Hlavní obsah

Finsko - Česko 3:2Vydařený úvod a konec nestačily, Finové uštědřili reprezentaci první prohru v sezóně

MinutaMin. Tým Hráč Akce
1. Kutlák 0 : 1
23. Osala 1 : 1
36. Pihlström 2 : 1
54. Ramstedt 3 : 1
60. Hemský 3 : 2
Záznam online reportáže

Aktualizováno

První porážku v sezóně museli skousnout čeští hokejisté, když na úvodu Channel One Cupu podlehli v Helsinkách domácím Finům 2:3. Hadamczikův celek přitom už od 27. vteřiny po Kutlákově trefě vedl, tým „Suomi“ však třemi góly skóre otočil. Hemského snížení z poslední minuty pak už přišlo pozdě. Další duel druhého podniku seriálu Euro Hockey Tour čeká reprezentaci v sobotu v Moskvě proti Rusku.

Foto: Reuters

Finský hokejista Oskari Osala překonává českého gólmana Alexandra Saláka.

Článek
Fotogalerie

Lepší start do utkání si Češi ani nemohli vysnít. Po sedmadvaceti vteřinách hry se na modré čáře dostal k první střele Kutlák a lapačka gólmana Ahonena máchla naprázdno. Finy ale brzký gól spíš vyburcoval, i kvůli třem přesilovkám byli v první třetině nebezpečnější. Při jedné z nich pálil nebezpečně Aaltonen, Salák si ale poradil i s následnou dorážkou Eronena.

V deváté minutě stálo při Hadamczikově týmu štěstí, když se agilní Aaltonen zbavil hned dvou bránících protihráčů a z ideální pozice v mezikruží jen o centimetry minul pravou tyč. Český tým se znovu připomněl až v závěru úvodní dvacetiminutovky, dravý průnik Krejčího středem kluziště ale skončil střelou do Ahonenova betonu.

Finové dokonali obrat v oslabení

I po první změně stran byli domácí aktivnější a vypracovávali si víc střeleckých příležitostí. Po půl minutě hry sice ještě Salák Enlundovu tutovku lapil, o dvě minuty později se ale od obránce Nováka puk šťastně odrazil k Osalovi, který neměl problém trefit odkrytou část branky a srovnal.

Krátce po polovině zápasu si hru v početní výhodě poprvé vyzkoušeli i Češi, nejenže však ani v jedné ze dvou přesilovek Ahonena v podstatě neohrozili, naopak v té druhé sami inkasovali. Lehkovážnou rozehrávku v obranném pásmu zachytil Osala, puk ihned nasměroval na Pihlströma, který pohotovou tečí zcela sám před Salákem skóre otočil.

Hemského snížení přišlo pozdě

Ve třetím dějství Češi přidali na obrátkách a častěji se tlačili před gólmana Ahonena. Blízko srovnání bylo zejména pardubické duo Hemský - Krejčí, druhý jmenovaný ale na zajímavou žabičku před odkrytou klec o centimetry nedosáhl. A byl to znovu Krejčí, který si necelých deset minut před třetí sirénou vybruslil až před Ahonena, střelou na vzdálenější tyč ale branku těsně minul.

A tak přišel finský trest. Ramstedt dostal přihrávku do levého kruhu a parádní střelou švihem vymetl pavučinky v levém horním růžku Salákovy svatyně. Na konci 58. minuty dostali Češi možnost přesilovky, kterou ještě umocnili odvoláním Saláka. Čtyřicet vteřin před koncem našel Plekanec Hemského a Finové vedli už jen 3:2. V poslední vteřině se ještě dostal k zakončení Krejčí, první porážku reprezentace v sezóně ale neodvrátil.

Druhý zápas Channel One Cupu čeká Česko v sobotu od 11 hodin, když se už v Moskvě postaví nabité domácí sborné v čele s ofenzivními hvězdami Malkinem, Ovečkinem, Kovalčukem a Dacjukem. Svou sílu Rusko potvrdilo ve čtvrtek, Švédy deklasovalo 5:1.

Podle trenéra rozhodl inkasovaný gól v přesilovce

Asistent trenéra Josef Paleček byl po zápase zklamaný, vyloženě špatný duel ale podle něj český tým ve finské metropoli nesehrál. "Chyběly tam ale určité věci, které potřebujeme zlepšit. Hlavně tah do branky nebyl z naší strany takový, jak bychom si představovali. Finové byli důraznější," řekl Paleček novinářům.

Velkou chybou podle něj byl inkasovaný gól při vlastní přesilovce. "Tak, jak bychom si to představovali, to je s tahem do branky, důrazem, se střelou jsme hráli až posledních deset minut," přiznal. Čeští trenéři byli i nespokojeni se třemi vyloučenými hráči v první třetině. "Někteří hráči byli díky tomu přetížení a jiní nechodili na led," vysvětlil.

Rychlé vedení prý český tým neukolébalo. "Je to zkušené mužstvo. Mělo by je to spíše povzbudit," řekl Paleček a vcelku jej potěšila hra v oslabení. Na sobotní zápas proti hvězdnému Rusku dnešní výkon podle něj mít vliv nebude. "Na prohrané utkání musíme zapomenout. Kluci ví, že nás čeká silný tým a musí se na to připravit," dodal Paleček.

Hokejový turnaj Channel One Cup, druhý díl Euro Hockey Tour (Helsinky):
Finsko - ČR 3:2 (0:1, 2:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 23. Osala (Viitaluoma), 36. Pihlström (Osala), 54. Ramstedt (Mäenpää, Kiiskinen) - 1. Kutlák (Michael Frolík, Plekanec), 60. Hemský (P. Nedvěd, Plekanec). Rozhodčí: Nord, Sjöqvist (oba Švéd.) - Korteniemi, Puolakka (oba Fin.). Vyloučení: 4:6. Využití: 0:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 7805.
Finsko: Ahonen - Laakso, Eronen, Mäenpää, Näkyvä, Melart, Lepistö, Kukkonen, Ohtamaa - Aaltonen, Lehterä, Enlund - Kiiskinen, Ramstedt, Pihlström - Osala, Viitaluoma, Kähkönen - Kuusela, Lahti, Huhtala. Trenér: Jukka Jalonen.
ČR: Salák - Kutlák, Nakládal, F. Novák, Kindl, R. Polák, Škoula, od 41. navíc Němec - P. Nedvěd, Plekanec, Michael Frolík - Hemský, Krejčí, Voráček - M. Růžička, Koukal, Rolinek - Petružálek, Jan Kovář, J. Svoboda. Trenéři: Alois Hadamczik, Josef Paleček a Jan Procházka.

Lední hokej

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Rusko 12 34 : 20 23
2 Česko 12 16 : 24 18
3 Finsko 12 25 : 25 16
4 Švédsko 12 23 : 29 15

Reklama

Související témata: