Hlavní obsah

Švédsko - Česko 6:0Hokejová reprezentace neměla nárok, Švédové jí na úvod Karjaly uštědřili těžký debakl

MinutaMin. Tým Hráč Akce
4. Klasen 1 : 0
17. Hjalmarsson 2 : 0
17. Arlbrandt 3 : 0
28. Klasen 4 : 0
33. Hjalmarsson 5 : 0
59. Thörnberg 6 : 0
Záznam online reportáže

Gävle/Praha
Aktualizováno

Dlouhodobě přetrvávající bídná koncovka, teď navíc v kombinaci s nedůsledností a chybami v defenzívě. Česká hokejová reprezentace na úvod turnaje Karjala, na kterém obhajuje prvenství, po zásluze schytala ve švédském Gävle těžký debakl 0:6 od domácího výběru Tří korunek. Hadamczikovi svěřenci tak proti úřadujícím mistrům světa vyšli gólově naprázdno i ve druhém vzájemném souboji v probíhající sezóně.

Foto: Janerik Henriksson, ČTK/AP

Tomáš Rolinek (uprostřed) zkouší vyzrát na švédského gólmana Henrika Karlssona.

Článek
Fotogalerie

Už v té loňské měl český výběr se střílením branek velké problémy, které pokračovaly i na přelomu srpna a září na Českých hrách v Pardubicích. Tam reprezentace ve třech zápasech skórovala jen třikrát, a tak kouč Hadamczik doufal, že probuzení přijde právě na Karjale.

Češi, v jejichž sestavě se objevili i tři debutanti - obránce Piskáček a útočníci Smoleňák s Buchtelem, přitom v poloprázdné Läkerol Areně nezačali špatně, už po dvaceti vteřinách hry nebezpečně zakončoval Nedorost, v osmé minutě pak byl gólu ještě blíž Roman, jenže trefil jen tyč. V tu chvíli už však hosté prohrávali, neboť v mezikruží osamocený Klasen vypálil přesně na lapačku Štěpánka, který se v reprezentaci objevil poprvé od loňského mistrovství světa.

Výběr Tří korunek s přibývajícími minutami přebíral iniciativu a v sedmnácté minutě za to byl odměněn. Bleskový přechod z obranného do útočného pásma parádně vyřešil Hjalmarsson, jenž po bekhendové kličce trefil mezírku mezi Štěpánkovými betony. A když o 28 sekund později využil zmatků v české obraně Arlbrandt, vedli domácí už tříbrankovým rozdílem.

Čtvrtým gólem vyhnali Štěpánka na střídačku

Po první změně Češi aktivněji forčekovali a zejména Irgl měl na hokejce snížení, jenže gólman Karlsson i s trochou štěstí odolal. Byl to však jen kratičký záchvěv hostů, pak už opět dominovali Švédové. Ve 28. minutě si při přesilovce udělal Klasen z bránící čtveřice slalomové tyče a čtvrtým zásahem vyhnal Štěpánka z branky.

Mezi tři tyče se postavil Jakub Kovář, čisté konto ale držel necelých pět minut, neboť po důrazu na hranici brankoviště napodobil dvougólového Klasena Hjalmarsson. Když ani osm minut před koncem nevyužil švédskou minelu před brankou zcela osamocený Petružálek, bylo jasné, že Hadamczikův výběr vyjde proti Tre Kronor gólově naprázdno i podruhé v sezóně. V 59. minutě navíc pečetil na konečných 6:0 Thörnberg.

Reprezentace se nyní přesouvá do Helsinek, kde v sobotu od 15:30 nastoupí proti domácímu výběru Suomi, o den později pak Karjalu zakončí soubojem s ruskou sbornou.

Finové zvyšují náskok

Hokejisté Finska zdolali v úvodním utkání domácího turnaje Karjala v Helsinkách Rusko 4:3 a i po čtvrtém zápase v Euro Hockey Tour zůstávají bez ztráty bodů. Vítěznou branku vstřelil v 54. minuty Sakari Salminen.

Do vedení se dostali ve čtvrté minutě domácí Finové, když se při Kiselevičově vyloučení trefil bek Hietanen. V polovině úvodní části ale levého kruhu vyrovnal obránce Alexandrov. Otočit stav mohli Kablukov a Gluchov, Finové se také v úvodní části ubránili při vyloučení Karalahtiho.

Další trest Karalahtiho z konce úvodní části už sborná po 49 vteřinách druhé třetiny využila. Čudinovův pokus tečoval za Rönnasova záda Varnakov. Ve 23. minutě domácí smazali ztrátu, po Hartikainenově akci dorážel Osala. Za čtyři minuty už se Finové radovali z vedení, protože Barulina prostřelil Komarov. Při Hagmanově trestu mohl vyrovnat Nikulin.

Ve 45. minutě se zase radovali Rusové, když z úhlu zamířil přesně Tichonov. Finové ale svou suverénní bilanci v Euro Hockey Tour potvrdili díky Salminenově trefě a vstoupili do domácího podniku vítězně.

Euro Hockey Tour - turnaj Karjala
Švédsko - Česko 6:0 (3:0, 2:0, 1:0), hráno v Gävle
Branky a nahrávky: 4. Klasen (Olausson, Thörnberg), 17. S. Hjalmarsson (Arlbrandt, Ullström), 17. Arlbrandt (Rahimi, Alm), 28. Klasen (Klingberg), 33. S. Hjalmarsson (Arlbrandt, Ullström), 59. Thörnberg. Rozhodčí: Gofman, Anisimov (oba Rus.) - Dahmén, Pihlblad (oba Švéd.). Vyloučení: 3:3. Využití: 1:0. Diváci: 4777.
Švédsko: H. Karlsson - Klingberg, Andersén, Fälth, Rahimi, Erixon, Burström, Alm - Janmark-Nylén, J. Lundqvist, Figren - Thörnberg, Olausson, Klasen - Arlbrandt, Ullström, S. Hjalmarsson - Danielsson, Rasmussen, Möller - Rödin. Trenér: Pär Marts.
Česko: Štěpánek (28. Jakub Kovář) - Krajíček, T. Kaberle, Nakládal, Krejčík, Piskáček, Kutlák - Smoleňák, V. Nedorost, Rolinek - Petružálek, Vrána, Kašpar (21. Buchtele) - Irgl, Jan Kovář, Hubáček - Sekáč, Roman, I. Rachůnek. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.
Finsko - Rusko 4:3 (1:1, 2:1, 1:1), hráno v Helsinkách
Branky a nahrávky: 4. Hietanen (Kontiola), 23. Osala (Hartikainen), 27. Komarov (Immonen, Pihlström), 54. Salminen (Mäntylä, Karalahti) - 10. Alexandrov (Popov, Nikulin), 21. Čudinov (Medveděv, Burmistrov), 46. Tichonov. Rozhodčí: Linde, Björk (oba Švéd.) - Neva, Nieminen (oba Fin.). Vyloučení: 4:3. Využití: 1:1. Diváci: 9883.
Finsko: Rynnäs - Kukkonen, Jaakola, Lepistö, Hietanen, Mäntylä, Karalahti, Laakso, Väänänen - Immonen, Pihlström, Komarov - Hagman, Kontiola, Aaltonen - Lehterä, Salminen, Enlund - Wirtanen, Osala, Hartikainen. Trenér: Erkka Westerlund.
Rusko: Barulin - Alexandrov, Nikulin, Čudinov, Medveděv, J. Birjukov, Zubarev, Rjasenskij, Kiselevič - Pěrežogin, Těreščenko, Popov - Tichonov, Šipačov, Lisin - Panarin, Burmistrov, Varnakov - Gluchov, Kablukov, Averi. Trenér: Zinetula Biljaletdinov.
PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Finsko 12 33 : 19 29
2 Rusko 12 26 : 21 15
3 Česko 12 15 : 30 15
4 Švédsko 12 25 : 29 13

Reklama

Související témata: