Hlavní obsah

Hadamczik: Sám nevím, kolik hráčů z Evropy pojede na OH. Teď je čeká zásadní turnaj

Praha

Že na olympiádu v Soči pojede drtivá většina hokejistů z NHL, je jisté. Reprezentační kouč Alois Hadamczik sice za žádnou cenu nechce prozradit, kolik přesně se v nominaci objeví hráčů působících v Evropě, na konci příštího týdne by už ale mohl být chytřejší. Turnaj Channel One Cup konaný rovněž v Soči je pro „Evropany“ poslední možností, jak si letenku na turnaj pod pěti kruhy zabukovat. „Tento turnaj je pro ně vcelku zásadní,“ přiznává trenér.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Alois Hadamczik na tréninku české hokejové reprezentace.

Článek

Ve vaší nominaci pro turnaj Euro Hockey Tour figuruje z třiadvaceti jmen hned šestnáct, které jste zařadil i do širšího výběru pro olympijské hry. Byl to záměr dát adeptům pro OH šanci se v generálce předvést?

Dá se to tak říct. Bral jsem ale ohled i na to, že zatímco v předchozích dvou letech jsme měli v Euro Hockey Tour velmi dobré výsledky, teď přišel ročník, kdy dobře nehrajeme. Na obou dosavadních turnajích jsme měli všechny čtyři pětky výkonnostně zhruba na stejné úrovni a žádná na sebe nevzala odpovědnost rozhodovat zápasy a dávat góly, což bylo naší největší slabinou. Vím, že právě produktivita naši hru kazí.

Proto jste tentokrát vsadil na hráče s velkými zkušenosti, jako jsou Petr Nedvěd nebo Jaroslav Hlinka?

Ano. Tři pětky budeme mít složené ze zkušených hráčů, tu čtvrtou vytvoříme z mladíků, kteří aktuálně mají nejlepší formu. Slibuju si, že řada Červenka - Hlinka - Nedvěd by mohla vytvořit sílu, která bude dávat branky. Typologicky si umějí vyhovět, góly taky dávají.

Neodrazoval vás jejich vyšší věk? Petru Nedvědovi je už dvaačtyřicet...

Nedvěd je pořád ve svém věku výborný hokejista, dává góly, navíc dobře působí na mladé hráče. I tak jsem ale přesvědčen, že budeme týmem, který dá největší šanci mladým hráčům, protože jedou Zámorský, Nosek, Kousal, Buchtele nebo Vincour. Ostatní týmy to budou mít postavené na boji hráčů o olympiádu.

Vy už máte v hlavě, kolik hráčů působících v Evropě na olympiádu vezmete?

Říkat teď přesné číslo, kolik nakonec pojede hráčů z Evropy, není směrodatné. Netroufnu si ho říct, navíc ho ani sám nevím. Nominaci zveřejním 7. ledna. Soustředil bych se teď na nejbližší turnaj. Hráči, kteří na něj pojedou a jsou v širší nominaci pro olympiádu, určitě mají o co bojovat. Zvlášť ti, kteří mají dřívější zkušenosti z mistrovství světa nebo turnajů Euro Hockey Tour. Dopředu ale nic prozrazovat nemůžu, protože někteří hráči by ztratili iluze vůbec bojovat o Euro Hockey Tour.

Neprozradíte alespoň některá jména?

Tak samozřejmě se velmi dobře jeví v Rusku Jan Kovář s Červenkou, máme tady Jirku Novotného, Irgla, Čáslavu a gólmany. To je výčet hráčů, kteří určitě ambiciózní šance mají.

Hráči figurující v širší olympijské nominaci i v té pro Channel One Cup
Brankáři:
Jakub Kovář (Jekatěrinburg/KHL)
Alexander Salák (Petrohrad/KHL)
Obránci:
Ondřej Němec (Lev Praha/KHL)
Michal Barinka (Vítkovice)
Tomáš Kaberle (Kladno)
Petr Zámorský (Zlín)
Petr Čáslava (Čerepovec/KHL)
Lukáš Krajíček (Dinamo Minsk/KHL)
Tomáš Mojžíš (Slovan Bratislava/KHL)
Útočníci:
Jiří Novotný (Lev Praha/KHL)
Petr Nedvěd (Liberec)
Roman Červenka (Petrohrad/KHL)
Zbyněk Irgl (Dinamo Minsk/KHL)
Jan Kovář (Magnitogorsk/KHL)
Tomáš Vincour (Kazaň/KHL)
Michal Vondrka (Slovan Bratislava/KHL)

Ať už pojedou dva, tři nebo čtyři hráči z Evropy, je tento turnaj pro ně tím rozhodujícím?

Musím upřímně říct, že při výkonnosti, kterou jsme letos v Euro Hockey Tour předváděli, je vcelku zásadní.

Na prosincový turnaj do Soči berete gólmany Jakuba Kováře se Salákem. Znamená to, že právě s nimi počítáte pro OH jako náhradníky Ondřeje Pavelce?

Na to si netroufnu odpovědět. V širší nominaci máme i Štěpánka, jehož výsledky v Rusku jsou velmi dobré. Nezapomínáme ani na Petra Mrázka, který v zámoří chytal na farmě velmi dobře, a kdyby dostal prostor v NHL, své výkony by jistě ukázal. Jedinou jistotou tak je, že gólmanem číslo jedna bude Ondřej Pavelec.

Těší vás, že Channel One Cup se hraje stejně jako olympiáda v Soči?

Je to pro nás výhoda. Uvidíme prostředí, ve kterém budeme hrát, kabinu, stadión. Přijde asi hodně lidí, ale olympijská atmosféra pak bude úplně jiná.

Jak složité pro vás je oznámit konečnou nominaci pro OH už 7. ledna, když úvodní zápas sehrajete až o více než měsíc později? Z finálního výběru totiž můžete nahradit jen zraněné hráče.

Pro celý svět je to stejné. Jsem přesvědčený, že nominovaní hráči, kteří si dlouhodobě udržují svou výkonnost, ji během pěti týdnů neztratí. Proto teď věnuju spoustu času a energie výběru hráčů, abych byl utvrzený v tom, že jsem nominaci udělal správně, aby se vytvořil jednolitý tým.

Užijete si alespoň trošku klidu Vánoc, nebo budete stále dumat nad nominací?

Život je celej hokejovej. Člověk teď žije olympiádou, je to vrchol pro hráče i trenéry.

Reklama