Hlavní obsah

Švédsko - Česko 0:2Fiasko z Moskvy odčiněno. Češi v čele s výtečným Salákem skolili domácí Švédy

MinutaMin. Tým Hráč Akce
25. Vondrka 0 : 1
41. Novotný 0 : 2
Záznam online reportáže

Malmö
Aktualizováno

Fiasko z Moskvy, kde neuhráli ani bod, se v Malmö opakovat nebude! Česká hokejová reprezentace ve svém prvním zápase na Oddset Hockey Games po bezchybném výkonu po zásluze přehrála domácí Švédsko 2:0. Gólman Alexander Salák vychytal poprvé v národním týmu čisté konto, o branky se podělili Vondrka s kapitánem Novotným. Další zápas čeká Hadamczikovy svěřence v sobotu proti Finsku.

Foto: Anders Wiklund, ČTK/AP

Michal Vondrka střílí úvodní gól švédskému brankáři Joacimu Erikssonovi.

Článek
Fotogalerie

Nenechat se strhnout k otevřeně vedené partii, naopak trpělivě čekat na soupeřovy chyby a z rychlých kontrů je nejlépe potrestat. Tak vypadala úvodní taktika Čechů, která vycházela. Domácí sice v první třetině tlačili, do vážnějších šancí se však přes pozornou českou obranu nedostávali. A když už na branku přeci jen některá za střel propadla, zlikvidoval ji jistý gólman Salák.

Až ve dvanácté minutě se při vyloučení Čáslavy dvakrát ocitl sám před brankou Hjalmarsson, nejprve jej ale Salák vychytal ramenem, o pár vteřin později pak zase stačil vykopnout svůj beton. Hadamczikův tým se osmělil v samém závěru první třetiny, po nahození Tenkráta se ale skóre neměnilo.

Od druhé třetiny se obraz hry změnil

Od prostřední třetiny se však obraz hry radikálně změnil. Češi vylezli z defenzivní ulity, převzali iniciativu a brzy za svou aktivitu byli odměněni. To Vondrka obral o puk na červené čáře Burströma a v samostatném nájezdu uspěl se střelou nad Erikssonovu vyrážečku. Reprezentace se tak po 145 minutách konečně dočkala gólu!

Vzápětí se navíc do podobné pozice prodral i Tenkrát, a protože byl faulován, rozhodčí nařídili trestné střílení. Sparťanský forvard se v něm rozhodl pro zakončení mezi betony, Eriksson ale jeho úmysl vystihl.

Tlak Čechů neopadal

„Tři korunky" však dál zůstávaly pod tlakem. Ve 34. minutě na Mojžíše zívala po Kašparově pasu z poloviny odkrytá branka, tu však obránce přestřelil. Ještě v témže střídání stálo při Seveřanech i štěstí, když dělovka Nedorosta orazítkovala horní tyčku.

Jenže uplynulo pouze 24 vteřin ze třetí části hry, když se v mele před švédskou brankou nejrychleji zorientoval kapitán Novotný a poslal svůj tým do dvoubrankového vedení. Ve 47. minutě pomohla horní tyčka po projektilu Arlbrandta i Salákovi, a tak český gólman dál živil naději, že proti Švédsku, kde působí, vychytá čisté konto.

Salák nulu proti "svým" udržel

A jelikož česká defenziva pracovala ve zbývajících minutách stejně pozorně jako v těch předešlých, brankář Färjestadu se své první nuly v národním týmu skutečně dočkal. Švédům totiž nepomohlo ani odvolání gólmana Erikssona a domácí turnaj začali prohrou.

V pátek mají Češi den volna, o den později od 13:30 změří síly s Finskem, které ve středu podlehlo Rusku 3:4 po samostatných nájezdech.

Švédské hokejové hry - Oddset Hockey Games - třetí díl Euro Hockey Tour v Malmö:
Švédsko - ČR 0:2 (0:0, 0:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 25. Vondrka (Průcha), 41. Novotný (Irgl). Rozhodčí: Levonen, Kaukokari (oba Fin.) - Pihlblad, Haster (oba Švéd.). Vyloučení: 1:5. Bez využití. Diváci: 5097.
Švédsko: Eriksson - Burström, Ahnelöv, Bäckman, Fransson, Skogs, Nygren, Viklund - Paulsson, Söderberg, Thörnberg - Persson, Lundqvist, Pettersson - Ericsson, Lindberg, Andersson - Aslund, Rasmussen, Fasth - Hjalmarsson. Trenéři: Par Marts a Peter Popovic.
ČR: Salák - Krajíček, Barinka, Němec, Čáslava, Mojžíš, Nakládal - Irgl, Novotný, Kašpar - Průcha, Nedorost, Vondrka - Petružálek, Vrána, Tenkrát - T. Rachůnek, Hertl, I. Rachůnek. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.

Lední hokej

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Rusko 12 34 : 20 23
2 Česko 12 16 : 24 18
3 Finsko 12 25 : 25 16
4 Švédsko 12 23 : 29 15

Reklama

Související témata: