Hlavní obsah

Česko - Švédsko 0:1Češi vyhořeli v koncovce, a tak Švédům k triumfu stačil jediný gól

MinutaMin. Tým Hráč Akce
19. Arlbrandt 0 : 1
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Na výhru proti Finům nenavázali, bez vstřelené branky vlastně ani nemohli. Hokejová reprezentace vyšla ve svém druhém utkání na Českých hrách proti Švédům gólově naprázdno, a tak Třem korunkám stačila k vítězství 1:0 Arlbrandtova trefa z konce první třetiny. Závěrečný podnik Euro Hockey Tour zakončí Hadamczikovi svěřenci v neděli od 18 hodin s Ruskem, po zápase už kouč vyřkne konečnou nominaci pro světový šampionát ve Stockholmu.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Český útočník Jan Kovář (vpravo) se snaží překonat švédského brankáře Johana Gustafssona (vlevo). Přihlíží obránce Staffan Kronwall.

Článek
Fotogalerie

Už i s nejproduktivnějším hráčem letošního play off Janem Kovářem vyrukovali Češi na svého soupeře a právě centr třetí útočné formace znamenal pro Švédy v úvodních minutách největší nebezpečí. V deváté minutě po pasu Vondrky neuspěl ani nadvakrát i proto, že byl v rozhodující chvíli zahákován.

V následné přesilovce však chyboval Linhart, který vše hasil jen faulem na unikajícího Anderssona a rozhodčí nařídili trestné střílení. Útočník Tre Kronor v něm zkusil bekhendovou kličku se zakončením mezi betony, což brankář Salák přečetl. Vzápětí využil špatného střídání Seveřanů Kovář, v sólovém úniku ale zamířil mimo tři tyče.

Na začátku devatenácté minuty našel Koukal pasem zpoza branky Tomáše Rachůnka, Gustafsson si však povyjel a Švédy zachránil. Po následném buly navíc hosté podnikli rychlý protiútok a dorážející Arlbrandt otevřel skóre.

Vrána nastřelil při vlastním oslabení tyč

Český celek zdaleka nehrál s takovou lehkostí jako ve čtvrtek proti Finům a na začátku druhé třetiny měl obrovské štěstí, že Hjalmarsson před odkrytou klecí promáchl. V osmadvacáté minutě při hře v oslabení přenechal Tenkrát kotouč do tandemu Vránovi a Gustafssona musela zachraňovat levá tyč.

Právě druhá lajna ve složení Hertl - Vrána - Tenkrát zaměstnávala Švédy nejvíce, prvně jmenovaný se parádně proháčkoval až před Gustafssona, oni on ale jeho kouzlo neodčaroval. Hned v první minutě třetí části hry pomohla branková konstrukce i českému týmu, to když ji po vyhraném buly orazítkoval obránce Fälth.

Sedmdesát vteřin před koncem mohl přidat švédskou pojistku Arlbrandt, svůj druhý gól ale v samostatném nájezdu nepřidal. Švédy to ale nakonec nemuselo mrzet, neboť český nápor se v samém závěru nekonal, a tak Tři korunky hubené vítězství nepustily.

České hokejové hry - čtvrtý díl Euro Hockey Tour:
Česko - Švédsko 0:1 (0:1, 0:0, 0:0)
Branka a nahrávka: 19. Arlbrandt (Jämtin). Rozhodčí: Anisimov, Sergejev (oba Rus.) - Gebauer, Lederer (oba ČR). Vyloučení: 3:5, navíc Jan Kovář (ČR) 10 min. Bez využití. Diváci: 5931.
ČR: Salák - Voráček, Čáslava, Nakládal, Krejčík, Trončinský, Linhart - Kašpar, Novotný, Hubáček - Hertl, Vrána, Tenkrát - Gulaš, Jan Kovář, Vondrka - T. Rachůnek, Koukal, I. Rachůnek - od 33. navíc Sekáč. Trenér: Alois Hadamczik.
Švédsko: Gustafsson - Ahnelöv, Fransson, Andersén, Fälth, S. Kronwall, Granberg, Viklund, Rahimi - J. Ericsson, Lindberg, Thörnberg - Danielsson, Rosén, Klasen - Jämtin, S. Hjalmarsson, Arlbrandt - Andersson, Pettersson, Omark. Trenér: Pär Marts.

Lední hokej

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Rusko 12 34 : 20 23
2 Česko 12 16 : 24 18
3 Finsko 12 25 : 25 16
4 Švédsko 12 23 : 29 15

Reklama