Hlavní obsah

Reprezentace hodlá odčinit fiasko z Moskvy. Pomoct k tomu mají i bratři Rachůnkové

Praha

S jednoznačným cílem odčinit tragické představení na moskevském turnaji a navázat na výkony z Karjaly se v Praze sešla hokejová reprezentace před Švédskými hrami, třetím pokračování podniku Euro Hockey Tour (EHT). Kouč Alois Hadamczik, který měl před odpoledním tréninkem v O2 areně k dispozici kompletní tým, zopakoval. „Hráči vědí, že turnaj bude i velkým bojem o místo na mistrovství světa.“

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bratři Tomáš (vlevo) a Ivan Rachůnkové během tréninku české hokejové reprezentace v O2 areně.

Článek
Fotogalerie

Z původní nominace šedesátiletému trenérovi vypadli obránce Kutlák a útočníci Koukal s Pechem. Místo nich byli povoláni Tomáš Mojžíš a bratři Ivan a Tomáš Rachůnkové. Posledně jmenovaný si v Malmö, dějiště turnaje, odbude svou premiéru v seniorské reprezentaci. „Když se naskytla možnost, vzali jsme je oba dva," vysvětloval Hadamczik, proč na oba Rachůnky ukázal. „Byl bych raději, kdyby tady mohli být všichni tři. Bohužel, to už nejde," zavzpomínal na předloni tragicky zesnulého Karla, nejstaršího z Rachůnků.

V současném kádru figuruje devět hokejistů, kteří zažili spanilou jízdu bez ztráty bodu na Karjale, i pětice, jež byla u propadáku na Channel One Cupu. „Je to zase úplně nový nebo přesněji řečeno staronový tým," říká Hadamczik. „Na poradě jsme si řekli, že jsme odehráli dva odlišné turnaje. S rozdílným přístupem a rozdílnou hrou. Chceme se vrátit k tomu prvnímu, kdy jsme dostávali málo gólů a naopak na jeden dva vstřelené jsme vyhrávali zápasy."

Jak bude tým nastupovat:
Brankáři: Salák, Jakub Kovář
Obrana: Krajíček, Barinka - Němec, Čáslava - Mojžíš, Nakládal - Zámorský, Krejčík
Útok: Irgl, Novotný, Kašpar - Průcha, V. Nedorost, Vondrka - Petružálek, Vrána, Tenkrát - T. Rachůnek, Hertl, I. Rachůnek - Adamský.

Sám pak svým svěřencům kladl na srdce, čeho se musejí vyvarovat, aby se moskevské fiasko neopakovalo. „Maximální vůle, nasazení, bojovnost, osobní souboje. Všichni ze sebe musí vydat maximum. To by měla být deviza tohoto týmu. Před minulým turnajem jsme si všichni mysleli, že když máme v kádru velká jména, půjde to samo. A ono to nešlo, nasazení a vůle scházely," tvrdí Hadamczik.

Kapitánem pro turnaj určil útočníka Jiřího Novotného, jeho zástupci budou další forvard Irgl a obránce Čáslava. Úvodní zápas proti domácím Švédům ve čtvrtek odchytá Alexander Salák. „Ve švédské lize působí, navíc se mu v ní výborně daří. Proto není důvod mu nedat šanci," tvrdí Hadamczik s tím, že teprve poté se rozhodne, koho pošle do branky pro víkendové zápasy s Finy a Rusy.

Nedorost se vrací po čtyřech letech

Oproti minulému turnaji v Rusku kouč neplánuje sestavovat speciální přesilovkové formace. „Za jeden dva tréninky se jen těžko stihne něco secvičit. Třem útokům jsme řekli, že budou hrát i přesilovky. Svou výkonností v daném utkání si řeknou o to, kdo bude dostávat větší příležitost."

To platí i o Václavu Nedorosti, který se do reprezentace vrací po dlouhých čtyřech letech. „Kdyby neměl v předchozích sezónách zdravotní problémy, dávno by už v národním týmu nebo v NHL hrál. Sice je pro nás současně velkou neznámou, ale výkonnost, kterou předvádí v Doněcku, ho opravňuje k nominaci," říká o třicetiletém útočníkovi, se kterým počítá do centra druhé formace s Průchou a Vondrkou na křídlech.

Boj o místo v sestavě pro šampionát

Hadamczik znovu zopakoval, že mnoho hráčů ze současného týmu má, v případě dobrého výkonu, velkou šanci se probojovat do konečné nominace pro květnový šampionát ve Stockholmu. I proto, že základní část NHL skončí jen necelý týden před startem mistrovství, a tak se s velkým počtem posil ze zámoří moc počítat nedá. „Hráči vědí, že tímto turnajem se posouvají k nominaci pro mistrovství světa. Cítí to, proto bude velký boj o místo v sestavě."

Český tým se nejprve ve čtvrtek od 19 hodin utká s domácími Švédy, v sobotu od 13:30 s Finy. Turnaj pak o den později zakončí ve 13 hodin proti Rusům.

Lední hokej

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Rusko 12 34 : 20 23
2 Česko 12 16 : 24 18
3 Finsko 12 25 : 25 16
4 Švédsko 12 23 : 29 15

Reklama

Související témata: