Hlavní obsah

Boj o nominaci do Soči začíná. Hadamczik povolal Červenku, žádný nováček šanci nedostal

Praha

Trenér české hokejové reprezentace Alois Hadamczik zveřejnil nominaci na České hokejové hry, které jsou úvodním turnajem série Euro Hockey Tour. Na začátek sezóny, jejímž vrcholem budou olympijské hry v Soči, nominoval kouč hned sedmnáct hráčů z Kontinentální hokejové ligy. Czech Hockey Games se hrají od 29. srpna do 1. září v Pardubicích.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér Alois Hadamczik oznámil nominaci na České hry.

Článek

Hadamczik nepovolal ani jednoho nováčka. Do reprezentace se vrací útočník Roman Červenka, jenž po odchodu z Calgary zamířil do ruského Petrohradu.

„Pro hráče z Evropy je to jedna z rozhodujících příležitostí a možností se prosadit do nominace pro olympijské hry. Budou to ale mít hodně těžké, musejí trenéry svými výkony přesvědčit. Je jasné, že většina hráčů na turnaji v Soči bude z NHL," prohlásil předseda svazu Tomáš Král.

„Těžké to mít budou, ale to platí i pro kluky z NHL. Ne každý hráč se totiž v zámoří prosadí, další pak třeba nejsou ochotni přijmout roli, kterou jim v reprezentaci dáme," řekl Hadamczik, který ještě nemá jasno, jak poměr hráčů z Evropy a zámoří bude na únorové olympiádě vypadat.

Širší nominaci pro Soči, která není počtem omezena, musí reprezentační kouč vyřknout do 15. září. Konečný výběr čítající tři brankáře a dvaadvacet hráčů do pole, bude znám nejpozději 13. ledna. A právě v Pardubicích, kde reprezentace v rámci Czech Hockey Games odehraje soutěžní zápas takřka po deseti letech, mají možnost evropští hráči kouči dokázat, že si zaslouží být alespoň v širší nominaci.

O hráčích bez smlouvy v NHL trenér neuvažoval

Na soupisce pro Czech Hockey Games měli původně figurovat útočnici Václav Nedorost, Jakub Orsava a Milan Gulaš, kvůli zranění ale z výběru vypadli. „Uvažoval jsem i o hráčích, kteří se po sezóně vrátili z NHL nebo farem, jako jsou Kubalík nebo Vincour, ale nejdřív musejí prokázat výkonnost ve svých týmech v soutěžních zápasech. Pak šanci určitě dostanou."

Naopak o hráčích, kteří stále touží hrát v NHL, nové smlouvy se v ní ale zatím nedočkali, Hadamczik pro turnaj v Pardubicích neuvažoval. „To se týká třeba Kaberleho, Kuby nebo Prospala. Jsou to vesměs starší hráči, neabsolvují teď společný trénink s týmem, nejsou v kolektivu. Navíc ani vesměs nejsou na území Česka," vysvětlil Hadamczik důvody.

Nároďák vstoupí do Českých her ve čtvrtek 29. srpna zápasem s Finskem, o dva dny později vyzve Švédsko, turnaj pak zakončí v neděli soubojem s Ruskem.

Nominace české hokejové reprezentace na Czech Hockey Games:
Brankáři:
Jakub Kovář(Jekatěrinburg/KHL)
Alexander Salák(Petrohrad/KHL)
Obránci:
Petr Zámorský(Zlín)
Filip Novák(Dynamo Moskva/KHL)
Michal Barinka(Vítkovice)
Marek Trončinský(Chanty-Mansijsk/KHL)
Ondřej Němec(Lev Praha/KHL)
Lukáš Krajíček(Dinamo Minsk/KHL)
Petr Čáslava(Čerepovec/KHL)
Jakub Nakládal(Lev Praha/KHL)
Útočníci:
Roman Červenka(Petrohrad/KHL)
Petr Hubáček(Jyväskylä/Fin.)
Jiří Novotný(Lev Praha/KHL)
Lukáš Kašpar(Doněck/KHL)
Zbyněk Irgl(Dinamo Minsk/KHL)
Petr Koukal(Nižněkamsk/KHL)
Jan Kovář(Magnitogorsk/KHL)
Tomáš Rolinek(Sparta Praha)
Petr Holík(Zlín)
Ivan Rachůnek(Sparta Praha)
Michal Vondrka(Slovan Bratislava/KHL)
Petr Vrána(Lev Praha/KHL)
Jakub Petružálek(Chabarovsk/KHL)

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články