Hlavní obsah

Česko - Švédsko 3:1Parádní třetí třetina zajistila reprezentaci skalp Švédů a vítězný vstup do sezóny

MinutaMin. Tým Hráč Akce
41. Plekanec 1 : 0
49. Vondrka 2 : 0
53. Tlustý 3 : 0
59. Söderberg 3 : 1
Záznam online reportáže

Liberec
Aktualizováno

Česká hokejová reprezentace vstoupila do nové sezóny vítězně. Svěřenci kouče Aloise Hadamczika zdolali v Liberci na úvod Karjala Cupu Švédy 3:1, když přes čtyřicet minut trvající bezbrankový stav zlomily tři české trefy ze třetí třetiny. Výborný výkon podal gólman Salák, který kapituloval až 62 vteřin před koncem zápasu. Další duel čeká Čechy v pátek ve finském Turku proti domácím Suomi.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Čeští hráči (zleva) Jakub Petružálek, Jiří Tlustý a Tomáš Plekanec se radují z gólu.

Článek
Fotogalerie

Švédové začali zostra a gólman Salák byl hned od první minuty v daleko větší permanenci než jeho protějšek Wesslau. Už po pár vteřinách pohotově vykopl betonem Aslundův volej, v šesté minutě navíc čelil minutu a půl trvající dvojnásobné přesilovce Seveřanů. Češi se však ubránili, že by je ale tento moment nakopl k větší aktivitě, se nestalo.

Za „Tre Kronor" zaostávali především v pohybu, navíc se jen složitě probíjeli přes střední pásmo. To Švédové se před branku dostávali mnohem snadněji, dál ale naráželi na spolehlivého Saláka. Ten nejdřív vychytal Melkera Karlssona, pak jeho lapačka zastavila i Söderberga.

Hadamczikův tým se k prvnímu nebezpečnějšímu momentu dostal až v předposlední minutě první části, po Hubáčkově dravém průniku z vlastní třetiny pálil Hubáček, Wesslau jeho dělovku vytáhl nad horní tyčku. Byla to však jen výjimka, o dominanci hostí svědčí i poměr střel v úvodní dvacetiminutovce 16:6 v jejich prospěch.

Oba celky vstřelily branku, ani jedna ale neplatila

Po první změně stran vstřelily oba týmy po gólu, ani jeden z nich ale sudí neuznali. Ten švédský pro Söderbergův faul na gólmana Saláka, na druhé straně se zase Nakládal provinil hrou vysokou holí. Obraz hry se přeci jen srovnal a Švédové už nebyli tolik nebezpeční jako před přestávkou.

Hrozit začal i tým v červeném. Ve 32. minutě se otevřel na pravém křídle volný prostor pro Petružálka, po jehož dělovce zachránila gólmana Wesslaua tyčka. Prakticky z protiútoku zase stálo štěstí při českém celku, když po Novotného chybě Fasth z bezprostřední blízkosti trestuhodně minul odkrytou část branky.

Čtyři minuty před druhou sirénou mohl Irgl postupovat zcela sám na Wesslaua, rozhodčí však nepochopitelně přerušili hru pro příliš mnoho švédských hráčů na ledě, aniž by českému týmu dopřáli výhodu. Tyčka pak pomohla i Čechům, po Nakládalově hrubici v přesilovce ji orazítkoval Söderberg.

Plekancův blafák zlomil bezgólový stav

Po sedmatřiceti vteřinách hry ve třetím dějství našel na netradičně pravém křídle hrající Nedvěd Plekance a kapitán poslal svůj tým parádně provedeným bekhendovým blafákem do vedení. Ve 49. minutě navíc předvedli oku lahodící kombinaci Vondrka s Koukalem, po které útočník Slovanu Bratislava zvyšoval na 2:0.

Češi pak sice nevyužili přes půl minuty dlouhou přesilovku pět na tři, v pokračující klasické početní výhodě ale Tlustý tečoval Petružálkovu střelu zápěstím a Wesslau kapituloval potřetí.

Minutu a půl před koncem umocnili Švédové svou přesilovkou odvoláním svého gólmana a hrou v šesti hráčích v poli a Söderberg uzavřel na konečných 3:1 pro domácí.

Finové zdolali Rusko 2:1 po nájezdech

Hokejisté Finska vstoupili do domácího turnaje Karjala v Turku výhrou nad Ruskem 2:1 po samostatných nájezdech. Rozhodl o ní vítěznou brankou devětatřicetiletý obránce Petteri Nummelin, který se vrátil do dresu Suomi poprvé od mistrovství světa v roce 2010 v Německu.

V úvodním dějství na bezbrankovém stavu nic nezměnily ani dvě přesilovky Finska při vyloučeních Alexandrova a Kuzněcova. Po 31 vteřinách druhého dějství se už radovali z vedení Rusové, když se prosadil Anisimov. Tým Suomi pak v polovině utkání nevyužil další početní výhodu a dvě přesilovky pak nepomohly ani ke zvýšení náskoku sborné.

V úvodu třetího dějství se sice Rusové ubránili při Čudinovově vyloučení, ale v 51. minutě už se dočkali Finové vyrovnání díky Lainemu. Stav se nezměnil ve zbytku běžné hrací doby ani v prodloužení a v rozstřelu byli úspěšnější Finové. Trefili se za ně v první sérii Nummelin a ve třetí Salminen, Laine ve druhé sice neuspěl, ale za Rusko se neprosadili Kuzněcov ani Anisimov.

Finové v dalším utkání prvního turnaje série Euro Hockey Tour narazí v pátek od 17:30 na Českou republiku, Rusové změří síly se Švédskem.

Turnaj Karjala (Euro Hockey Tour):
Česká republika - Švédsko 3:1 (0:0, 0:0, 3:1)
Branky a nahrávky: 41. Plekanec (P. Nedvěd), 49. Vondrka (Koukal, Petružálek), 53. Tlustý (Petružálek, Židlický) - 59. Söderberg (Burström, Kronwall). Rozhodčí: Olenin, Ravodin (oba Rus.) - Bláha, Blümel (oba ČR). Vyloučení: 5:7, navíc Šmíd a Židlický (ČR) oba 10 minut. Využití: 1:0. Diváci: 5893.
ČR: Salák - Židlický, Šmíd, F. Novák, Čáslava, Kindl, Nakládal, Galvas - P. Nedvěd, Plekanec, Tlustý - Petružálek, Koukal, Vondrka - Irgl, Novotný, Hubáček - Hertl, Jan Kovář, J. Svoboda. Trenéři: Alois Hadamczik, Josef Paleček a Jan Procházka.
Švédsko: Wesslau - Fantenberg, S. Kronwall, Hedman, Viklund, Burnström, Ahnelöv, Mattias Karlsson - Petersson, J. Lundqvist, Melker Karlsson - Hörnvist, Söderberg, Aslund - Gynge, Järnkrok, Backlund - J. Fasth, Martenson, Thörnberg - Rasmussen. Trenér: Pär Marts.
Finsko - Rusko 2:1 po sam. nájezdech (0:0, 0:1, 1:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 51. Laine (Kontiola), rozhodující sam. nájezd Nummelin - 21. Anisimov (Žerděv, Dadonov). Rozhodčí: Johansson, Vinneborg (oba Švéd.) - Puolakka, Saha (oba Fin.). Vyloučení: 2:4. Bez využití. Diváci: 9538.
Finsko: Rinne - Nummelin, Väänänen, Heikkinen, Kousa, Laakso, Eronen, Hietanen, Jalasvaara - Haataja, Ramstedt, Hagman - Joensuu, Kontiola, Laine - Salminen, Lehterä, Enlund - Pihlström, I. Filppula, Tuppurainen. Trenér: Jukka Jalonen.
Rusko: Barulin - Nikulin, Medveděv, Bělov, Rjasenskij, Denisov, Čudinov, Alexandrov, J. Birjukov - Žerděv, Anisimov, Dadonov - Kuzněcov, Šipačov, Petrov - Tarasenko, Tichonov, Makarov - Kokarev, Kazionov, Averin. Trenér: Zinetula Biljaledtinov.

Reklama

Související témata: