Hlavní obsah

Góly mají přinést veteráni. Hadamczik bere na turnaj EHT do Soči i Hlinku s Nedvědem

Jan ŠkvorSport.cz

Sázka na zkušenost doplněná talentovaným mládím. Tak zareagoval kouč hokejové reprezentace Alois Hadamczik na dva nepovedené turnaje Euro Hockey Tour, a pro Channel One Cup v Soči, generálku na olympijské hry na témže místě, nominoval i ostřílené útočníky Jaroslava Hlinku ze Sparty a libereckého Petra Nedvěda. Jediným nováčkem v týmu je Tomáš Nosek z Pardubic.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Útočník Sparty Jaroslav Hlinka se vrací do reprezentace

Článek

Hlinka se do národního týmu vrací poprvé od roku 2009. „Předvádí velmi dobré výkony, navíc má zájem reprezentovat. V hokeji navíc začíná rozhodovat výkonnost, ne věk," vysvětluje Hadamczik a prozradil, že právě Hlinka by měl ještě s Červenkou a Nedvědem figurovat v elitní formaci. Premiérově od roku 2011 se v reprezentaci objevuje i Jiří Šimánek. "Je to velice komplexní hráč, předvádí velice dobré výkony. Mohl by utvořit dvojici s Jirkou Novotným, svým kamarádem z Českých Budějovic," řekl Hadamczik na adresu útočníka Hradce Králové.

Góly, góly, góly. To je největší bolest reprezentace v letošní sezóně a právě zkušení matadoři by ji měli vyléčit. „Dá se to říct tak, že po dvou letech přichází sezóna, kdy nehrajeme dobře. I proto jsme vsadili na tři zkušené pětky doplněné o jednu z mladíků, kteří aktuálně mají nejlepší formu.

Ve výběru pro třetí díl seriálu nechybí ani zkušený obránce Tomáš Kaberle. Ten však odehraje jen domácí zápas v pražské O2 areně proti Finsku, do Soči už s týmem neodcestuje. „Takhle jsme se dopředu domluvili, Tomáš letí do zámoří za rodinou, kterou už tři měsíce neviděl," přiblížil Hadamczik.

Poslední šance říct si o olympiádu

Ten chtěl do nominace zařadit i Tomáše Rolinka, Petra Koukala a Vladimíra Rotha. Zatímco poslední dva jsou zranění, sparťanského útočníka trápí zánět průdušek. „Bere kvůli tomu antibiotika, vůbec netrénuje a jen hraje zápasy. Sám mě proto požádal, jestli bych ho tentokrát vynechal," řekl trenér.

Hadamczik zároveň už dopředu odtajnil, jak hodlá vytížit gólmany - Jakub Kovář nastoupí proti Finům, Alexander Salák pak proti Švédům a Rusům. I oni dva bojují o nominaci pro olympijské hry a mají tak poslední šanci trenérovi dokázat, že si na nich zaslouží hrát.

Kolik hráčů působících v Evropě se nakonec na vrcholnou akci podívá? „Číslo není směrodatné. Netroufnu si přesný počet říct, sám ho ani nevím. Šanci mají všichni, které jsem zařadil do širší nominace. Tu finální oznámím 7. ledna," řekl kouč, ale dá se odvodit, že kromě gólmanů se o OH perou obránci Kaberle s Čáslavou a útočníci Červenka s Kovářem.

Turnaj Euro Hockey Tour v Rusku, který český nároďák naposledy vyhrál v roce 2002, se odehraje příští týden. Ve čtvrtek Češi v Praze přivítají Finy, pak už se přesunou do Soči, kde v sobotu nastoupí proti Švédům a o den později proti domácím Rusům. Hrát se bude ve Velkém ledovém paláci, kde reprezentace odehraje i své duely v základní skupině olympijského turnaje.

Nominace českých hokejistů na Channel One Cup v Soči (19.- 22. prosince):
Brankáři:
Jakub Kovář (Jekatěrinburg/KHL)
Alexander Salák (Petrohrad/KHL)
obránci:
Ondřej Němec
Martin Ševc (oba Lev Praha/KHL)
Michal Barinka (Vítkovice)
Tomáš Kaberle (Kladno)
Petr Zámorský (Zlín)
Petr Čáslava (Čerepovec/KHL)
Lukáš Krajíček (Dinamo Minsk/KHL)
Tomáš Mojžíš (Slovan Bratislava/KHL)
útočníci:
Jan Buchtele
Jaroslav Hlinka (oba Sparta Praha)
Robert Kousal
Tomáš Nosek (oba Pardubice)
Jiří Novotný
Jiří Sekáč (oba Lev Praha/KHL)
Jiří Šimánek (Mountfield Hradec Králové)
Petr Nedvěd (Liberec)
Roman Červenka (Petrohrad/KHL)
Zbyněk Irgl (Dinamo Minsk/KHL)
Jan Kovář (Magnitogorsk/KHL)
Tomáš Vincour (Kazaň/KHL)
Michal Vondrka (Slovan Bratislava/KHL)

Reklama

Související témata: