Hlavní obsah

Hokejisté Švédska mají v nominaci na EHT dva nováčky

Stockholm

Dva nováčky zařadil do nominace na Channel One Cup v Soči trenér hokejistů Švédska Pär Marts. Na třetím dílu série Euro Hockey Tour budou debutovat v dresu Tří korunek obránce Patrik Hersley z Leksandu a útočník Andreas Thuresson z Brynäs.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Hokejisté Švédska se radují z branky.

Článek

Sedmadvacetiletý Hersley si řekl o pozvánku skvělou střeleckou formou. Se 17 trefami z 30 zápasů se dělí o vedení v tabulce střelců se Simonem Hjalmarssonem z Linköpingu. Na vyrovnání rekordu švédské ligy v největším počtu branek mezi beky mu chybí jen čtyři trefy. V sezoně 1998/99 nastřílel Jan Huokko také za Leksand ve 46 duelech 21 gólů.

Hersley, který uplynulé čtyři sezony působil převážně v druhé nejvyšší soutěži a předtím dva roky v nižších zámořských ligách, přitom před touto sezonou v elitní švédské lize skóroval ve 47 duelech jen jednou. O rok mladší Thuresson má z minulosti na kontě 25 utkání a tři body za gól a dvě asistence v NHL v dresu Nashvillu.

V týmu je také pět letošních mistrů světa ze Stockholmu. V úspěšném kádru byli Staffan Kronwall z Jaroslavle a útočníci Simon Hjalmarsson, Jimmie Ericsson ze Skelleftey, Niklas Persson ze švýcarského celku Rapperswil/Jona a Joel Lundqvist z Frölundy, který má zlato i ze světového šampionátu z Rigy z roku 2006.

Švédové vstoupí do turnaje v dějišti únorových olympijských her v Soči ve čtvrtek 19. prosince proti domácímu Rusku. O dva dny později je čeká duel s Českem a v neděli severské derby s Finskem. V tabulce Euro Hockey Tour je Märtsův tým třetí o pět bodů před Českem, s jednobodovou ztrátou na druhé Rusko a osmibodovým mankem na vedoucí Finsko.

Nominace hokejistů Švédska na Channel One Cup v Soči (19.- 22. prosince):
Brankáři:
Henrik Karlsson (Skelleftea)
Linus Ullmark (MODO Hockey)
Obránci:
Niclas Burström (Skelleftea)
Patrik Hersley (Leksand)
John Klingberg (Frölunda)
Daniel Rahimi (Linköping)
Staffan Kronwall (Jaroslavl/KHL)
Niclas Andersén (Čerepovec/KHL)
Tobias Viklund (Jekatěrinburg/KHL),
Útočníci:
Simon Hjalmarsson
Mattias Sjögren (oba Linköping)
Joel Lundqvist (Frölunda)
Jimmie Ericsson (Skelleftea)
Mattias Janmark-Nylén (AIK Stockholm)
Andreas Thuresson (Brynäs)
William Karlsson (HV 71)
Linus Klasen (Lulea)
Tom Wandell (Spartak Moskva/KHL)
Niklas Persson (Rapperswil-Jona/Švýc.)
Andreas Engqvist (Atlant Mytišči/KHL)
Daniel Bang (Lausanne/Švýc.)
Marcus Paulsson (Davos/Švýc.).

Reklama

Související témata: