Hlavní obsah

Hřiště pro nás bylo nějak moc velké. Hrůza, hodnotí experti debakl se Švédskem

Praha

Nefungující obrana, nedostatečná odhodlanost i individuální kvalita. To jsou podle hokejových expertů Milana Antoše a Josefa Augusty příčiny čtvrtečního debaklu české reprezentace 0:6 proti Švédsku v rámci turnaje Karjala. „Přišlo mi, že hřiště pro nás bylo nějak moc velké,“ hořce se pousmál Augusta.

Foto: Janerik Henriksson, ČTK/AP

Tomáš Rolinek (uprostřed) zkouší vyzrát na švédského gólmana Henrika Karlssona.

Článek

„Byla to hrůza, včetně gólmanů," prohlásil Antoš, který v roce 2003 slavil se Slavií mistrovský titul a dnes působí coby televizní komentátor. Podle něj trochu přísnější měřítko snesl pouze obránce Tomáš Kaberle, občas dobré záblesky viděl u debutujícího útočníka Radka Smoleňáka.

„Přijde mi, že ostatní mužstva chtějí vyhrát víc než my. U nás tu odhodlanost nevidím. A není to otázka jen tohoto turnaje, ale bohužel náš dlouhodobý problém v Euro Hockey Tour," poukazuje Antoš, kterému se kromě vleklých problémů v koncovce nepozdávala ani defenzivní hra Hadamczikova souboru.

„Hrajeme strašně měkce, vůbec ne agresivně. To se se Švédy nebo Rusy, kteří mají rychlý přístup a nedají nikomu prostor, vůbec nedá srovnávat. Děláme strašné chyby, kolikrát mně i přišlo, že hráči nevěděli, co mají udělat, a chybovali v rozebírání hráčů. To by se na takovéto úrovni stávat nemělo," řekl Antoš.

Snažili se, kvalitativně ale na Švédy neměli

„Bylo to opravdu špatný. Zaostávali jsme v bruslení, Švédi hráli neskutečně rychle a v individuálních dovednostech nás jasně předčili. Taky to podle toho dopadlo," všiml si Josef Augusta, který v letech 1999 - 2001 dovedl reprezentaci ke třem titulům mistrů světa (v roce 1999 coby asistent Ivana Hlinky).

Podle Augusty se navíc projevila individuální kvalita švédských hráčů. „Hráči se snažili, bojovali, chtěli, ale kvalita švédských hráčů byla někde jinde. My prostě tak kvalitní hráče nemáme," uvedl. „Švédové po nás po ztrátě puku strašně rychle šli a stejně rychle se dokázali i zreorganizovat ve středním pásmu. Toho my jsme nebyli schopni, a proto Švédové častokrát chodili do přečíslení," doplnil Antoš.

Víc oba očekávali i od gólmana Jakuba Štěpánka, který po čtyřech obdržených brankách zamířil na střídačku a přepustil své místo Jakubu Kovářovi. „Chodí strašně rychle dolů, pořád je na kolenou. A to pak proti střelám nahoru ze střední vzdálenosti nemá šanci, což se ve čtvrtek zase několikrát ukázalo," všiml si Antoš. „Moc se mi nezdál, nebyl to ten Štěpánek, kterého jsem viděl před dvěma třemi lety. Kovář byl po svém příchodu lepší," přidal Augusta.

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Finsko 12 33 : 19 29
2 Rusko 12 26 : 21 15
3 Česko 12 15 : 30 15
4 Švédsko 12 25 : 29 13

Reklama