Hlavní obsah

V nominaci hokejistů Finska jsou Engren, Jaakola a Mäenpää ze Lva

Helsinky

Brankář Atte Engren a obránci Topi Jaakola a Mikko Mäenpää ze Lva Praha nechybí v nominaci hokejistů Finska na Channel One Cup v Praze a Soči. Kouč Erkka Westerlund má ve výběru i jednoho krajánka z nižší zámořské AHL, příští týden ve čtvrtek v O2 areně proti Česku nastoupí bek Rasmus Ristolainen z Rochesteru.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Zleva brankář Lva Petri Vehanen, Jevgenij Ketov z Petrohradu a Mikko Mäenpää ze Lva.

Článek

Jediný český zástupce v Kontinentální lize Lev má spolu s Jokeritem Helsinky největší zastoupení v kádru pro třetí turnaj série Euro Hockey Tour. Dvojka Lva Atte Engren si zopakuje účast z úvodního podniku v Pardubicích z přelomu srpna a září. Jaakola hrál v listopadu na Karjale v Helsinkách. Mäenpää, který byl v úvodu sezóny zraněný, se vrací do národního týmu poprvé od dubnového turnaje v Brně.

Pouze na zápas v Praze se k týmu připojí devatenáctiletý Ristolainen, který si stihne zahrát za Suomi předtím, než se zapojí do přípravy finské dvacítky před mistrovstvím světa v Malmö. Ristolainen odehrál v této sezóně za Buffalo 19 zápasů v NHL a vstřelil jednu branku. Start za Finsko už má a jediným nováčkem v kádru je tak útočník Olli Palola z Tappary Tampere.

V nominaci je i čtyřicetiletý zadák Petteri Nummelin z Lukko Rauma. V původním výběru byl už v listopadu do Helsinek, ale kvůli zranění se omluvil. Nummelin hrál za Suomi naposledy loni na Karjale a nyní bude mít opět možnost rozšířit svou sbírku 255 startů v reprezentaci. Tehdy se vracel také po pauze, protože předtím hrál naposledy v roce 2010 na MS v Německu. Tam se stal rekordmanem s 15 starty na světových šampionátech.

Finové vstoupí do turnaje v Praze ve čtvrtek 19. prosince, po přesunu do Soči je čeká v sobotu domácí Rusko a v neděli severské derby se Švédskem. Tým Suomi vládne po dvou turnajích tabulce Euro Hockey Tour s 16 body a má sedmibodový náskok před druhým Ruskem.

Nominace hokejistů Finska na Channel One Cup v Praze a Soči (19. - 22. prosince):
Brankáři:
Atte Engren (Lev Praha/KHL)
Mikko Koskinen (Novosibirsk/KHL)
Obránci:
Teemu Eronen
Jere Karalahti (oba Jokerit Helsinky)
Topi Jaakola
Mikko Mäenpää (oba Lev Praha/KHL)
Petteri Nummelin (Lukko Rauma)
Atte Ohtamaa (Kärpät Oulu)
Janne Jalasvaara (Dynamo Moskva/KHL)
Rasmus Ristolainen (Rochester/AHL)
Anssi Salmela (HV 71/Švéd.)
Útočníci:
Joonas Donskoi
Joonas Kemppainen (oba Kärpät Oulu)
Tommi Huhtala
Tomi Sallinen (oba Blues Espoo)
Pekka Jormakka
Olli Palola (oba Tappara Tampere)
Teemu Hartikainen (Ufa/KHL)
Juha-Pekka Hytönen (Lausanne/Švýc.)
Jarno Koskiranta (Novosibirsk/KHL)
Janne Pesonen (Kazaň/KHL)
Juuso Puustinen (IFK Helsinky)
Toni Rajala (HV 71/Švéd.)
Jere Sallinen (Hämeenlinna)

Reklama

Související témata: