Hlavní obsah

Finsko - Švédsko 3:1Finové porazili v severském derby Švédy a na Karjale skončili druzí

MinutaMin. Tým Hráč Akce
4. Salminen 1 : 0
32. Söderberg 1 : 1
38. Enlund 2 : 1
59. Haataja 3 : 1

Turku/Praha

Hokejisté Finska porazili v závěrečném utkání na domácím turnaji Karjala v Turku Švédsko 3:1 a obsadili druhé místo za suverénní Českou republikou. "Tre Kronor" naopak na prvním dílu série Euro Hockey Tour (EHT) nezískali ani bod a skončili poslední.

Foto: Lehtikuva, Reuters

Finský útočník Jani Tuppurainen (vpravo) bojuje před švédskou brankou s obráncem Staffanem Kronwallem.

Článek

Finové se radovali z vedení ve čtvrté minutě, kdy se trefil po přihrávce Koivua Salminen. Vzápětí mohli zvýšit Tuppurainen a Pihlström. Ve 12. minutě zahrozil opět Tuppurainen, pak měli Švédové výhodu přesilové hry při Laaksově vyloučení, ale neuspěli.

V druhém dějství se dostal do šance po chybné rozehrávce domácích Enlund, ale neměl přesnou koncovku. Stav nezměnily ani přesilovky na obou stranách, ve 32. minutě však už z dorážky vyrovnal Söderberg. Potom nevyšel samostatný únik Thörnbergovi.

Následně hráli Švédové po trestech Mattiase Karlssona, Söderberga a Petterssona v krátkém sledu tři oslabení a Finové se při tom třetím dočkali opětovného vedení. Nummelin vystřelil z pravého kruhu a gólman Wesslau nešťastně vyrazil puk do Enlunda, od něhož se dostal do branky.

Vyrovnat mohli hosté ve 49. minutě. Nejdříve Pettersson trefil horní tyč a pak Thörnberg zamířil před odkrytou brankou jen do brusle soupeře. Čeští sudí Jeřábek a Šindler si ještě situaci prověřili u videa. V závěru nejdříve nevyužil možnost Švédů Aslund a na druhé straně v přesilovce pojistil výsledek Haataja.

Hokejový turnaj Karjala v Turku (Finsko):
Finsko - Švédsko 3:1 (1:0, 1:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 4. Salminen (M. Koivu), 38. Enlund (Nummelin, Väänänen), 59. Haataja (Lehterä, Enlund) - 32. Söderberg (Fantenberg). Rozhodčí: Jeřábek, Šindler (oba ČR) - Suominen, Nieminen (oba Fin.). Vyloučení: 6:6. Využití: 2:0. Diváci: 11.820.
Finsko: Rinne - Nummelin, Väänänen, Kousa, Heikkinen, Laakso, Eronen, Hietanen, Jalasvaara - Salminen, M. Koivu, Hagman - Joensuu, Kontiola, Laine - Haataja, Lehterä, Enlund - Pihlström, Ramstedt, Tuppurainen. Trenér: Jukka Jalonen.
Švédsko: Wesslau - Fantenberg, S. Kronwall, Hedman, Viklund, Mattias Karlsson, Burström, Erixon - Petersson, J. Lundqvist, Melker Karlsson - Hörnqvist, Söderberg, Landeskog - Gynge, Järnkrok, Backlund - Aslund, Martensson, Thörnberg - Rasmussen. Trenér: Pär Marts.

Lední hokej

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Rusko 12 34 : 20 23
2 Česko 12 16 : 24 18
3 Finsko 12 25 : 25 16
4 Švédsko 12 23 : 29 15

Reklama

Související témata: