Hlavní obsah

Nedvěd šéfoval prvnímu tréninku. S Finy se bude točit jen šest obránců, v bráně bude Kovář

Praha

Nejstarší hráč hokejové reprezentace je i jejím kapitánem. Dvaačtyřicetiletý Petr Nedvěd má od trenéra Hadamczika svěřené céčko pro Channel 1 Cup. Při úterním tréninku, který byl prvním od srazu týmu, se proháněl spolu s Hlinkou a Červenkou v červených dresech vyhrazených elitní lajně.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Čeští hokejisté se chystají v holešovické Tipsport areně na start Channel One Cupu. Na střídačce útočník Petr Nedvěd (druhý zprava).

Článek
Fotogalerie

Kouč Alois Hadamczik naznačuje, že právě na tento útok chce hodně spoléhat, přestože všem třem hráčům je patrně nejblíže pozice v centru. "V nároďáku už jsem ale pravé křídlo hrál, v Pittsburghu několik let levé. Centr je samozřejmě pozice, na které jsem strávil v kariéře nejvíc času, ale myslím, že když se dají tři šikovní a zkušení hráči k sobě, tak by to neměl být velký problém," domnívá se Nedvěd, jenž v útoku, jehož členům je v součtu 107 let, nemá obavy o dostatek zkušeností.

"Nikde ale není napsané, že budeme hrát všechny tři zápasy spolu. Snad si na ledě i dokážeme vyhovět. Hlavně, abychom si tam nemuseli dávat nějaké značky, jako dej přednost v jízdě, nebo dej přednost zprava," říká Nedvěd s nadsázkou a slibuje i mladším spoluhráčům pomoc. "Já to za ně odbruslím dozadu. Oni budou hrát dopředu a já to ohlídám," ujišťuje dobře naložený doyen týmu.

Na tréninku hlavně střelba a důraz před bránou

Národní mužstvo se dostalo na led teprve v úterý před polednem. "Na pondělí jsme jen naplánovali poradu v hotelu. Řekli jsme si při ní, jakou tvář chceme, aby mužstvo mělo a co od něj herně očekáváme. Na úterním tréninku jsme se to pak snažili realizovat. Ať už šlo o četnost střelby nebo o proměňování šancí díky většímu důrazu před brankou," uvažuje Hadamczik.

Třetí díl Euro Hockey Tour bude přímo v Soči generálkou na únorové olympijské hry a hráči mají poslední šanci v mezinárodní konfrontaci upoutat trenéry. Vstup do turnaje ale Česko prožije doma, čtvrtečním zápasem v O2 Areně proti Finsku. "Je to jediné utkání turnaje, které odehraje Kaberle, jenž pak musí pro rodinu do zámoří," připomíná kouč.

V týmu jsou adepti na olympijské hry

"Budeme točit jen šest obránců, a protože mám při absenci Irgla pouze dvanáct útočníků, tam je jejich vytížení jasné," tvrdí Hadamczik a potvrdil, že do branky na úvod turnaje pošle Kováře. V pátek pak hokejisté odletí do Soči, kde v sobotu nastoupí proti Švédsku a v neděli změří síly s domácím Ruskem.

Reprezentanti se pokusí vylepšit svou bilanci jediné výhry ze šesti utkání v této sezóně. "Celý turnaj chceme odehrát dobře. Jsou tu adepti, kteří si řeknou výkonem, jestli o nich máme uvažovat pro olympijský turnaj. Myslím si, že když chtějí jet na olympiádu, tak musí být vůdčí osobností i v tomto týmu," řekl Hadamczik.

Sestava, v níž čeští hokejisté v úterý trénovali:
Jakub Kovář (Salák) - Ševc, T. Kaberle, Krajíček, barinka, Němec, Čáslava, Zámorský, Mojžíš - Nedvěd, J. Hlinka, Červenka - Sekáč, Jan Kovář, Vondrka - Vincour, Novotný, Šimánek - T. Nosek, Kousal, Buchtele.

Reklama