Hlavní obsah

Prolomení moskevské kletby by nyní bylo dvojnásob sladké. Jako první stojí v cestě Finsko

Jan ŠkvorSport.cz

Třikrát už dokázala česká hokejová reprezentace triumfovat na moskevském turnaji, poslední úspěch je však už deset let starý. Svěřenci kouče Aloise Hadamczika jsou teď odhodlání navléknout čtvrtý korálek. Pokud by se jim to skutečně podařilo, jednalo by se o úspěch dvojnásob cenný. Na druhém podniku seriálu Euro Hockey Tour se totiž představí světová esa v čele s Rusy Ovečkinem, Malkinem nebo Kovalčukem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomáš Rolinek se raduje z branky proti Finsku - ilustrační foto.

Článek

Výjimečnost turnaje si pochopitelně všichni zúčastnění dobře uvědomují. Vždyť Rusové s Čechy mají ve svém výběru po osmi hráčích působících v NHL, Švédové ještě o jednoho více.

„Beru to jako výzvu. Když jsem ze statistik zjistil, jak hodně je EHT sledovaná, ani jsem tomu nevěřil. Je to turnaj, který se dostal do podvědomí, zápasy mají svou úroveň. A ta bude o to lepší, že teď nastoupí tolik hráčů z NHL," tvrdí trenér Alois Hadamczik, který pro moskevský turnaj určil kapitánem Tomáše Plekance.

Češi mají před druhým dílem podniku Euro Hockey Tour důvod k sebevědomí. Listopadový turnaj Karjala totiž vůbec poprvé v historii opanovali, navíc během něj neztratili ani bod. A Hadamczik věří, že jeho tým je dobře nachystán i nyní. „Pozoruji na hráčích elán, nasazení a vůli. Tohle všechno v nich je," říká spokojeně.

Program Channel One Cupu:
Čtvrtek 13. prosince:
17:00 Rusko - Švédsko
17:30 Finsko - Česká republika (Helsinky)
Sobota 15. prosince:
11:00 Rusko - Česká republika
15:00 Finsko - Švédsko
Neděle 16. prosince:
11:00 Rusko - Finsko
15:00 Česká republika - Švédsko

Jako první otestují sílu jeho výběru Finové. Tedy tým, který jako jediný nenominoval pro Channel One Cup ani jednoho hráče z NHL. „Není vždycky pravidlem, že k úspěchu potřebujete hráče z NHL. Finové disponují mnoha hokejisty, kteří působí v KHL. Jsou to velmi dobří bruslaři, navíc budou hrát doma," připomíná Hadamczik, že úvodní zápas turnaje se odehraje v Helsinkách.

Mužstvo Suomi už Češi v právě probíhající sezóně jednou porazili. V rámci Karjaly k tomu před měsícem ve finském Turku stačila jediná trefa Petra Nedvěda z konce první třetiny.

Tehdy vychytal čisté konto Ondřej Pavelec, nyní se mezi tři tyče postaví Alexander Salák. „Docela se těším. Některé kluky z finského nároďáku znám, už jsem proti nim nějaké zápasy odehrál. Je příjemné, že nejdu do neznáma," připomíná gólman své dvouleté působení v TPS Turku.

Předpokládaná sestava ČR pro zápas s Finskem:
Salák - F. Novák, Kindl, Kutlák, R. Polák, Škoula, Nakládal, Němec - P. Nedvěd, Plekanec, Michael Frolík - Hemský, Krejčí, Voráček - M. Růžička, Koukal, Rolinek - Petružálek, Jan Kovář, J. Svoboda - Orsava.

V případě ukončení výluky NHL by během turnaje mohla nastat situace, že by se hokejisté působící v zámoří museli okamžitě sebrat a vrátit se za oceán. Hadamczik ale s touto variantou příliš nepočítá.  Už jen proto, že v pondělí komisionář NHL Gary Bettman oficiálně zrušil všechny zápasy až do 30. prosince. „Ale myslím si, že i kdyby došlo k ukončení výluky, NHL by byla vstřícná. Stejný problém by totiž postihnul i Rusy a Švédy."

Utkání s Finskem začíná v helsinské Hartwall aréně v 17:30 středoevropského času a přímým přenosem jej vysílá ČT Sport. Sport.cz vám duel přiblíží v podrobné on-line reportáži.

Reklama

Související témata: