Hlavní obsah

Finsko - Česko 3:2Češi ztratili dvoubrankový náskok. Finové jsou po obratu v Euro Hockey Tour nadále stoprocentní

MinutaMin. Tým Hráč Akce
14. Petružálek 0 : 1
23. Kovář 0 : 2
37. Kontiola 1 : 2
45. Pyörälä 2 : 2
55. Lehterä 3 : 2
Záznam online reportáže

Helsinky
Aktualizováno

Čeští hokejisté ztratili proti domácím Finům slibný dvoubrankový náskok a Seveřanům podlehli 2:3. Ani ve druhém vystoupení na turnaji Karjala tak nedosáhli na body, naopak svěřenci trenéra Erkky Westerlunda jsou v letošním ročníku Euro Hockey Tour nadále stoprocentní. Oba góly národního týmu padly v přesilovce, skórovali Jakub Petružálek a Jan Kovář.

Foto: Jussi Nukari, ČTK/AP

Český obránce Jakub Nakládal před finským brankářem Hovinenem.

Článek
Fotogalerie

S brankářem Jakubem Kovářem a obráncem Milanem Douderou, který si odbyl debut v národním týmu, nastoupili svěřenci trenéra Aloise Hadamczika k druhému utkání na turnaji Karjala. Cíl měli jasný: odčinit debakl se Švédy.

A začali mnohem lépe než ve čtvrtek v Gävle. Oba celky v úvodu velmi pozorně bránily a na vyložené šance se dlouho čekalo. První důležitý moment utkání přišel v 13. minutě, za hákování odešel na trestnou lavici Pihlström a Češi přesilovku využili. Kutlák posunul puk Petružálkovi, který střelou, která byla ještě lehce tečována, překonal gólmana Hovinena. Početní výhodu měli vzápětí i Suomi, ale vyrovnat se jim nepodařilo. Když v závěru třetiny nevyzrál na českého brankáře Aaltonen, odešli do kabin spokojenější hosté.

Finové toužili v prostřední části srovnat stav, místo toho ale podruhé inkasovali. Češi opět zužitkovali přesilovku. Kaberle šikovně nastavil hůl do střílené přihrávky Nedorosta, Hovinen kotouč vyrazil před sebe a Jan Kovář měl do poloodkryté klece snadnou práci.

Seveřané se v zaplněné Hartwall aréně snažili o kontaktní trefu, dlouho ale nemohli najít recept na výtečného Kováře. Obrovskou šanci měl v početní výhodě Kontiola. Po ráně od modré se útočník Čeljabinsku dostal k dorážce, Kovář ale jeho první pokus zastavil betonem, opakovanou střelu zase zlikvidoval rukou.

Lehterä zařídil Finům výhru

Když se poté neprosadili z dorážek ani Lehterä s Enlundem, vypadalo to, že Češi už dvougólový náskok do druhé sirény udrží. Jenže ve 37. minutě našel Aaltonen parádním pasem na útočné modré osamoceného Kontiolu, který v samostatném úniku obelstil Kováře.

Finy gól povzbudil, v závěrečné části prahli po vyrovnání a ve 45. minutě se ho dočkali. Lepistö nahodil puk na bránu a Pyörälä ho ve vzduchu sklepl do sítě. Rozhodčí ještě šli zkonzultovat s kolegou u videa, zda druhý jmenovaný nezasáhl puk vysokou holí, nakonec ale gól uznali.

Finové pokračovali v náporu, Kovář ale výbornými zákroky další puk za svá záda nepustil. Naopak na druhé straně zahrozili Petružálek s Vránou, Hovinen se ovšem překvapit nenechal. V 54. minutě se postarali o vzruch na ledě Lepistö s Irglem, kteří se pustili do bitky, kterou vyhrál český útočník. Z vítězství v zápase se ale radovali Finové. Hned o minutu později totiž vypálil Enlund, puk se odrazil k brusli Lehteräho, jenž si ho posunul do strany a švihem prostřelil Kováře.

Češi to v z závěru zkusili v šesti a málem se radovali z prodloužení. Deset sekund před koncem předložil Nedorost puk Kováři, jenže ten v obrovské příležitosti Hovinena nepřekonal.

Euro Hockey Tour - turnaj Karjala
Finsko - Česko 3:2 (0:1, 1:1, 2:0)
Branky a nahrávky: 37. Kontiola (Aaltonen), 45. Pyörälä (Lepistö, Kontiola), 55. Lehterä (Enlund, Jaakola) - 14. Petružálek (Kutlák), 23. Jan Kovář (T. Kaberle, V. Nedorost). Rozhodčí: Linde, Björk (oba Švéd.) - Pesonen, Saha (oba Fin.). Vyloučení: 3:3, navíc Lepistö - Irgl 5 min. a do konce utkání. Využití: 0:2. Diváci: 11 801.
Finsko: Hovinen - Kukkonen, Jaakola, Hietanen, Lepistö, Karalahti, Mäntylä, Väänänen, Marttinen - Pihlström, Immonen, Komarov - Aaltonen, Kontiola, Pyörälä - Salminen, Enlund, Lehterä - Hartikainen, Wirtanen, Osala. Trenér: Erkka Westerlund.
ČR: Jakub Kovář - Doudera, T. Kaberle, Nakládal, Krejčík, Krajíček, Kutlák - Smoleňák, V. Nedorost, Rolinek - Petružálek, Vrána, Sekáč - Irgl, Jan Kovář, Hubáček - Kašpar, Roman, I. Rachůnek. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.
Rusko - Švédsko 5:2 (2:0, 2:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 2. Panarin (Medveděv), 11. Lisin (Tichonov), 22. Averin (Lisin), 37. Nikulin (Zubarev), 55. Lisin (Tichonov, Těreščenko) - 36. Möller (Danielsson), 60. Ullström (Möller, Danielsson). Rozhodčí: Boman, Lindqvist - Suominen, Puolakka (všichni Fin.). Vyloučení: 6:4. Využití: 2:2. Diváci: 7729.
Rusko: Jerjomenko - Alexandrov, Nikulin, Zubarev, J. Birjukov, Čudinov, Medveděv, Kiselevič, Rjasenskij - Pěrežogin, Těreščenko, Popov - Lisin, Tichonov, Averin - Panarin, Burmistrov, Varnakov - Gluchov, Kablukov, Prochorkin. Trenér: Zinetula Biljaletdinov.
Švédsko: Rautio - Klingberg, Andersén, Fälth, Rahimi, Erixon, Burström, Alm - Thörnberg, Olausson, Klasen - Möller, Rödin, Rasmussen - Janmark-Nylén, J. Lundqvist, Bang - Arlbrandt, Ullström, S. Hjalmarsson - Danielsson. Trenér: Pär Marts.
PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Finsko 12 33 : 19 29
2 Rusko 12 26 : 21 15
3 Česko 12 15 : 30 15
4 Švédsko 12 25 : 29 13

Reklama

Související témata: