Hlavní obsah

Pavelec zářil a hokejisté získali po pěti letech skalp Finů z Karjaly

Turku/Praha

Hokejová reprezentace uspěla na turnaji Karjala proti Finům po pěti letech a o výhru 1:0 v Turku se zasloužil především neprůstřelný gólman Ondřej Pavelec, jenž kryl všech 27 střel domácího týmu.

Foto: Martti Kainulainen, Reuters

Mikko Koivu (vlevo) svádí souboj s Jakubem Krejčíkem.

Článek

„Zachytal výborně. Měl tam několik skutečně těžkých zákroků a celou dobu působil nesmírně jistě," chválil na webu hokej.cz asistent trenéra Josef Paleček gólmana, jenž se do národního týmu vrátil v podobné formě, jakou očaroval fanoušky při poslední reprezentační akci na bronzovém MS loni v Bratislavě.

„Gólman nemůže udělat víc, než udržet nulu. Nebylo to však o mně, ale o týmu, který příkladně bojoval. Kluci spoustu střel super odblokovali," mírnil ve vysílání Radiožurnálu chválu na svou osobu Pavelec. Národní tým ale právě s jeho přispěním přestál úvodní tlak Finů, postupně se jim vyrovnal bruslařsky a od 18. minuty už vedl, když skvěle napadající Koukal obral soupeře o puk a poslal do šance Nedvěda, jenž překonal střelou pod horní tyčku brankáře Raska chytajícího v extralize za Plzeň.

Finům jsme vzali vítr z plachet, těšilo trenéra

„Bylo to hodně o tom prvním gólu. Vzali jsme tím domácím vítr z plachet," uvažoval kouč Alois Hadamczik, podle nějž bylo hodně důležité Hagmanem nevyužité trestné střílení, při němž se domácímu útočníkovi zastavil puk v kaluži vody, a Pavelec tak ani nemusel zasahovat.

Při sílícím finském náporu pak střelce Suomi úplně vymazal, což Hadamczik nadšeně kvitoval: „Tlak Finů byl veliký, ale naši hru zdobila obětavost. Kluci padali do střel a věděli, že se mohou spolehnout na gólmana." Pavelec se nakonec zaskvěl i při finské power play, když v posledních vteřinách reflexivním zákrokem vyrážečkou zmařil šanci Nummelinovi.

„Skalp Finů z jejich ledu vždy potěší," usoudil spokojený Hadacmzik, jehož tým v předchozích dvou letech s Finy na Karjale pokaždé vysoko prohrál, loni 0:4 a předloni dokonce 0:5. Český tým má v tabulce letošního turnaje šest bodů a velkou šanci poprvé v historii celou Karjalu vyhrát. V sobotu musí ale proti Rusku získat alespoň bod.

Reklama

Související témata: