Hlavní obsah

Finsko - Česko 0:1Nedvědův gól na Finy stačil, k premiérovému triumfu na Karjale stačí Čechům bod s Rusy

MinutaMin. Tým Hráč Akce
18. Nedvěd 0 : 1
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Turnaj Karjala ještě od jeho vzniku v roce 1996 nikdy nevyhráli, teď jsou ale čeští hokejisté k prolomení nelichotivé bilance velmi blízko. Svěřenci kouče Hadamczika navázali na středeční výhru nad Švédy a ve finském Turku udolali domácí Suomi 1:0 gólem Petra Nedvěda. K triumfu na prvním dílu seriálu Euro Hockey Tour stačí Čechům uhrát jediný bod v sobotní bitvě s Rusy!

Foto: Martti Kainulainen, Reuters

Český útočník Petr Nedvěd překonal finského gólmana Tuukku Raska.

Článek
Fotogalerie

Už bez obránce Židlického a útočníka Plekance, jehož místo v centru prvního útoku zaujal Pech, nastoupili Češi do reprízy souboje o bronz z letošního MS. A gólman Pavelec se měl hned od začátku co ohánět. Nebezpečná byla zejména elitní útočná formace Suomi vedená kapitánem Mikkem Koivem, jehož tutovku musel Pavelec likvidovat už po necelé půl minutě hry.

Hadamczikův celek ale úvodní tlak přestál a s přibývajícími minutami hru vyrovnal. Finského brankáře Raska chytajícího v extralize za Plzeň pořádně vystrašil Novotný střelou zpoza obránce, bezbrankové skóre ale zůstalo.

V osmnácté minutě vystihl chybnou rozehrávku domácích Koukal, posunul puk na Nedvěda a český kapitán přesnou střelou pod horní tyčku poslal svůj tým do vedení. Hned o minutu později se na Raska řítil Vondrka, v rozhodující chvíli mu ale stačil padnout pod nohy dojíždějící obránce Väänänen a odpálil puk do bezpečí.

Nedvěd druhý gól nepřidal

Druhá třetina se odvíjela v podobném duchu, jako končila ta první. Finové se jen obtížně probíjeli až před Pavelce, zatímco Rask musel být v mnohem větší pohotovosti. Ve třicáté minutě pálil Novotný z voleje z kruhu, Irgl pak ani nadvakrát neuspěl se svými dorážkami.

Ještě blíže byli Češi druhému gólu o tři minuty později při své vůbec první přesilovce. Po nepovedené Nakládalově střele kotouč doputoval až k Nedvědovi, ten ale místo odkryté klece trefil jen Raskův beton. V závěru prostřední části hry Finové přeci jen přepnuli na vyšší obrátky, Pavelec ale za pomoci obětavě hrajících obránců odolal.

Drtivý tlak Finů v závěru ustáli

Po devětatřiceti vteřinách hry ve třetí třetině fauloval Kindl Hagmana a rozhodčí nařídili trestné střílení. V něm ale finský forvard doplatil na špatnou kvalitu ledu, když se mu puk zastavil v kaluži vody, a Pavelec tak ani nemusel zasahovat. Šlo však o předzvěst finského tlaku, který s blížícím se vyvrcholením zápasu sílil.

Po jednom z mnoha závarů byl blízko srovnání Koivu, Pavelec ale dál své spoluhráče držel nad vodou. Přesně minutu před třetí sirénou Kontiola jen zlostně praštil svou holí o zadní mantinel, když z bezprostřední blízkosti trefil jen Pavelcovu hruď. A protože český gólman v posledních vteřinách senzačně vyrazil svou lapačkou puk nad horní tyčku, hubený náskok hosté ubránili.

Turnaj Karjala, EHT:
Finsko - Česká republika 0:1 (0:1, 0:0, 0:0)
Branka: 18. Nedvěd, hlavní rozhodčí Johansson a Vinnerborg (oba Švéd.), vyloučení 1:3, bez využití, 10238 diváků.
Finsko: Rask – Nummelin, Väänänen, Heikkinen, Kousa, Laakso, Eronen, Hietanen, Jalasvaara – Haataja, M. Koivu, Hagman – Joensuu, Kontiola, Laine – Salminen, Lehterä, Enlund – Pihlström, Filppula, Tuppurainen – Ramstedt.
Česko: Pavelec – Krejčík, Šmíd, F. Novák, Čáslava, Kindl, Nakládal, Galvas – Pech, P. Nedvěd, Tlustý – Petružálek, Koukal, Vondrka – Irgl, Novotný, Hubáček – Hertl, J. Kovář, J. Svoboda.

Lední hokej

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Rusko 12 34 : 20 23
2 Česko 12 16 : 24 18
3 Finsko 12 25 : 25 16
4 Švédsko 12 23 : 29 15

Reklama

Související témata: