel. V Liberci to navíc bude hodně obtížné, protože kluziště je malé a místa opravdu málo. Proto neočekávám nějaké super kombinace, jaké by šly hrát na letištích na Spartě nebo ve Vítkovicích. Ve středu spíš půjde o úporný boj.

Loňskou sezónu, ve které jste se do reprezentace vrátil po patnácti letech, jste rovněž zahajovali proti Švédům a vy jste je pomohl skolit dvěma góly. Asi byste se nezlobil, kdyby se vám to povedlo i nyní, že?

Vůbec ne! Bylo by to příjemné, ale takhle nad tím nepřemýšlím. Chceme uspět jako mančaft a já doufám, že v turnaji obstojíme.

Po mistrovství světa jste své pokračování v reprezentaci příliš růžově neviděl. Tušil jste, že přijde pozvánka i nyní?

S Lojzou jsme se bavili, že když budu mít formu, zase mě pozve, ale abych pravdu řekl, už jsem s tím tak nějak nepočítal. Samozřejmě jsem teď byl rád, že nabídka přišla.

Nosíte už teď v hlavě myšlenku na další šampionát, který odehrajete opět ve Stockholmu?

V momentální chvíli o tom nepřemýšlím, to je dlouhá cesta. Teď se soustředím jen na Karjalu a hned po turnaji mířím rychle do Liberce, kde máme před sebou hodně práce a situace tam nevypadá vůbec růžově.

Reklama