Hlavní obsah

Prohra s Finy neukázala jen negativa. Mladíci z „checking line" mají budoucnost

David Mičke (Malmö)Sport.cz

Ve druhém zápase na turnaji byl český tým proti Finům většinou bezmocný. Do šancí se sice dostával, ale trvalejší převahu si nevypracoval. Mezi vesměs nevýraznými českými hráči se ale sympaticky prezentovali čeští mladíci ze čtvrté formace, doplňovaní starším bratrem Tomáše Rachůnka Ivanem. Společně soupeře hojně zaměstnávali a převážně ve třetí třetině, kdy dostali šanci hrát i v přesilové hře, jíž odehráli velice dobře. Po zápase se mladíci shodli, že proti dobře bruslícím Finům nedokázali uhrát lepší výsledek hlavně kvůli častým vyloučením.

Foto: Scanpix Sweden, Reuters

Český útočník Tomáš Hertl se snaží dostat ze sevření Finů Kristiana Kuusely (uprostřed) a Petteriho Wirtanena.

Článek

Češi dostali gól už ve druhé minutě, kdy si Lajunenovu střelu do vlastní branky nešťastně srazil obránce Petr Zámorský. I přesto na český tým nespadla „deka".

„Myslím, že jsme do zápasu vstoupili celkem dobře a měli jsme i dost šancí. Sice jsme dostali na začátku gól, ale v dalším průběhu jsme příležitosti ke gólu měli, ale nedařilo se nám v koncovce," komentoval Hertl první třetinu, kterou české mužstvo neodehrálo vyloženě špatně, avšak nijak oslnivě.

V prostřední periodě už ale Češi na soupeře bruslařsky nestačili a pomáhali si mnoha fauly.

„Do druhé třetině jsme vstoupili laxně, nabrali jsme hodně vyloučení, dokonce tři za sebou, což nás potopilo. Podobný obrázek hry měla i poslední perioda a s takovými soupeři se při tolika trestech hraje špatně," pokračoval Hertl ve svém komentáři.

„Rozhodla naše nedisciplinovanost. Někteří hráči tak víc sedí a nehrají v tempu. Těžko se do toho pak dostáváme. Nechávali jsme jim také hodně prostoru v útočném pásmu," sumarizoval slávistický útočník hlavní příčiny prohry

Rachůnek si při debutu cení bratrovy přítomnosti

Mladší z bratrů Rachůnků Tomáš se se svým jmenovcem v lajně v názorech o příčině porážky povětšinou shodli.

„Nevydrželi jsme makat tak, jako se nám to dařilo po celý zápas proti Švédům. Finy nastartovaly naše fauly. Před poslední periodou jsme si řekli, že nemáme co ztratit, následně jsme je tlačili, ale oni hráli chytře. Pro příště se musíme vyvarovat faulů," dodal k hodnocení zápasu.

Do reprezentačního výběru se s probíhajícím turnajem už podívali všichni bratři Rachůnkové. Nejprve Karel, poté Ivan a trojici doplnil nejmladší Tomáš.

„Pro mě jsou to skvělé zkušenosti tady s těmi všemi kluky. Ještě nedávno jsem je jen sledoval v televizi a ani jsem nepřemýšlel nad tím, že bych tady byl, ale splnilo se mi to, tak jsem rád," těšil se Rachůnek ze své reprezentační premiéry. První krůčky v národním týmu navíc po Tomášově boku dělá jeho starší bratr Ivan.

Malými krůčky k velkým oporám

„Brácha jezdí pravidelněji, takže mi tu pomůže. Jsem rád, že tu můžu být s ním, což je samozřejmě trošku výhoda. Že jsme se tu sešli oba, je výjimečné. Podporuje mě psychicky a navíc spolu hrajeme v lajně, takže o sobě víme. Řekl bych, že si tak i jako hráči vyhovíme, jsme podobné typy. Snažíme se hodně bruslit a Tom Hertl nás dobře doplňuje. Má přehled a je silný na puku," chválil útočník Lva Praha svého reprezentací o něco ošlehanějšího spoluhráče.

Hráči ze čtvrté formace v zápase proti Finsku zachraňovali čest celého týmu. Ve třetí třetině, kdy dostali největší prostor, předvedli, že se před skvěle technicky i bruslařsky vybavenými Finy nezaleknou a že jim chtějí být vyrovnanými soupeři.

Poslední zápas český tým odehraje v neděli po obědě proti silnému Rusku. Po nemastném výkonu tradičních tahounů mohou navíc draví mladíci z „checking line" pomýšlet na povýšení.

Reklama